TRAVEL GUIDE | IJSLAND – TO DO

In de 2,5 dag dat Vivian en ik in IJsland waren hebben we ontzéttend veel gedaan. In IJsland is dan ook genoeg te doen, vooral als je van natuur houdt!

elding whale watching

Whale watching tour

In de zee rondom IJsland stikt het van de walvissen en het is dan ook niet zonder reden dat er vanuit heel IJsland diverse whale watching tours worden georganiseerd. Zelf mochten we op de boot van Elding mee, deze maatschappij vertrekt iedere dag vanuit Reykjavik. Rond een uur of 09.00 in de ochtend stap je op de boot en vervolgens zit je een paar uur op zee en doet de crew zijn best om walvissen te spotten. Er is geen succesgarantie want het blijft ‘jagen’ op wilde dieren natuurlijk, maar ook als je niets ziet is het een erg leuke ervaring. Tijdens de hele bootreis word je door de luidsprekers op de hoogte gehouden van wat er te zien is, welke dieren er leven in de zee rondom IJsland en waarom de zee zo magisch is. We hadden zelf helaas pech en hebben slechts in de verte een walvis gezien, maar toch was het een erg leuke ervaring!

Trouwens, mocht je nou helemaal geen dieren spotten tijdens de tour dan ontvang je van Elding gratis tickets voor een tour op een volgende dag.

Check voor het excursierooster en de kosten de website van Elding.

reykjavik kathedraal

Naar de top van de Hallgrímskirkja kerk gaan

Het uiterlijk van Reykjavik wordt gedomineerd door de Hallgrímskirkja, een grote kerk met een bijzondere architectuur. De kerk an sich is al een bezichtiging waard maar het wordt nog mooier wanneer je de lift naar boven neemt. Op de bovenste ‘verdieping’ van de kerk heb je in alle windrichtingen uitzicht over Reykjavik en eigenlijk zie je dan pas hoe mooi de stad is. Zeker doen dus als je geen hoogtevrees hebt.

Het Noorderlicht spotten

Het Noorderlicht staat ongetwijfeld op vele bucketlists en ook IJsland is een hele goede plek om het Noorderlicht te spotten, mits de timing juist is. Helaas was het de dagen dat wij er waren te bewolkt en maakten we geen schijn van kans, maar op heldere dagen hoef je alleen maar een donker stukje op te zoeken (en die zijn er zát buiten Reykjavik) om je geluk te beproeven. Er zijn overigens voldoende websites die voorspellingen doen over het wel of niet kunnen zien van het Noorderlicht. Zie bijvoorbeeld deze.

zwart strand

Zwarte strand van Reynisfjara

In het zuiden van IJsland ligt het zwarte strand van Reynisfjara, een plek die vooral op bewolkte dagen magisch is. Met zwart strand bedoelen we overigens letterlijk zwart. Naast het zwarte zand zijn ook de prachtig door erosie ontstane ‘grotten’. Je kijkt je ogen uit hier! Wees overigens gewaarschuwd als het waait en regent, je wordt zeik-nat door alleen al het looppad naar dit strand te nemen.

gulfoss

Watervallen: Skógafoss, Seljalandsfoss en Gullfoss

In IJsland vind je de nodige watervallen en de Skógafoss, Seljalandsfoss en Gullfoss zijn wat ons betreft de meest indrukwekkende. Skógafoss omdat het water maar liefst 60 meter naar beneden klettert, Gullfoss vanwege zijn enorme afmeting en het feit dat het eigenlijk meerdere watervallen in een zijn en Seljalandsfoss omdat dit een waterval is waar je achterlangs kunt lopen. Trek voor die laatste wel een regenjas aan en zorg voor goede schoenen, het kan glad zijn op de trappen en rotsen.

kerid

Kratermeer Kerid

Een highlight waar je niet per se uren hoeft door te brengen is kratermeer Kerid. Je betaalt een kleine fee om het looppad op te mogen maar uiteindelijk heb je van bovenaf (na 150 meter lopen) al het mooiste uitzicht. Kerid is een explosiekrater die 3000 jaar geleden is ontstaan en is gevuld met lichtblauw/groenig water, heel mooi om te zien in het verder grauwe landschap. Mocht je het leuk vinden dan kun je aan één kant van het meer de helling afdalen naar het meer.

Geysir

Roep je IJsland dan antwoord menigeen met geisers en ja, er zijn zeker geisers te vinden in Nederland. Geysir is de meest bekende, maar deze is niet zo actief meer. Strokkur, enkele meters bij Geysir vandaan is wél heel actief en barst iedere paar minuten uit – bizar en heel erg gaaf om te zien. Aan de groep mensen die in een kring om de geiser staan zie je vanzelf welke Strokkur is. Verder vind je rondom de actieve geiser meerdere heetwaterbronnen waar je langs kunt lopen. Houd rekening met de stinkende zwavellucht!

Zwemmen in een warmwaterbad

Door de vulkanische activiteit is IJsland voorzien van meerdere warmwaterbaden. De meest bekende (en meest toeristische) is uiteraard Blue Lagoon. Houd er rekening mee dat als je hier heen wilt, je ruim van te voren je tijdsslot dient te reserveren. Mocht je te laat zijn (zoals wij) dan zijn er in Reykjavik diverse zwembadcomplexen met verwarmde buitenbaden. Het is een hele leuke, fijne én gezonde gewaarwording om in een buitenbad met een temperatuur van 38 graden Celcius te stappen terwijl de buitentemperatuur rond het vriespunt ligt. Met de Reykjavik City Pass heb je gratis toegang tot de warmwaterbaden van Reykjavik.

Naast de bovenstaande dingen om te doen zijn er uiteraard nog veel meer prachtige natuurverschijnselen die je niet zou mogen overslaan in IJsland. Mocht je er tijd voor hebben, bezoek dan ook het grootste gletsjermeer van IJsland, Jökulsárlón en vergeet ook de noordkust van IJsland niet.

INHOUDSOPGAVE TRAVEL GUIDE

1. Inleiding
2. IJsland – To know
3. IJsland – To stay
4. IJsland – To do
5. IJsland – To eat

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close