CITY GUIDE | NEW YORK – TO DO

Ik weet bijna niet waar ik moet beginnen met mijn to-dolijstje voor New York. De mogelijkheden zijn echt eindeloos en je zult je nooit een dag vervelen in New York. Ik heb mijn best gedaan om een absolute must-do-lijst te maken, maar er zijn natuurlijk nog veel meer leuke, kleinere dingen die je kunt doen.

New York Pass kopen

Als het de allereerste keer is dat je New York bezoekt kan ik je van harte aanbevelen om de New York Pass te kopen. De pas lijkt een flinke duit te kosten, maar je krijgt vervolgens gratis toegang tot meer dan 90 topattracties in New York en korting op vele tours. Ter illustratie: de New York Pass voor twee dagen kost $189 per persoon, een ticket naar Top of the Rock kost al gauw $70 per persoon. Entree voor het 9/11 Memorial Museum kost normaal gesproken $24 per persoon, met de New York Pass is het gratis. In no-time heb je het geld dat je hebt geïnvesteerd er al uit als je van plan bent veel attracties te bezoeken. Wel raad ik je aan van tevoren een goede planning te maken voor de dagen dat je de pass hebt, zodat je zeker weet dat je het geld eruit haalt.  Meer informatie over de verschillende passes die er zijn en de mogelijkheid om ze van tevoren te kopen, vind je hier.

City Guide New York

Sightseeing

Er zijn een aantal highlights in New York die je sowieso gezien moet hebben. Ook al zijn ze knettertoeristisch, je kunt New York natuurlijk niet verlaten door minstens een blik op het Vrijheidsbeeld te hebben geworden. Daarnaast moet je ook echt naar 9/11 memorial en het bijbehorende museum en stap dan direct even The Oculus binnen, het nieuwe WTC treinstation. Sla Times Square niet over maar vermijd het op zaterdagavond, loop een rondje door Central Park en loop uiteraard een stukje de Brooklyn Bridge op. Het beste uitzicht op de skyline heb je vanaf de Brooklyn Heights Boardwalk of neem de ferry naar het Vrijheidsbeeld en kijk achterom uit over het Financial District. En oja, als je een keuze moet maken tussen Top of the Rock of het Empire State Building om Manhattan van bovenaf te zien, kies dan overdag of rond zonsondergang voor Top of the Rock en ’s avonds wanneer het donker is voor het Empire State Building.

Winkelen

Winkelen kun je als de beste in New York, zéker rond de sale periodes wanneer je idiote aanbiedingen tegenkomt en je rustig je koffer vol kunt laden voor de terugweg. Er zijn niet per se regerende salesperiodes in New York, maar Google in het jaar dat je gaat op ‘sale + New York’ en je komt al gauw een kalender tegen. Vooral de periode voor Kerst en uiteraard Black Friday, de vrijdag na Thanksgiving zijn hemel op aarde voor koopjesjagers. Veel winkels gaan op Black Friday al héél vroeg in de ochtend open.

Verder kom je vrijwel overal in New York winkels tegen maar wat mij betreft zijn 5th en 6th Ave de beste winkelstraten. Naar 5th ga je voor de wat duurdere, luxe merken en grote warenhuizen. Aan 6th Ave (ook wel Fashion Avenue genoemd) vind je de wat kleinere, toegankelijke winkels. Wil je iets gezelliger winkelen dan zijn Soho en Greenwich in Lower Manhattan de place to be. Veel kleine winkeltjes en unieke boetiekjes.

Winkels die je niet mag overslaan volgens ons: NikeTown, Bath & Bodyworks, Sephora, Wholefoods en Victoria’s Secret. Ook moet je echt even gaan kijken in de Disney Store. Hershey’s Chocolate World is recentelijk gemoderniseerd en de M&M’s Store is ook echt een eyecatcher. Houd er wel rekening mee dat je hier over de koppen kunt lopen.

Broadway show bezoeken

Natuurlijk is er Broadway, de straat die schuin door heel Manhattan loopt en waaraan talloze theaters zijn gesitueerd. Tickets zijn van tevoren online te koop maar op Times Square zit ook het TKTS Ticket Office waar je iedere dag lastminute showtickets kunt kopen met kortingen die oplopen tot 70%. De openingstijden van het TKTS Ticket Office zijn iedere dag anders, check van tevoren even online wanneer je terecht kunt. Houd ook rekening met lánge rijen, zeker bij de vestiging op Times Square kun je rustig een paar uur van je dag kwijt zijn voordat je tickets hebt bemachtigd. En dan is het nog maar afwachten of jouw favoriete showtickets er nog zijn. TKTS heeft nog twee andere vestigingen in New York: één in Brooklyn en een tussen Wall Street en de Brooklyn Bridge.

City Guide New York

Foodtour boeken

Een absolute must is volgens ons uiteraard een foodtour boeken. Er zijn talloze foodtours in New York die je van tevoren al kunt boeken; vaak zijn ze gefocust op één wijk. Wij hebben zelf twee favorieten; één daarvan is een fietstour door Brooklyn met Brooklyn Bike Tours. De super enthousiaste gids Tony neemt je tijdens een urenlange fietstocht mee langs talloze hotspots in de verschillende wijken van Brooklyn. Via de website zijn diverse tours te boeken maar je kunt Tony voorafgaand aan je reis ook mailen met de vraag of hij een custom tour voor je kan maken. Inbegrepen bij iedere tour zijn de fietshuur, alle foodsamples, foto’s die Tony naderhand per mail naar je stuurt en een flesje water.

