5x Dingen die je moet weten voordat je naar Curaçao gaat

Hoewel ik dacht aardig wat van Curaçao af te weten voordat ik er een paar weken geleden heen ging, vielen me toch een aantal dingen op toen ik eenmaal daar was. Zo vond ik het eiland een stuk groter dan ik van te voren had verwacht en vond ik het opvallend dat sommige bezienswaardigheden zover uit elkaar lagen. Ook wist ik dat er met Antilliaanse guldens betaald kan worden maar ik wist niet dat de Amerikaanse dollar ook geaccepteerd wordt en dat je zelfs met euro’s kunt afrekenen. Dit zijn allemaal van die dingen die je als vakantieganger van te voren wel zou willen weten en dus zet ik vandaag 5 dingen die je moet weten voordat je naar Curaçao gaat op een rij.

1. Auto

Zoals ik net al zei vond ik het opvallend dat bezienswaardigheden heel ver uit elkaar liggen. Waar je rekening mee moet houden als je naar Curaçao gaat is dat je eigenlijk niet zonder auto kunt. De openbaar vervoer voorzieningen zijn minimaal op het eiland. Er is geen treinverkeer, taxi’s heb ik nauwelijks gezien en een bus komt maar een paar keer per dag voorbij en brengt je vaak niet eens naar de eindbestemming waardoor je nog een eind moet lopen. Het is dus aan te raden om een auto te huren wanneer je naar Curaçao gaat. Bij het vliegveld vind je verschillende verhuurbedrijven maar ik raad je aan om voor vertrek al een organisatie op te zoeken en een auto te reserveren. Toen ik op Curaçao was sprak ik een stel waarbij het niet was gelukt een auto te huren omdat ze allemaal al verhuurd waren. Zonde, want zo ben je afhankelijk van de omgeving waarin je verblijft terwijl het eiland zoveel meer te bieden heeft. Must have op Curaçao dus: een rijbewijs en een huurauto.

foto8

OMF op Curacao

2. Muggen

Je mag dan wel op een eiland zitten en muggen houden niet zo van stromend water en van de zee, maar op Curaçao word je he-le-maal lekgeprikt. Het nare is dat je de muggen hier niet eens ziet, ze zijn namelijk minuscuul en pikzwart. Qua looks komen ze nog het dichts in de buurt van fruitvliegjes maar ze prikken hevig. Ook overdag! Vergis je dus niet door je alleen ’s avonds in te smeren met DEET of door te denken dat er op een eiland geen muggen zullen zijn, daar krijg je echt spijt van. Ik had zelf DEET meegenomen uit Nederland maar voor mij was dat niet genoeg. Ik betaalde de hoofdprijs op Curaçao voor een flesje ‘Buzz Off’ maar dit werkte voor mij wel het beste. Toch gestoken en verga je van de jeuk? Op Curaçao verkopen ze verschillende verzachtende producten met Aloë Vera (er is een Aloë Vera plantage op het eiland), dit werkte voor mij heel goed tegen de jeuk!

3. Betaalmiddelen

Ik gaf het net al aan maar op Curaçao kun je met drie valuta betalen: guldens, dollars en euro’s. Dit laatste is niet aan te raden. Het is weliswaar een geldig betaalmiddel maar je krijgt het wisselgeld vervolgens niet in euro’s. Het is even kijken wat voor jou het meest gunstige betaalmiddel is. Op dit moment is de dollarkoers voor ons heel ongunstig en krijg je meer voor je euro’s wanneer je ze inwisselt voor guldens. Overigens zijn er gewoon pin-automaten op het eiland die guldens uitgeven dus je hoeft niet hier in Nederland al geld te wisselen (dat is duurder dan ter plekke pinnen). De meeste winkels en zeker alle restaurants hebben ook een pinautomaat waar je met je pinpas en sowieso met je creditcard kunt betalen. Houd er echter wel rekening mee dat de valuta automatisch naar dollars wordt omgezet wanneer je met een pas betaald. Niet alleen moet je hierbij opletten dat het juiste bedrag in dollars wordt ingetoetst (het dollarbedrag is altijd lager in cijfers dan het bedrag in guldens!), op dit moment (najaar 2015) is het dus ook duurder om met dollars te betalen.

