4 dagen in Zuid-Tirol

Dit artikel had ik al veel eerder willen schrijven maar ja, soms heb je niet alles zelf in de hand. Begin juli reisde ik af naar Zuid-Tirol voor een kennismaking met deze prachtige regio en bij thuiskomst werd ik na 2,5 jaar de dans te hebben ontsprongen, hard getroffen door COVID. Een week later vertrokken we voor onze zomervakantie naar Scandinavië dus ja, het heeft even op zich laten wachten. Als jullie me volgen op Instagram dan heb je alle highlights van mijn perstripje naar Zuid-Tirol waarschijnlijk al gezien, maar deze mooie regio verdiend veel meer dan vluchtige Instagram stories. Bij deze alle tips, activiteiten en must do’s voor jullie verzameld in een uitgebreid artikel.

Zuid-Tirol? Waar is dat?

Ik snap het helemaal als je denkt dat ik het nu over Oostenrijk heb maar let op dat je Zuid-Tirol niet verwart met Tirol! Tirol is een regio in Oostenrijk, Zuid-Tirol is een van de noordelijke regio’s van Italië. Jawel, het is dus écht Italiaans grondgebied. Dat is het niet altijd geweest overigens, pas ergens in het begin van de twintigste eeuw zijn de rechten van Oostenrijk aan Italië overgedragen, dus ik snap je verwarring.

Die verwarring was er trouwens voor mezelf ook, zelfs toen ik in Zuid-Tirol zelf was. De regio is namelijk echt een mix tussen Oostenrijk en Italië. Italiaanse en Oostenrijkse bouwwerken, Oostenrijks eten maar (gelukkig!) Italiaanse koffie… Die heerlijke mix van alpien en mediterraan maakt deze regio met recht bijzonder en zeer de moeite waard om te bezoeken.

Liefhebbers van actieve vakanties en de natuur kunnen helemaal hun geluk op in Zuid-Tirol, de bergen van UNESCO-werelderfgoed de Dolomieten maken deel uit van de Italiaanse regio. Je kunt er fantastisch skiën in de winter en wandelen en fietsen in de overige maanden. Breekt het zweet je al spontaan uit bij het horen van deze activiteiten? Weest gerust: ontspannen kun je er ook heel goed.

Dag 1: de eerste kennismaking

Mijn reis begon op Schiphol. Met Transavia vloog ik in iets meer dan een uur naar Verona waar ik werd opgewacht voor mijn transfer naar Zuid-Tirol. Als je naar Zuid-Tirol reist kun je dat op een aantal manieren doen:

  • met het vliegtuig van Nederland naar Verona en van daaruit nog anderhalf – twee uur met de auto;
  • met de trein vanuit Duitsland (München bijvoorbeeld) direct naar Bolzano;
  • met het eigen vervoer, dan sta je na zo’n 10 – 11 uur aan de voet van de Dolomieten.

Ik verbleef de eerste nacht bij Hotel Zum Hirscheneen recentelijk gerenoveerd hotel in het kleine stadje Jenesien. Halloooo Oostenrijk vibes! De houten inrichting, balkons en de rode bloemetjes in de bloembakken schreeuwen Oostenrijk. Ben ik écht in Italië?

Vanaf mijn balkon heb ik prachtig uitzicht over het gebergte rondom en zie ik zelfs de toppen van de Dolomieten. Wat zijn berggebieden toch adembenemend mooi.

Hotel Zum Hirschen
Hotel Zum Hirschen in Jenesien is een relatief kleinschalig hotel waar je echt even kunt onthaasten. Voor liefhebbers van de natuur is het een goede uitvalsbasis, op loopafstand starten diverse wandel- en fietsroutes.

Om te ontspannen hoef je echter het hotel niet uit, de spa en het zwembad (beide met uitzicht op de bergen!) geven je genoeg mogelijkheden om lekker te relaxen.

Na een heerlijk diner, waar ik je later in een uitgebreid eetoverzicht nog veel meer over ga vertellen, plof ik moe in mijn bed. Met de balkondeur open uiteraard want die frisse buitenlucht snuif ik maar wat graag op.

Dag 2: mountainbiken en wijn proeven

Na een heerlijk ontbijtje in de zon op het balkon van Hotel Zum Hirschen stappen we in de auto en rijden we naar SchlaneiderhofDit is een accommodatie en restaurant, maar wij huren er onze E-mountainbikes om een mooie tocht te maken. Het feit dat de mountainbike elektrisch is, is mooi meegenomen; af en toe gaan we flink omhoog namelijk! Fietsen tussen de koeien in de richting van een berghut met onderweg de mooiste uitzichten. Wat een straf. De koude, huisgemaakte vlierbloesemlimonade gaat er goed in!

Je kunt bij Schlaneiderhof de fietsen huren en zelf een route uitstippelen, maar je kunt er ook voor kiezen om met een gids op pad te gaan.

Colterenzio
Na de lunch rijden we naar Colterenzio, een lokale wijnmakerij. Als je door Zuid-Tirol rijdt merk je dat je o-ve-ral kleine wijngaarden ziet. De meeste van deze kleine wijnboeren zijn aangesloten bij een coöperatie; Colterenzio is er eentje van. We proeven diverse lokale wijnen. Veel van de wijnen worden bij ons in Nederland geserveerd in Michelin restaurants en zijn online te bestellen. Mijn absolute favoriet is Pfefferer, gemaakt van de muscat druif: bloemig, fris en zoet.

Vanuit Colterenzio rijden we door naar Renon; hier verblijf ik bij Gloriette’s Guesthouse.