Wanneer je meer van het lopen bent en graag meer wilt weten over de foodcarts die over heel New York verspreid zijn, is een Food Cart Tour van Turnstile Tours heel erg leuk om te doen. Wij hebben zelf de food cart tour door het Financial District gedaan en tourguide Cindy nam ons mee langs 6 – 7 verschillende street vendors. Bij iedere stop kregen we iets te eten dus het is zeker aanbevolen om met een lege maag deel te nemen aan deze foodtour. Een deel van de opbrengst van Turnstile gaat overigens naar het Street Vendor Project, een organisatie die strijdt voor betere (werk)omstandigheden voor de street vendors. Meer informatie over dat project lees je hier.

Chillen in Central Park

Zo even een rondje lopen door heel Central Park doe je niet zomaar want met 3,41 km² is het een vrij groot stadspark te noemen. Bovendien zijn er zó veel dingen te doen! Zo kun je een bezoekje brengen aan Belvedere Castle, de beroemde draaimolen, de dierentuin, bootje varen op het meer maar ook liggen de bekende musea het American Museum of National History en het Guggenheim aan de rand van het park. Wil je meer sportief bezig zijn dan zijn ook die mogelijkheden eindeloos maar je kunt ook met een kleedje op The Great Lawn gaan zitten en genieten van het (hopelijk) mooie weer en het prachtige uitzicht op de wolkenkrabbers van de Upper West Side.

Struinen over Fifth Avenue

Zoals ik al eerder zei vind ik 5th Ave één van de betere winkelstraten van New York. Alle high end modelabels hebben aan deze straat ook hun vestigingen en daarom is Fifth Avenue de plek om je ogen uit te kijken naar de rich and famous van New York. 5th Ave is met name ook een aanrader rondom de kerstperiode, wanneer alle winkels en etalages prachtig zijn versierd.

Leuk weetje: niet alleen is Fifth Avenue qua winkels een hele dure straat, voor de winkelier zelf is dit ook de duurste winkelstraat ter wereld. De huurprijs ligt hier op zo’n €30.000 per vierkante meter per jaar. Oef.

Aan Fifth Avenue liggen ook het Metropolitan Museum of Art en het Empire State Building.

Comedy show zien

New York is het hart van de comedy shows en eigenlijk moet je er minstens in je leven één bezocht hebben. Op Times Square zijn er bijna meer vendors voor comedy tickets te vinden dan toeristen (ok, dat is overdreven) en comedy clubs zijn er nog veel meer. Er zullen ongetwijfeld een heleboel leuke clubs zijn, wij zijn zelf naar Comic Strip Live gegaan in Upper East Side. Had de sfeer van een bruine kroeg en omdat het podium maar heel klein was, voelde het niet te show-achtig aan maar eerder heel gezellig. Alsof iemand aan het moppentappen was in de kroeg.

City Guide New York

Harbour Lights Cruise

Ik wil graag afsluiten met een absolute highlight en dat is de Harbour Lights Cruise. Deze kun je doen als onderdeel van je New York Pass, maar tickets zijn ook los te boeken. Voor zonsondergang stap je op een boot waarmee je om heel Manhattan heen vaart. Tijdens de tocht gaat de zon langzaam onder en gaan de lichtjes van de skyline branden. Echt práchtig. Op de heenweg zie je het Vrijheidsbeeld nog in volle glorie, op de terugweg is ze prachtig verlicht. New York is wat mij betreft het aller mooist vanaf het water (of vanuit de lucht) en tijdens de Harbour Lights Cruise ervaar je het mooie van de stad in volle glorie.

Wandelen

update 01/03/2019
New York is bij uitstek een stad waar je zoveel mogelijk lopend wilt doen. De afstanden zijn soms behoorlijk maar op deze manier zie je wel het meeste. Het is een aanrader om in Manhattan de metro te nemen en vervolgens in Brooklyn uit te stappen. Teruglopen over de Brooklyn Bridge is namelijk echt onwijs gaaf, zeker bij mooi weer. Vanaf de Brooklyn Bridge heb je niet alleen een mooi uitzicht over het Empire Statebuilding en de Williamsburg Bridge, ook zie je het financial district met daarin het One World Trade Center liggen en als je goed kijkt zie je zelfs het Vrijheidsbeeld tussen de gebouwen door piepen. Sowieso is de wijk Dumbo, het startpunt van de Brooklyn Bridge erg leuk. Oude pakhuizen, een mooi aangelegd park, een draaimolen… op mooie dagen is het hier heel prima vertoeven en een stuk minder druk dan aan de overkant in Manhattan. Kom je over de Brooklyn Bridge gelopen en sla je aan het einde rechtsaf dan zie je de rechtbank van New York liggen en waan je je echt even in New York van jaren terug. De gebouwen zijn daar veel lager en minder modern dan in hartje centrum.

Mocht je nou nog meer tips willen, de evenementen zien die in New York plaatsvinden in de tijd dat jij er bent of wil je meer weten over de verschillende wijken van New York, kijk dan op de website van NYC & Company.

INHOUDSOPGAVE CITY GUIDE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close