5x dit moet je weten voordat je naar Curaçao gaat

4. To-go area’s

Er zijn een aantal heel populaire plekken onder de Nederlanders op Curaçao. Zo kan het bijna niet anders of je hebt wel van het Papagayo Beach Resort gehoord of van restaurants als Zest en Karakter. Als je nou denkt ‘laat ik lekker in het Papagayo Beach Resort gaan zitten, dan kan ik iedere dag met mijn handdoek onder mijn arm naar de Grote Knip’ heb je het goed mis. Beide liggen namelijk aan de andere kant van het eiland en je bent al gauw dik een uur onderweg wil je van het een naar het ander reizen. Er zijn een aantal area’s op Curaçao waar je naar mijn idee het beste kunt verblijven:

  1. Jan Thiel Area – Jan Thiel Area is waar je Zest en het Papagayo Beach Resort vindt, een hele populaire plek onder de Nederlanders. Het is er mooi, heel luxe en je kunt er ultiem relaxen maar houd er rekening mee dat het echt toegespitst is op Nederlanders. Je vindt er bijvoorbeeld een Albert Heijn en bij ieder restaurant/hotel dat er in de buurt zit kun je Nederlandse gerechten eten. In principe prima, maar de prijzen zijn hier ook naar. In Jan Thiel Area betaal je de hoofdprijs. Vanaf hier is het 1 uur en 10 minuten rijden naar Westpunt. Hier vind je natuurpark Shete Boka, de Grote Knip en Cas Abao.
  2. Pietermaai/Willemstad – Centraal gelegen op het eiland vind je Willemstad. Ik verbleef zelf in de wijk Pietermaai bij Hotel ’t Klooster en vond dit de ideale uitvalsbasis. Je verblijft echt midden op het eiland en naar weerszijden van het eiland ben je ongeveer even lang onderweg. Klein nadeel: je zit niet direct aan de kust en hebt geen strand bij het hotel. Wil je toch aan het strand verblijven dan zijn hotels als BijBlauw, ScubaLodge en het Avila Hotel (deze laatste heeft twee privéstranden!) een goede optie in Willemstad/Pietermaai. Vanaf hier ben je in 50 minuten bij Grote Knip.
  3. Piscaderabaai – Het scheelt niet heel veel maar iets meer naar het westen gezien vanaf Willemstad vind je de Piscaderabaai waar je nog een aantal (grote) hotels vindt. Hier heb je eigenlijk een beetje het beste van beide: je bent dichtbij het centrum van Willemstad maar hebt ook de beschikking over een strand. In deze omgeving vind je onder andere het Hilton en Floris Suites.

De bovenstaande plekken zijn niet de enige waar je kunt verblijven op Curaçao natuurlijk, ook richting het westen vind je nog genoeg hotels. Denk bijvoorbeeld aan het Blue Bay Beach Resort en diverse landhuizen. Je zit hier dichter in de buurt van de Grote Knip, Shete Boka en Cas Abao maar bent verder weg van andere bezienswaardigheden.

foto13

foto2

5. Taal

Tot slot de taal. Vrijwel overal op het eiland kun je uit de voeten met Nederlands. Verwacht niet het vloeiende Nederlands zoals we hier spreken maar ondanks het Curaçaose accent zijn de inwoners van Curaçao prima te verstaan. Overigens vind je in Jan Thiel Area overwegend Nederlanders (ook werkend in de horeca) dus daar is taal sowieso geen issue. In Willemstad vind je ook veel Venezuelanen, zij spreken geen Nederlands en vaak ook gebrekkig Engels. Mocht je Spaans kunnen is het helemaal perfect, vrijwel iedereen op Curaçao spreekt vloeiend Spaans. Kun je Papiaments dan zit je helemaal goed, dat spreken alle Curaçaoënaars.

Dat waren mijn vijf van te voren tips wanneer je denkt aan Curaçao als je volgende vakantiebestemming! Hopelijk heb je er iets aan gehad. Mocht je naar Curaçao op vakantie gaan dan ben ik benieuwd waar je heen gaat en wat je er gaat doen. Let me know! En bovenal: geniet er heel erg van.

Ben jij al eens naar Curaçao op vakantie geweest?

Join the Conversation

  1. Yvette says:

    Ik kreeg op veel plekken wel wisselgeld in guldens terug.
    Had van te voren over de muggen gelezen en ook deet mee, maar wij hebben er echt bijna geen last van gehad terwijl mijn vriend meestal lek gestoken wordt. Verschilt misschien heel erg welke plek en tijd van ’t jaar.
    En de auto is zeker een aanrader!

  2. Felicia says:

    Wat een super handig artikel! Ik heb een vakantie naar Curaçao hoog bovenaan mijn lijstje staan, dus deze tips komen zeker van pas :)

  3. Jeronimo says:

    Mijn broer woont op curacao ik vind het een lelijk eiland en overal ruikt het naar friet en frikandellen, ik ken vele mooiere eilanden nooit meer.

    1. Sabine Author says:

      Ieder zo zijn ding!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close