Travel Tuesday: La Tomatina

Dat mensen uit andere landen er volgens ons soms wat rare eetgewoonten op nahouden heb je al eens eerder kunnen lezen. Maar over eten uit andere landen is nog veel meer leuks te vertellen. Zo wordt jaarlijks op iedere laatste woensdag van augustus in Bunol (nabij Valencia, Spanje) La Tomatina georganiseerd, een heus food fight festival, hoe hilarisch is dat! De naam verklapt het al een beetje, maar ik wil je toch nog even wat meer vertellen en laten zien over dit event.

De voorbereidingen
Picture this: 
het stadje Bunol herbergt op zichzelf zo’n 9.000 inwoners. Eind augustus trekken echter duizenden mensen naar de stad om deel te nemen aan La Tomatina. Het festival duurt een week lang en gaat gepaard met veel muziek, parades, vuurwerk en andere festiviteiten. De laatste woensdag van augustus is echter de klap op de vuurpijl: de food fight. In 2012 namen maar liefst 50.000 mensen deel aan dit voedselgevecht, zij kwamen uit alle werelddelen om hiervan deel uit te mogen maken. Sinds 2013 is het echter noodzakelijk om tickets te open voor het festival om de veiligheid te kunnen waarborgen. ‘Slechts’ 20.000 mensen kunnen met behulp van een ticket een plekje bemachtigen.

La Tomatina wordt niet zonder voorbereiding georganiseerd. Dagen van te voren plakken de winkeleigenaren welke op de ‘route’ liggen hun volledige gevels af met plasticfolie.

Het programma
Goed, genoeg gehint. Wat houdt het festival nu eigenlijk in? Rond 11.00 uur ’s ochtends begint het eerste deel van La Tomatina. Vrachtwagens vol met tomaten rijden het centrum van Bunol in naar het centrale plein: Plaza del Pueblo. De tomaten komen uit Extremadura, hier zijn ze kennelijk het goedkoopst.

Het daadwerkelijke festival begint technisch gezien eigenlijk pas wanneer er één persoon zo moedig is geweest om de top van een twee verdiepingen tellend hoge stapel tomaten te bereiken. Bovenop de top ligt namelijk een groot stuk ham, iets waar iedere Spanjaard bijna wakker voor te maken is. Echter duurt het beklimmen van een stapel tomaten in de praktijk nogal lang en vaak wachten de mensen hier niet op.

Het voedselgevecht begint wanneer er schoten worden gelost met waterkanonnen. Vanaf dat moment verandert het centrum van Bunol in één grote rode tomatenchaos. Het voedselgevecht duurt precies één uur, na een uur worden er weer waterkanonschoten gelost en vanaf dat moment mag er absoluut geen enkele tomaat meer worden gegooid.

De regels
Hoewel je zult denken dat je met een tomaat geen kwaad kunt doen, heeft de organisatie toch een setje regels opgelegd:

 • De tomaten dienen eerst fijngeperst te worden met je handen vóórdat je ze mag gooien;
 • Het is verboden om iemands kleding kapot te scheuren, alhoewel dit negen van de tien keer toch wel gebeurd;
 • Men raad aan om een beschermende bril en beschermende handschoenen te dragen. Voor tomaten?

Om het artikel meer kracht bij te zetten heb ik een aantal video’s opgezocht die exact de sfeer van La Tomatina weergeven:

Zou jij wel eens deel willen nemen aan dit festival?

Bron featured image: latomatina.org

Join the Conversation

 1. MySimplySpecial says:

  Wow, bizar!

 2. Hester says:

  Oh bah, ik lust niet eens tomaat :’) Bizar feest!

 3. Ranna says:

  Ik zou t wel leuk vinden, even lekker los gaan

 4. Eslem says:

  Over voedselverspilling gesproken…

 5. Judith says:

  Dit lijkt me echt zo leuk om eens mee te maken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close