CITY GUIDE DUBLIN – TO KNOW

#spon

In samenwerking met @ierlandtoerisme

Dublin is de hoofdstad van Ierland en ligt op slechts 1,5 uur vliegen vanaf Amsterdam. Het is zeer waarschijnlijk dat je de stad voor een korte periode bezoekt dus grove voorbereidingen hoef je niet te doen, maar er zijn een aantal dingen die handig zijn om van te voren te weten.

city guide dublin to know

Vluchtinformatie

Met maar anderhalf uur vliegen is het een eitje om van Nederland naar Dublin te reizen. Tel daarbij op dat je ook nog eens uur teruggaat in de tijd en je bent in feite maar een halfuurtje onderweg.

Dublin Airport
Dublin heeft één luchthaven: Dublin Airport. Vanaf daar ben je in ongeveer 40 minuten in het centrum van Dublin. De luchthaven kent twee Terminals; aankomen doe je vanuit Nederland meestal in Terminal 1. De vertrekterminal is afhankelijk van de maatschappij waarmee je vliegt.

Vergeleken met Schiphol is Dublin Airport niet zo groot, maar er zijn alsnog voldoende winkel- en eetgelegenheden als je wat tijd te overbruggen hebt. Houd er wel rekening mee dat het vliegveld een stuk minder modern is dan Schiphol en dat daardoor de wachttijden aardig kunnen oplopen.

De kosten van tickets naar Dublin variëren enórm en zijn afhankelijk van de maatschappij waar je mee vliegt en de periode waarin je wilt reizen. Twee van de bekendste luchtvaartmaatschappijen die vliegen op Dublin zijn RyanAir en KLM.

Van het vliegveld naar de stad
De goedkoopste manier om van het vliegveld naar het centrum van Dublin te komen is met de Airlink van Dublin Bus Tours. Het kost je slechts een paar euro maar je bent wel afhankelijk van vaste stops en wordt dus niet voor de deur van je accommodatie afgezet.

Een snelle en makkelijke manier is om te reizen met de taxi. Zowel Terminal 1 en 2 van Dublin Airport hebben een eigen taxi stand waar je gewoon in de rij kunt aansluiten. Afhankelijk van waar je in de stad overnacht en de drukte op de weg, ben je ongeveer 30 – 45 minuten onderweg naar de stad.

Valuta & betalen

Ierland hoort bij de EU dus er wordt gelukkig gewoon betaald met euro’s. Het is dus niet nodig om buitenlands geld te pinnen; ideaal!

Betalen kan daarnaast overal met je reguliere Maestro pinpas. In hotels wordt vaak gevraagd naar een reservering op je creditcard bij wijze van borg. Ook tickets voor bepaalde bezienswaardigheden kunnen uitsluitend met creditcard online worden gereserveerd.

Tijdsverschil

In Dublin wordt ook gedaan aan zomer- en wintertijden waardoor het ’t hele jaar 1 uur vroeger is in Dublin dan in Nederland. In de zomermaanden valt Dublin in tijdzone UTC+1, in de winter in UTC+0.

Openbaar vervoer

Hop on Hop Off
Als je echt de toerist wilt uithangen in Dublin dan is het ’t makkelijkste om de stad te ontdekken met de Hop on Hop Off bus. Een ticket voor deze bus is 24 of 48 uur geldig en kost je een paar tientjes. Als je de gehele route wilt afleggen zonder uit te stappen dan ben je ongeveer twee uur onderweg, maar de bus rijdt de hele dag langs de route dus je kunt alle tijd nemen.

Bussen
Ben je van plan om ergens gericht heen te gaan en heb je geen zin om te lopen, dan ben je aangewezen op de buslijnen; het is de populairste vorm van openbaar vervoer in Dublin. In en rond het centrum van Dublin zijn tientallen buslijnen en haltes te vinden. Op de website van Dublin Bus kun je van tevoren jouw route bepalen en ook direct zien hoeveel je kwijt bent aan een kaartje.

indeling stad Dublin

Indeling van de stad

Als je op de plattegrond van Dublin kijkt, zie je dat de stad wordt gescheiden door een rivier. Dat is de Liffey. Noord- en Zuid-Dublin worden hierdoor van elkaar gescheiden. Temple Bar District en Grafton Street vind je in zuidelijk Dublin en is de place to be voor leuke restaurantjes en pubs. Winkelstraten vind je in zowel Noord- als Zuid-Dublin. De afstand tussen beide delen is overigens heel goed te overbruggen door te lopen.

Stopcontacten

Dublin kent andere stopcontacten dan wij, dus pak die reisstekker maar in! Vergeten? De meeste hotels hebben ook wel een à twee stopcontacten waar onze eigen stekkers in kunnen. Daarbij zijn de meeste accommodaties tegenwoordig ook voorzien van USB-poorten in de muur.

Beste reistijd

Tijdens onze reis naar Dublin vroegen we of het inderdaad zoveel regent als gezegd wordt in de stad, maar als antwoord kregen we dat er vooral graag gepráát werd over de regen dan dat het ook daadwerkelijk nat is. Eén ding is zeker: van het weer kun je niet op aan. Onze weerapp voorspelde hele dagen regen, maar we hebben geen drupje gezien tijdens ons verblijf. Daarentegen kan er ook maar zo een zonnetje te zien zijn maar het een uur later regenen. Een (dun) regenjack inpakken is dan ook wel aan te raden.

De beste reistijd voor Dublin is in ieder geval van juni t/m september. In deze maanden heb je relatief zacht weer en relatief weinig neerslag. Echter: Dublin is het hele jaar door leuk en er worden gedurende het hele jaar een hoop evenementen georganiseerd.

Plattegrond

Mocht je nog meer willen weten over je aankomende bezoek aan Dublin? Op de website van Tourism Ireland vind je alles wat je weten moet!

INHOUDSOPGAVE CITY GUIDE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close