Gestoofde rendangballetjes in kokosmelk

Het wil wel eens voorkomen dat iets in mijn eetplanning wordt verschoven, waardoor ik met ‘restjes’ kom te zitten. Zo had ik laatst nog een struik paksoi in de koelkast liggen die ik graag wilde opmaken want paksoi is lekker en we houden niet van voedselverspilling. Toen ik googelde naar een lekker recept met paksoi kwam ik op de site van Allerhande terecht waar ik dit recept voor Gestoofde rendangballetjes in kokosmelk tegenkwam. Hmm, dat klonk als muziek in de oren. Ideaal ook, want ik had nog wat restjes gehakt in de vriezer liggen, er stond nog meer dan voldoende rijst, ik had nog een pakje kokosmelk en nog meer groenten die op moesten. Omdat ik vond dat er in het originele recept iets te weinig groenten zaten (maar één struik paksoi!) heb ik de groenten die ik nog had liggen gewoon toegevoegd aan dit gerecht. En dat smaakte hartstikke lekker!

Gestoofde rendangballetjes in kokosmelk

Even wat achtergrondinformatie over rijst. Voor dit specifieke gerecht heb ik Pandanrijst gebruikt. Dat ruikt lekker en vind ik ook heel erg lekker. Ik gebruik het graag bij Indonesische gerechten zoals deze. Maar natuurlijk kun je talloze andere soorten rijst gebruiken en ligt het er ook maar net aan wat je in huis hebt. Ik kan me voorstellen dat je niet zoals ik zes soorten rijst in de voorraadkast hebt staan, maar mocht je toe zijn aan een nieuw pak, zijn dit mijn favorieten:

Gele rijst
Gele rijst is mijn alltime favorite, de geur en de smaak zijn echt fantastisch. Het wordt vaak gebruikt voor Nasi Koening in Indonesië maar ook in Kedgeree vind ik het waanzinnig. De gele kleur en smaak worden verkregen door toevoeging van saffraan of kurkuma. Je kunt het ook heel makkelijk zelf maken door witte rijst te koken en hier saffraan of kurkuma aan toe te voegen. Voor deze gestoofde rendangballetjes is deze rijstsoort niet zo geschikt.

Basmatirijst
Basmatirijst wordt veel gegeten in India. Het heeft een lange korrel en is ietwat droog nadat je het hebt gekookt waardoor de rijst niet plakt. Bovendien is deze rijst heel geurig, het ruikt heerlijk in de keuken als je deze rijst kookt.

Pandanrijst
Pandanrijst is ook een langkorrelige rijst en is afkomstig uit Thailand. Het wordt ook wel Thaise Jasmijnrijst genoemd. Het heeft een nootachtige smaak en geur en is heel erg lekker om te koken in kokosmelk.

Zwarte rijst
Zwarte rijst zie je de laatste tijd steeds vaker voorbij komen op OMF, Vivian en ik hebben het recentelijk echt een beetje ‘ontdekt’. Het is een volkorenrijstsoort die ook wat harder blijft na het koken. De rijst komt oorspronkelijk uit China en zit bomvol vezels.

Zilvervliesrijst en witte rijst kennen we allemaal wel dus daar hoef ik niet zoveel meer over te vertellen. Ik merk wel dat ik deze rijstsoorten tegenwoordig iets minder gebruik. De rijstsoorten hierboven vind ik gewoon veel lekkerder!

Gestoofde rendangballetjes in kokosmelk

4.35 van 20 stemmen

Gestoofde rendangballetjes in kokosmelk

Porties3 personen

Ingrediënten

 • 400 gram half om half gehakt
 • 1 ei
 • 2 eetlepels paneermeel
 • 200 gram boemboe voor Rendang
 • 1 struik paksoi
 • 1 gele paprika
 • 1 prei
 • 200 milliliter kokosmelk
 • peper en zout

Instructies

 • Doe het gehakt in een kom en voeg hier het ei, peper en zout en het paneermeel aan toe. Kneed het geheel goed door en vorm kleine gehaktballetjes van het vlees.
 • Verhit een beetje olie in een diepe pan en bak hierin de gehaktballetjes rondom mooi bruin. Ze hoeven nog niet helemaal gaar te bakken. Schep de gehaktballetjes uit de pan.
 • Snijd de paksoi, paprika en prei in reepjes.
 • Verhit opnieuw een beetje olie in de pan en voeg hier de boemboe voor Rendang aan toe. Bak de boemboe twee minuten op laag vuur.
 • Voeg vervolgens de gesneden groenten toe en bak deze mee tot de groenten zacht zijn.
 • Doe de gehaktballetjes weer in de pan en schenk de kokosmelk bij de rest van de ingrediënten. Roer goed door en breng de kokosmelk aan de kook.
 • Doe de deksel op de pan en laat het gerecht 10 minuten stoven tot de gehaktballetjes gaar zijn.

Join the Conversation

 1. Demi | DE KOOKFABRIEK says:

  Wat klinkt dit lekker!

  1. cindy says:

   lijkt mij ook, morgen maar eens proberen!!!

 2. Nicole says:

  Het ziet er heerlijk uit! Ik gebruik eigenlijk altijd zilvervliesrijst omdat het de gezondere variant is van witte rijst, maar heb me nog nooit zo verdiept in de andere soorten rijst. Toch maar eens doen ;) Dit soort gerechten zijn ideaal om restjes groente op te maken :)

 3. Oh dat ziet er heerlijk uit! Ga ik gauw een keer maken. Wat voor boemboe heb je gebruikt? Ik ken het helemaal niet en had even gegoogled, maar ik kwam er niet echt uit. Er zijn verschillende mengels ofzo?

  1. Sabine Author says:

   Boemboe (kruiden/specerijenpasta) voor Rendang van Samsaya. Deze is verkrijgbaar bij Albert Heijn :)

   1. Ah dank je wel! Dan ga ik daar achter aan :)

 4. Anzji says:

  Hi Sabine!
  Het recept klinkt heerlijk, maar ik hou niet zo van paksoi (lijkt in een warm gerecht op slappe sla :D ), heb je alternatieven die er ook lekker mee combineren?

  1. Sabine Author says:

   Gewoon weglaten en meer prei gebruiken. Of andere groenten die je lekker vindt, er zijn niet echt regels voor.

 5. Christine says:

  Hmmmmm, vanavond stond dit recept op tafel. Heerlijk recept en eigenlijk heel eenvoudig. Een nieuwe favoriet erbij! Dankjewel voor het recept

 6. Jenny says:

  Ff zelf boemboe maken wel ;-)

 7. ppkoe says:

  Hoeveel rendang gebruik je voor 4 personen?

  1. Sabine Author says:

   Dezelfde hoeveelheid boemboe is dan prima hoor. Voor vier personen hoef je niet heel veel meer vlees te gebruiken en de smaak is vrij intens.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close