Gestoofde rendang gehaktballetjes in kokosmelk

Het wil wel eens voorkomen dat iets in mijn eetplanning wordt verschoven, waardoor ik met restjes kom te zitten. Zo had ik laatst nog een struik paksoi in de koelkast liggen die ik graag wilde opmaken, want paksoi is lekker en we houden niet van voedselverspilling. Toen ik googelde naar een lekker recept met paksoi kwam ik op de site van Allerhande terecht, waar ik een recept voor gestoofde gehaktballetjes met paksoi tegenkwam. Hmm, dat klonk als muziek in de oren! Ideaal ook, want ik had nog wat restjes gehakt in de vriezer liggen, een pakje kokosmelk, en nog meer groenten die op moesten. Omdat ik vond dat er in het originele recept iets te weinig groenten zaten, heb ik de groenten die ik nog had liggen gewoon toegevoegd aan dit gerecht. En dat smaakte hartstikke lekker bij mijn rendang gehaktballetjes!

Gestoofde rendangballetjes in kokosmelk

Wat zijn rendangballetjes eigenlijk?

Misschien vraag je je af wat rendangballetjes nu precies zijn. Het originele Indonesische gerecht rendang is een kruidige, langzaam gestoofde vleesstoofpot, vaak gemaakt met rundvlees en een rijke kruidenpasta van kokosmelk, citroengras, gember, knoflook en galanga (laos). Bij rendang gehaktballetjes wordt die typische kruidige rendangsmaak omgetoverd tot smaakvolle, malse balletjes. Deze rendangballetjes worden in een aromatische saus van kokosmelk gestoofd, waardoor ze een zijdezachte textuur krijgen.

Makkelijk aan te passen met verschillende groenten

Voor mijn versie van de rendang gehaktballetjes besloot ik extra groenten toe te voegen, waaronder mijn overgebleven paksoi. Het mooie aan dit gerecht is dat je eindeloos kunt variëren met de groenten die je erbij serveert. Denk bijvoorbeeld aan wortel, paprika, of zelfs een handje spinazie dat je aan het einde toevoegt. Dat maakt de gestoofde rendangballetjes niet alleen voedzaam, maar ook een perfecte manier om restjes groenten op te maken. Zo ga je voedselverspilling tegen en maak je het gerecht net wat kleurrijker.

rendang gehaktballetjes

Welke rijst past het best bij rendang gehaktballetjes?

Rijst is onmisbaar bij rendang gehaktballetjes en brengt de smaken echt samen. Even wat achtergrondinformatie over rijst. Voor dit specifieke gerecht heb ik Pandanrijst gebruikt. Dat ruikt lekker en vind ik ook heel erg lekker. Ik gebruik het graag bij Indonesische gerechten zoals deze. Maar natuurlijk kun je talloze andere soorten rijst gebruiken bij rendang gehaktballetjes en ligt het er ook maar net aan wat je in huis hebt. Ik kan me voorstellen dat je niet zoals ik zes soorten rijst in de voorraadkast hebt staan, maar mocht je toe zijn aan een nieuw pak, zijn dit mijn favorieten:

1. Gele rijst
Gele rijst heeft een warme, diepe smaak door de toevoeging van kurkuma of saffraan. Hoewel ik gele rijst vaak gebruik voor gerechten als Nasi Koening, past het iets minder goed bij rendang gehaktballetjes door de sterke smaak. Maar als je houdt van een krachtige combinatie, is het zeker een interessante keuze.

2. Basmatirijst
Basmatirijst is een populaire keuze in de Indiase keuken. De lange korrel en de droge, niet-plakkerige structuur maken het een perfecte rijstsoort om te combineren met curry’s en kruidige gerechten. Bij rendang gehaktballetjes zorgt Basmatirijst ervoor dat de saus goed tot zijn recht komt zonder dat de rijst plakt.

3. Zwarte rijst
Zwarte rijst is een voedzame, volkoren rijstsoort die iets harder blijft na het koken en daardoor een mooie structuur geeft. Het is een rijstsoort die wat langer moet koken, maar hij is zeker de moeite waard. Zwarte rijst past goed bij gerechten als rendang gehaktballetjes als je een verrassende twist aan je maaltijd wilt geven.

Tips om je rendang gehaktballetjes extra lekker te maken

Wil je de smaak van de rendang gehaktballetjes nog meer naar voren brengen? Probeer deze tips:

  • Verse kruiden en specerijen: Gebruik zoveel mogelijk verse kruiden zoals citroengras, gember en knoflook. Deze zorgen voor een diepe, authentieke smaak die moeilijk te evenaren is met gedroogde kruiden.
  • Langer laten sudderen: Hoe langer je de gehaktballetjes in de kokosmelk laat sudderen, hoe zachter en smaakvoller ze worden. Heb je de tijd? Laat ze dan minstens 30 minuten zachtjes pruttelen.
  • Limoen en koriander: Een kneepje verse limoen en wat gesneden korianderbladeren over het gerecht zorgen voor een frisse touch die mooi contrasteert met de romige kokosmelk en het kruidige gehakt.

