Must do in Gent: Concrete Canvas tour

Zoals ik laatst in mijn Snapshot Diaries vanuit Gent (#1 en #2) al zei is Gent wat mij betreft echt een stad van contrasten. Semi hippe jaren 90 gebouwen naast eeuwenoude kerken en kathedralen en strakke vensters naast barok-achtig versierde deuren. In Gent kijk je je ogen uit en dit maakt de stad voor mij zo bijzonder. Tijdens ons bezoek aan de stad namen we deel aan een bijzondere stadswandeling, de Concrete Canvas tour. Wat je wellicht niet zo opvalt wanneer je in het centrum van Gent loopt is dat het vol staat met graffiti of beter gezegd streetart. Wij denken al gauw aan hoekige kreten en vervuiling van de muren maar in Gent zijn diverse kunstenaars ingehuurd om de stad op te kalefateren. Resultaat? Een misschien nog wel veelzijdiger stadscentrum en veel geheime, bijna onontdekte plekjes.

De Concrete Canvas Tour is een initiatief van StreetArt Belgium. Zij transformeren de Belgische straten in kleurrijke kunstwerken, iets dat in Gent heel duidelijk te zien is. Met meer dan 20 muurschilderingen per jaar en de beste streetart en graffiti kunstenaars fleurt StreetArt Belgium het hele land een beetje op.

De Concrete Canvas Tour gidst je langs de meest iconische en interessante graffitikunstwerken in het standcentrum van Gent. Er zijn twee mogelijkheden om de tour te doen. Om te beginnen kun je per fietst in ongeveer twee uur (14,5 km) langs 52 kunstwerken fietsen maar ook per voet is het goed te doen. Besluit je de tour per voet te doen dan word je langs 32 kunstwerken geleid en leg je een afstand af van 7,5 km. Trek in ieder geval goede schoenen aan wanneer je de tour per voet gaat doen, de kunstwerken in het centrum van Gent zijn niet zomaar langs een geasfalteerde weg gemaakt maar brengen je door kleine steegjes, laten je afdalen over steile trappetjes en voeren je langs de vele kanalen die Gent rijk is.

Gent StreetArt Tour

Gent StreetArt Tour

Gent StreetArt Tour

Gent StreetArt Tour

Je kunt ervoor kiezen om de Concrete Canvas Tour met een gids te lopen, wat ik je overigens van harte kan aanbevelen want alleen op die manier krijg je écht veel informatie over de kunstwerken en over de kunstenaars, maar de tour op eigen houtje lopen kan ook. Bij het Infokantoor van de Dienst voor Toerisme van Stad Gent (in de Oude Vismijn, de Vooruit en bij Dope) kun je een plattegrond ophalen waar de hele route op staat uitgestippeld. Bovendien wordt er op de achterkant van deze plattegrond ook informatie gegeven over de verschillende stukken en de artiesten.

Voor het opfleuren van Gent is een samenwerking aangegaan met talloze bekende en grote artiesten zoals Roa. Roa ken je misschien wel van zijn gigantische zwart witte graffiti die veelal de vorm aanneemt van een dier. In New York heeft Roa zijn sporen achtergelaten maar ook op andere plekken in de Verenigde Staten en in Europa vind je zijn werk terug. De Gentenaren zijn er natuurlijk trots op dat Roa geboren en getogen is in Gent. Ook in het stadscentrum van Gent zien we dus veel werk van Roa terug.

Gent StreetArt Tour

Gent StreetArt Tour

Gent StreetArt Tour

Waar graffiti vroeger vooral als vervuiling van de stad werd gezien is dit vandaag de dag natuurlijk allang niet meer het geval. Steeds vaker zien we bouwvallen versierd worden met streetart en huren gemeenten artiesten in om de stad op te fleuren. In Gent zie je dan ook weinig freestyle werk maar juist veel grote kunstwerken van gerenommeerde artiesten. De plek waar je als (beginnende) artiest nog wel los kunt gaan is het Graffitistraatje. Ook al kies je ervoor om de Concrete Canvas Tour niet te lopen, loop dan zeker het Graffitistraatje eens in. In het Werregarenstraatje, de officiële naam van de steeg, mogen straatkunstenaars ongegeneerd hun gang gaan zonder op de vingers te worden getikt.

Tijdens de Gentse Feesten van 1995 werd het straatje onderdeel van een groot graffitiproject. Toen waren er nog slechts een handvol kunstwerken in het steegje te zien maar tegenwoordig is het een kleurrijke warboel van diverse stijlen en vormen. Mocht je zelf into streetart zijn of gewoon je naam willen vereeuwigen in het stadscentrum van Gent, je mag in het Graffitistraatje zelf dus ook aan de slag gaan met spuitbussen en verf.

Ook het Graffitistraatje laat voor mij weer perfect de grote contrasten binnen Gent zien. Het steegje is omsloten door hoge muren en stalen hekken die voorzien zijn van de meest uiteenlopende kleuren, maar achter die hekken zie je ouderen genieten van een kopje koffie in een rustig parkje. Prachtig.

Gent StreetArt Tour

Ik kan me voorstellen dat de Concrete Canvas Tour niets voor jou is als je niet van streetart houdt, maar mocht je ook maar enige waardering kunnen opbrengen voor kleurrijke kunstwerken en Gent van een andere kant willen zien dan kan ik je van harte aanbevelen om deze stadswandeling – of een deel hiervan – te doen. Sla in ieder geval het Graffitistraatje niet over wanneer je in Gent bent. Zulke kleurrijke verborgen steegjes kom je op maar weinig andere plekken tegen.

Mocht je het leuk vinden om de route alvast te zien en wil je meer achtergrondinformatie over de artiesten en werken die je tegenkomt tijdens de tour, de PDF van de hele tour kun je hier inzien.

Join the Conversation

 1. Margot says:

  Wat een leuk idee! Ik ga binnenkort naar Gent, dus ik zal het onthouden.

 2. claire says:

  Born & raised Gentenaar hier :) Wel grappig, ik wist niet dat er zo’n tour bestond! (Verwijdert geplande blogpost over street art in Gent)
  Typisch hoe je vaak niet weet over zo’n dingen in eigen stad he :-)

  1. Sabine Author says:

   Haha, ik durf te wedden dat ik ook niets weet van alle mogelijke stadswandelingen in mijn eigen woonplaats hoor ;) Je bezoekt de stad natuurlijk ook niet als toerist, dus misschien is het zelfs wel logisch.

 3. Lotte says:

  Wauw wat gaaf! Ik ben gek op street art. Ik vind het heel tof om te zien en vaak wat toevoegen aan een stad. Niet van die lelijke tags die je nog wel eens ziet, maar van de hele kunstwerken; prachtig! In Berlijn vond ik dat ook zo gaaf. Als ik ooit in Gent ben, ga ik zeker de kunstwerken bekijken!

 4. Danielle says:

  Wat een leuke tip! Dit ga ik zeker onthouden voor als ik eens naar Gent ga!

 5. Laura - Dagelijkse hap says:

  Bedankt voor de tip! Ziet er echt super vrolijk uit :)

 6. Tamara says:

  Wat leuk! Dat ga ik zeker onthouden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close