Gloriette’s Guesthouse
Het is lastig om je niet direct thuis te voelen bij Gloriette’s Guesthouse. Ruime kamers, een heerlijke spa, een knusse huiskamer, groene tuin en een heerlijk terras. Tot rust komen lukt hier zéker. Ik nestel me even op mijn balkon met de laptop op schoot om wat werk te verrichten waarna ik met mijn eReader een plekje bemachtig op het terras om zálig te dineren.

Bij terugkomst op mijn kamer vind ik achter het lampje naast de deur een zakje met huisgemaakte koekjes als afsluitertje van de dag. Wat een traktatie! Ik zie dat iedere kamer zo’n zakje koekjes bij de deur heeft liggen, dus het is gelukkig geen speciale traktatie omdat ik toevallig van de pers ben.

Ik geniet nog even van de geweldige zonsondergang en realiseer me voor de honderdste keer deze dag wat een heerlijke baan ik toch heb.

Dag 3: wandelen maar!

De wandelschoenen mogen aan! Na het ontbijt is het tijd om te hiken. Dit doen we naar de earth pyramides. De earth pyramides bestaan uit kegelvormige pilaren die 25.000 jaar geleden werden gevormd door klei uit de ijstijd. Sommige pilaren hebben enórme stenen bovenop de punt liggen, heel bijzonder om te zien. We doen zo’n 2,5 uur over een route van 6 kilometer maar klimmen en dalen onderweg flink.

Freud Promenade
De lunch met een lekker bord pasta gaat er goed in en daarna besluiten we nog een klein stukje verder te lopen. Ik kwam er namelijk achter dat in Renon de Freud Promenade ligt. Zoals jullie wellicht weten studeer ik psychologie en Sigmund Freud wordt gezien als een van de grondleggers van het vak. Mijn psychologiehart ging er dan ook wat sneller van kloppen.

Sigmund Freud kwam in zijn jaren regelmatig naar Renon om tot rust te komen en na te denken. Op basis van brieven die Freud aan zijn thuisfront schreef hebben ze zijn favoriete wandelroute weten te achterhalen; dit is nu de Freud Promenade. Je kunt de wandeling maken en onderweg kom je op diverse plekken stukken uit de brieven die Freud naar huis schreef tegen.

Eenmaal ’thuis’ was er wederom een verrassing van Gloriette’s Guesthouse; deze keer in de vorm van een treasure hunt! Dit kaartje vond ik op bed, het leidde me uiteindelijk via diverse andere instructies naar twee chocolaatjes op het balkon. Het zijn de kleine dingen die het doen hè.

 

Bolzano
Na de natuur van dichtbij te hebben gezien was het tijd om wat cultuur te snuiven. Op naar Bolzano! In deze stad is de mix tussen Oostenrijk en Italië echt voelbaar. We struinen door de straatjes en drinken de aperitivo op het terras, zoals het hoort!

Na het diner neem ik de kabelbaan van Bolzano terug naar boven. Naast Gloriette’s Guesthouse zit het eindpunt, ideaal! De gondel gaat de hele dag op en neer en brengt je in ongeveer een kwartier van Renon naar Bolzano (en weer terug) onderaan de berg.

Dag 4: Ötzi de ijsman

Het is helaas alweer tijd om mijn spullen te pakken. Eigenlijk wil ik nog helemaal niet weg uit Zuid-Tirol want wat een heerlijke en veelzijdige regio is dit! Met mijn handbagagekoffertje stap ik de gondel weer in voor een ritje naar beneden. Er is namelijk nog één ding dat ik graag wil zien tijdens mijn verblijf in de regio: het archeologie museum. Die naam is een beetje misleidend want eigenlijk draait het maar om één ding: Ötzi de ijsman.

Ötzi museum
Tijdens een wandeltocht ontdekten twee Duitse bergwandelaars op 19 september 1991 het stoffelijk overschot van een mens. Waar ze aanvankelijk dachten aan een vermiste wandelaar, bleek het na meerdere onderzoeken te gaan om, wat we nu weten, de oudste menselijke mummie die in Europa is gevonden. Er wordt geloofd dat de mummie, die ze Ötzi hebben genoemd, zo’n 5.300 jaar geleden heeft geleefd. In het archeologie museum leer je alles over Ötzi en in de tijd waar hij heeft geleefd. Je ziet de mummie zelf, méga indrukwekkend, maar ook alle attributen die bij hem zijn gevonden. Nog steeds ontdekken ze ieder jaar nieuwe dingen en als je ook maar een beetje into geschiedenis/oudheid/archeologie bent, dan moet je dit museum echt even bezoeken.

Reserveren kan via de website, maar je kunt ook gewoon binnen komen lopen en een kaartje kopen. De kosten voor het museumbezoek bedragen €13,00 per persoon.

Met het bezoek aan Ötzi komt mijn flitsbezoek aan de Italiaanse regio Zuid-Tirol ten einde. Wat een te gékke en veelzijdige regio. Cultuur, natuur, activiteiten, tot rust komen… je komt het allemaal tegen in Zuid-Tirol.

Als we op zomervakantie gaan naar Italië rijden we negen van de tien keer langs Bolzano, maar ik weet zeker dat we de eerstvolgende keer een paar nachtjes in Zuid-Tirol eraan vast plakken. Wat een heerlijke plek.

Voor deze reis ben ik uitgenodigd door het toerismebureau van Süd Tirol. Alle activiteiten, transfers en accommodaties zijn voor mij geboekt, maar je kunt er zoals altijd vanuit gaan dat mijn enthousiasme zeer oprecht is. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close