Serveerideeën voor een complete maaltijd

Deze rendangballetjes in kokosmelk zijn al een feestje op zich, maar wil je er een complete maaltijd van maken, dan zijn er een paar opties die goed passen. Serveer er een frisse komkommersalade bij, eventueel met wat verse rode peper en limoensap, om de pittige smaken van het gerecht mooi in balans te brengen. Een handje gefrituurde uitjes als topping zorgt voor een knapperig accent dat het geheel afmaakt. En natuurlijk: een extra portie Pandanrijst, zodat je al die heerlijke saus kunt opscheppen!

Eet smakelijk!

Deze rendang gehaktballetjes vind ik lekker als snack op een verjaardag, maar ook als avondeten gecombineerd met rijst en groenten. De combinatie van het kruidige gehakt, de romige kokosmelk en de geurende rijst brengt een stukje Indonesië naar je eettafel. Eet smakelijk!

Mochten deze balletjes in de smaak vallen, dan zou ik ook eens deze rendangballetjes uitproberen!

4.23 van 22 stemmen

Gestoofde rendangballetjes in kokosmelk

Porties3 personen

Ingrediënten

  • 400 gram half om half gehakt
  • 1 ei
  • 2 eetlepels paneermeel
  • 200 gram boemboe voor Rendang
  • 1 struik paksoi
  • 1 gele paprika
  • 1 prei
  • 200 milliliter kokosmelk
  • peper en zout

Instructies

  • Doe het gehakt in een kom en voeg hier het ei, peper en zout en het paneermeel aan toe. Kneed het geheel goed door en vorm kleine gehaktballetjes van het vlees.
  • Verhit een beetje olie in een diepe pan en bak hierin de gehaktballetjes rondom mooi bruin. Ze hoeven nog niet helemaal gaar te bakken. Schep de gehaktballetjes uit de pan.
  • Snijd de paksoi, paprika en prei in reepjes.
  • Verhit opnieuw een beetje olie in de pan en voeg hier de boemboe voor Rendang aan toe. Bak de boemboe twee minuten op laag vuur.
  • Voeg vervolgens de gesneden groenten toe en bak deze mee tot de groenten zacht zijn.
  • Doe de gehaktballetjes weer in de pan en schenk de kokosmelk bij de rest van de ingrediënten. Roer goed door en breng de kokosmelk aan de kook.
  • Doe de deksel op de pan en laat het gerecht 10 minuten stoven tot de gehaktballetjes gaar zijn.

Join the Conversation

  1. Demi | DE KOOKFABRIEK says:

    Wat klinkt dit lekker!

    1. cindy says:

      lijkt mij ook, morgen maar eens proberen!!!

  2. Nicole says:

    Het ziet er heerlijk uit! Ik gebruik eigenlijk altijd zilvervliesrijst omdat het de gezondere variant is van witte rijst, maar heb me nog nooit zo verdiept in de andere soorten rijst. Toch maar eens doen ;) Dit soort gerechten zijn ideaal om restjes groente op te maken :)

  3. Oh dat ziet er heerlijk uit! Ga ik gauw een keer maken. Wat voor boemboe heb je gebruikt? Ik ken het helemaal niet en had even gegoogled, maar ik kwam er niet echt uit. Er zijn verschillende mengels ofzo?

    1. Sabine Author says:

      Boemboe (kruiden/specerijenpasta) voor Rendang van Samsaya. Deze is verkrijgbaar bij Albert Heijn :)

      1. Ah dank je wel! Dan ga ik daar achter aan :)

  4. Anzji says:

    Hi Sabine!
    Het recept klinkt heerlijk, maar ik hou niet zo van paksoi (lijkt in een warm gerecht op slappe sla :D ), heb je alternatieven die er ook lekker mee combineren?

    1. Sabine Author says:

      Gewoon weglaten en meer prei gebruiken. Of andere groenten die je lekker vindt, er zijn niet echt regels voor.

  5. Christine says:

    Hmmmmm, vanavond stond dit recept op tafel. Heerlijk recept en eigenlijk heel eenvoudig. Een nieuwe favoriet erbij! Dankjewel voor het recept

  6. Jenny says:

    Ff zelf boemboe maken wel ;-)

  7. ppkoe says:

    Hoeveel rendang gebruik je voor 4 personen?

    1. Sabine Author says:

      Dezelfde hoeveelheid boemboe is dan prima hoor. Voor vier personen hoef je niet heel veel meer vlees te gebruiken en de smaak is vrij intens.

4.23 from 22 votes (22 ratings without comment)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close