Gelderse streekgids #3: De Veluwe

gesponsord

Op mijn derde dag als Gelderste streek… roadtripper, explorer, toerist, blogger mocht ik mijn eigen streek ontdekken: de Veluwe. Een thuiswedstrijd dus maar daardoor zéker niet minder leuk. Bijna 22 jaar woon ik inmiddels op de Veluwe en ik durf dan ook wel te zeggen dat ik de streek redelijk goed ken. En toch was het leuk om achter de schermen bij een voor mij héél bekend restaurant te kijken en daar zelfs nog verrast te worden. Verder maakte ik kennis met een heleboel fantastische gepassioneerde ondernemers en prachtige streekproducten die ik jullie niet wilde onthouden. In deze derde Gelderse streekgids vertel ik je alles.

De Veluwe

Iedereen kent de Veluwe waarschijnlijk van Het Nationale Park De Hoge Veluwe maar de Gelderse streek is vele malen groter dan dat. De Veluwe is voornamelijk bekend vanwege haar prachtige natuur, het grootste landgoed van Nederland, Kroondomein het Loo ligt bijvoorbeeld nabij Apeldoorn. Ondanks dat ik meer een mens ben voor het strand en de zee, ben ik van kleins af aan al wel dol op deze Gelderse streek. Samen met mijn ouders liep ik zeer regelmatig over de heide van Hoog Buurlo en samen met papa fietste ik vroeger nog wel eens naar Halte Asselt om een ijsje te halen. Deze route liep dwars door het bos en als je mazzel had spotte je onderweg herten of wild zwijnen. Zo mooi, dit soort dingen kom je elders in Nederland niet zo gauw tegen.

Daarnaast beschikt de Veluwe dus ook nog over een groot aantal prachtige Erkend Veluwse Streekproducten en gepassioneerde ondernemers. Het Erkend Veluws Streekproduct keurmerk garandeert dat een product en de grondstoffen ervan daadwerkelijk van de Veluwe afkomstig zijn en dat de verwerking ervan ook op de Veluwe heeft plaatsgevonden. Zo leveren de producten een bijdrage aan de kwaliteit van het landschap. Onderstaande producten en producten dragen allemaal het EVS keurmerk.

Erkend Veluws streekproduct

Bakker Piet - Elspeet

Bakker Piet - Elspeet

Bakker Piet in Elspeet

Beginnend bij Bakker Piet in Elspeet. De originele bakker Piet begon samen met zijn echtgenote Riek in 1938 een bakkerij in Elspeet. Na de oorlog werd het steeds meer een kruidenierszaak en later een complete supermarkt. Uiteindelijk namen kleinzoon Ronny en zijn vrouw Esther in 2001 de zaak over en bouwden ze het weer om tot een zelfstandige bakkerswinkel, vernoemd naar de opa van Ronny: bakker Piet.

De drijvende kracht van Bakker Piet is de creativiteit, Ronny en Esther proberen hun producten iedere keer nóg lekkerder, gezonder, duurzamer en ambachtelijker te maken. In de basis is alles bij het oude gebleven, authentieke recepten, lokale producten en echte ambacht maar wel uitgevoerd in een moderne bakkerij.

Bij Bakker Piet worden niet alleen de mooiste broden gebakken, ook kun je er terecht voor koeken en taartjes en als je zin hebt kun je in de lunchroom gaan zitten voor een kopje koffie met iets lekkers. Een bakkerij als Bakker Piet in Elspeet zie je niet zoveel meer in Nederland, ik was dan ook positief verrast en ging de deur uit met héél veel zin in ambachtelijk brood. Met liefde stap ik in de auto om voor mijn brood naar Elspeet te rijden, Bakker Piet bakt namelijk Puur Veluws brood, gemaakt met graan van eigen velden. Da’s toch wel iets anders dan een bammetje uit de supermarkt hoor.

Met Ronny praatte ik ook nog even over zijn toekomstplannen en hij heeft als doel om over 2 jaar de bakkerij zo uitgebreid te hebben, dat het maken van het brood overdag kan gebeuren en dat de normale consument op vaste tijden een kijkje kan nemen achter de schermen, hoe leuk! Echt eentje om in de gaten te houden dus.

