OMF… krijgt een baby! #2 | De combinatietest

Wauw wat waren wij, of in ieder geval ik, overdonderd door alle felicitaties van vorige week omtrent mijn zwangerschapsaankondiging. Ik moet mezelf nog steeds af en toe even knijpen hoor. De afgelopen week heb ik denk ik zo’n 100 keer de vraag ‘hoe voel je je’ beantwoord en iedere keer dat ik antwoord gaf heb ik tevens afgeklopt. Ik voel me namelijk echt heel erg goed! Het is dat mijn buik langzaam begint te groeien, maar verder heb ik echt nergens last van. Ok, die PDS speelt nog (zeer) regelmatig op maar ik schuif dat niet onder de noemer van typische zwangerschapskwaal. Ik ben niet overdreven moe, niet misselijk en ook niet geweest en hoewel ik met sporten merk dat mijn conditie steeds minder word, voel ik me niet echt zwanger. En eigenlijk is dat best wel heel erg fijn. Ik kan vooralsnog gewoon doorgaan met het leven dat ik al leidde, ben lekker aan het werk en aan het sporten en voel me fit. Hopelijk blijft dit voorlopig zo doorzetten, want hier kan ik best aan wennen. In ieder geval zijn we alweer een week verder. Op dit moment ben ik 13,5 week zwanger en is het tijd voor de tweede zwangerschapsupdate. Ik had afgelopen week de combinatietest, laat in de video wat leuke babyspulletjes van HEMA zien en laat je zien hoe het ervoor staat met mijn buik.


Klik hier als je de video niet kunt zien

Combinatietest

Nog even over die combinatietest want ik kan me voorstellen dat als je niet zwanger bent (geweest) of er niet mee bezig bent, je geen flauw idee hebt wat dit is. Kort gezegd is de combinatietest ervoor bedoelt om te kijken of de baby in de buik een verhoogd risico heeft op het syndroom van Down, het syndroom van Pateau of het syndroom van Edwards. Die laatste twee zijn veel minder bekend dan het syndroom van Down, vandaar dat je vooral vaak hoort dat het risico op het eerste syndroom wordt getest. De combinatietest wordt uitgevoerd bij vrouwen die hiervoor een medische reden hebben, of bij vrouwen die hiervoor kiezen. Dit laatste hebben wij gedaan.

Zoals de naam al doet vermoeden bestaat de combinatietest uit twee testen: het bloedonderzoek en een nekplooimeting. Het bloedonderzoek vond bij mij al plaats met 9 weken, de nekplooimeting afgelopen dinsdag. Bij de nekplooimeting wordt met behulp van een echo letterlijk de nekplooi gemeten van de baby. De resultaten van deze meting worden gecombineerd met de resultaten van het bloedonderzoek en samen laat dit dan zien of het kindje een verhoogd risico heeft op één van de syndromen. Overigens wordt er al gesproken van een ‘verhoogd risico’ als de kans 1 op 200 is. Mocht dit het geval zijn word je doorverwezen voor vervolgonderzoeken, maar dit hoeft totaal niet te betekenen dat er iets mis is.

De nekplooi van ons kindje was op het moment van meten 3,0mm. Prima, er wordt namelijk pas gesproken van een verdikte nekplooi wanneer deze meer dan 3,5mm is. Ook de resultaten van het bloedonderzoek waren in orde, bij ons is er dus geen sprake van een verhoogd risico op één van de syndromen waarop getest is. Een hele opluchting!

shutterstock_305282507

Babymoon

Dan nog iets héél leuks wat ik niet in de video heb verteld maar wel hier doe: ik heb afgelopen week een babymoon geboekt voor Tim en mijzelf! Een babymoon is te vergelijken met een honeymoon, alleen heb je nu een laatste vakantie met z’n tweetjes zonder baby in plaats van eerste vakantie als vers getrouwd koppel. Het stond eigenlijk helemaal niet op de planning om nog een vakantie te boeken voor ons tweeën, maar ja… het bloed kruipt waar het niet gaan kan en mijn reishart had tóch zin om in de week na Kerst nog één keer weg te gaan. En we gaan naar…. LAS VEGAS! Oooooh mán ik heb er zo ongelofelijk veel zin in. Ik mag dan gelukkig nog vliegen en ik heb mijn reis- en zorgverzekering er ook nog even goed op na geslagen, maar in principe is alles in orde en vliegen we op Tweede Kerstdag naar Vegas. Hier zijn we vervolgens 7 dagen dus jaaaaaa, we vieren Oud & Nieuw in Vegas. Zo bi-zar gaaf. Het heeft altijd al op mijn bucketlist gestaan om Oud & Nieuw in het buitenland te vieren en nu gaan we dat ook gewoon doen. En waar!

Overigens is dit echt niet de laatste verre reis die we maken. Helemaal bovenaan onze bucketlist staat een roadtrip door Amerika, maar we zijn allebei van mening dat je dit ook prima met kind kunt doen. Las Vegas vind ik echter een minder geschikte stad voor kinderen en ik geloof niet dat je dit gigántische pretpark optimaal kunt beleven met baby/klein kind. Dus, we nemen het er nog even van met z’n tweeën.

Dat was ‘em weer voor nu! Goed en leuk nieuws dus deze week. Hopelijk blijft dat lekker op deze tour doorgaan, dan wordt die hele zwangerschap een grote gelukzalige periode. Maar goed, laat ik het vooral niet jinxen. Ik heb nog flink wat weken te gaan.

Tot volgende week! x

Join the Conversation

 1. Margot says:

  Wat fijn dat de uitslag goed is en die babymoon klinkt perfect! Als ik een tip voor een show mag geven, ga naar O van Cirque du Soleil! De kaarten zijn duur, maar deze show is alleen daar te zien en echt zo indrukwekkend!

 2. MARIJKE says:

  Wat leuk om nog even met zn tweeen weg te gaan! En goed nieuws dat de combinatie test goed is gegaan!

 3. Nicole says:

  Wat een leuke video weer! Echt super leuk dat je al deze dingen deelt :) Fijn om te horen dat de uitslag van de combinatietest goed is :) Ik had nog nooit gehoord van een babymoon, maar wel een heel leuk idee en Las Vegas klinkt als de perfecte plek daarvoor ;)

 4. Roxanne says:

  Leuk, dit soort updates! En fijn dat de uitslag van de combinatietest goed was :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close