Huisje James

Huisje James

Cantharel Moestuin

De Cantharel in Apeldoorn

Sinds jaar en dag kom ik al bij de Cantharel in Apeldoorn. Wat ooit begonnen is als een van der Valk hotel-restaurant (Van der Valk Hotel Apeldoorn – De Cantharel) is de laatste jaren ontzéttend uitgebreid. Als je bekend bent in Apeldoorn weet je dat de parkeerplaats van de Cantharel altijd tjokvol staat en dat het verstandig is om een tafel te reserveren in het restaurant als je er in het weekend wilt dineren.

Al sinds ik klein ben vraag ik me af wat er achter de parkeerplaats van de Cantharel, zat en eindelijk heb ik alles mogen zien en wow… wat is dit een MEGA bedrijf geworden, maar wat tof. Onder de naam Veluwse Hotelhoeve zijn ze de afgelopen jaren een boel activiteiten gestart.

Om te beginnen is er een paardenhotel waar gasten hun eigen paarden kunnen stallen terwijl ze zelf overnachten in het hotel. Vanuit de weide achter de Cantharel kun je zo een ruiterpad het bos in nemen.

Verder is er moestuin waar niet alleen groenten voor beide restaurants wordt geteeld maar waar je als consument iedere vrijdag in de zomermaanden ook zelf je groenten en kruiden kunt komen plukken. Hoe leuk is dat om met kinderen te doen! Het staat in ieder geval op mijn lijstje als Vic oud genoeg is hoor.

In september van 2017 heeft de Cantharel in Ugchelen een traiteur geopend, een klein winkeltje waar je iedere dag terecht kunt voor verse maaltijden, streekproducten en diverse specialiteiten. Het is echt het type winkel dat ik nog miste in Apeldoorn dus je begrijpt dat ik hier vanaf nu regelmatig te vinden zal zijn.

Tot slot is er Huisje James, een klein maar súper gezellig restaurant dat gevestigd is in een voormalig woonhuis. Vanuit het restaurant heb je uitzicht op de prachtige tuin of de weilanden achter de Cantharel. Helemaal tof is het ‘BOB-arrangement’, voor €25 word je met een oude Engelse taxi bij je thuis opgehaald en ’s avonds ook weer teruggebracht. Kun je mooi allebei genieten van een bijpassend wijnarrangement!

Ik was verrast én verbaasd dat de Cantharel de afgelopen jaren zo enorm is gegroeid. Er is allang geen sprake meer van een ‘gewoon’ van der Valk hotel-restaurant. Ik ben vooral verliefd geworden op Huisje James dus als wij eenmaal gesetteld zijn in ons nieuwe huis, gaat er zeker een reservering geplaatst worden.

Eco Fields

Eco Fields

Eco Fields in Wekerom

In het dorpje waar onze Senna is geboren zit Eco Fields, een biologische kalfsmesterij – de enige biologische kalfsmesterij in de hele omgeving.

Eco Fields heeft zijn naam te danken aan de zogenaamde Celtic Fields, een innovatief akkerbouwsysteem dat door boeren meer dan drie eeuwen geleden werd bedacht en uitgevoerd. Een overblijfsel uit die tijd is bewaard gebleven en ligt op een steenworp afstand van de Eco Fields boerderij.

Al van jongs af aan houdt eigenaar Bart zich bezig met het houden van kalveren en sinds een aantal jaar gebeurt dit volledig biologisch. Kalfjes van een paar weken oud komen bij Eco Fields waar ze in de warme maanden al-tijd naar buiten mogen en waar ze in de wintermaanden verblijven in ruime(!) verwarmde stallen. Wie wel eens in een koeienstal is geweest heeft vast wel eens gezien dat de koeien daar regelmatig op roosters staan, bij Eco Fields kunnen de kalveren ook in de stal lekker in het hooi liggen.

Tot de kalveren rijp zijn voor de slacht krijgen ze goede voeding en na het slachten komen de kalveren weer terug bij Eco Fields om daar vervolgens te rijpen, dit zorgt voor extra smaak aan het kalfsvlees. De slagers van Eco Fields benen de kalveren vervolgens zelf uit waarna het vlees verdeeld wordt. Het kalfsvlees van Eco Fields is dus niet alleen héél erg lekker (ik heb het zelf mogen proeven en het is écht heel lekker), maar je weet ook dat de dieren een goed leven hebben gehad. Goed en eerlijk vlees dus, top.

Remeker Kaas

Remeker Kaas

De Groote Voort, Remeker Kaas in Lunteren

Wie houdt van kazen moet écht eens langs gaan bij De Groote Voort in Lunteren, hier wordt namelijk Remeker kaas gemaakt. Remeker kaas is een rauwmelkse natuurkorst kaas die gemaakt wordt van melk van Jersey-koeien. De koeien worden grasgevoerd en de weides waar de dieren op grazen zijn enorm kruidenrijk waardoor de smaak van de melk (en dus de kaas) heel bijzonder is.

Ook heel bijzonder is dat de Jersey-koeien die gehouden worden op de boerderij gehoornd zijn. Ik wist het niet, maar de hoorns van een koe spelen een belangrijke rol in zowel de gezondheid van de koeien als in de spijsvertering. Ze leveren een belangrijke bijdrage aan de toename van gewenste, en afname van ongewenste bacteriën in de melk en uiteindelijk is dat terug te proeven in de kaas. Door voor gehoornde koeien te kiezen is de productie van boer Jan Dirk een stuk lager dan zou kunnen, maar de kwaliteit van de kaas is vele malen beter. Kwaliteit over kwantiteit dus en dat proef je.

De kazen worden na het pekelen ingesmeerd met huisgemaakte ghee (zuiver melkvet) en vervolgens op houten planken in de rijpingsruimte gelegd. Door de korst meerdere malen in te smeren met ghee wordt de kaas beschermd tegen uitdroging en ongewenste schimmels. Na een paar weken ontstaat er vanzelf een mooie witte schimmelstructuur op de kaas die typerend is voor Remeker kaas.

Ik kan zo nog wel eindeloos doorgaan over het verhaal achter Remeker kaas, maar eigenlijk moet je het gewoon eens geproefd hebben. De kaas is in de verste verte niet te vergelijken met andere Hollandse kazen. Mocht je nieuwsgierig zijn, je kunt altijd even langsgaan bij de boerderijwinkel in Lunteren, maar de kaas is ook online te bestellen.

Planken Wambuis

Planken Wambuis

Restaurant Planken Wambuis in Ede

We sloten onze dag af bij restaurant Planken Wambuis in Ede waar we zowel het biologische kalfsvlees van Eco Fields als de heerlijke Remeker kaas te proeven kregen. Niet alleen voor het heerlijke eten is dit restaurant een aanrader, de locatie in het bos is geweldig evenals de knusse inrichting van de nostalgische herberg. Planken Wambuis bestaat al 91 jaar en is één van de bekendste wildrestaurants van Nederland. Ieder jaar wordt het restaurant aangeraden door de Michelingids dus ga hier alsjeblieft een keertje heen als je in de buurt bent.

Zo, we zijn ruim 1.500 woorden verder maar zoals ik al zei: de Veluwe is écht heel erg leuk. Als je liefhebber bent van goed en eerlijk eten en de natuur wilt opzoeken, breng dan echt eens een bezoekje aan deze Gelderse streek. Ik weet zeker dat je niet teleurgesteld gaat worden.

In samenwerking met Gelderse streken

Join the Conversation

  1. Andries says:

    Top stuk!!

  2. Hilda says:

    Wat leuk,om te starten in Elspeet.
    Brood en gevulde koeken worden door in daar gekocht als we op de fiets gaan.
    Echt een lekkere bakker.

    En t Edelhert in Elspeet ook super goed en heel gezellig.

    Ik schrijf gelijk de andere adresjes op.

    Bedankt voor t delen

    gr Hilda

  3. Franciska says:

    Leuk om te lezen en als ik in de buurt ben ga ik zeker ergens langs.

    In tegenstelling tot jou ben ik inmiddels al 24 jaar weg van De Veluwe maar het blijft als thuis voelen. Gelukkig woont mijn moeder nog steeds in Garderen en kom ik daardoor regelmatig “thuis”. Ik vind het persoonlijk de mooiste streek van Nederland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close