Bananen muffins

Vandaag wil ik graag mijn favoriete snack met jullie delen: bananen muffins! Een heerlijke vervanger voor het klassieke bananenbrood, dat voor veel mensen dé gezonde snack to go is. Begrijp me niet verkeerd, ik ben dol op bananenbrood, maar er zijn een paar nadelen waar ik tegenaan loop. Ten eerste wordt bananenbrood vaak met amandelmeel gemaakt, en omdat mijn partner Tim een notenallergie heeft, eindig ik meestal met een heel brood dat ik in mijn eentje moet opeten. Ten tweede gaat zo’n brood snel over de datum of droogt het uit zodra je er een plakje afsnijdt. Met deze heerlijke bananen muffins los ik beide problemen op!

Waarom zijn bananen muffins zo geweldig?

Gemaakt met volkorenbloem in plaats van amandelmeel, zijn deze bananenbrood muffins perfect voor mensen met een notenallergie. En in plaats van één grote cake, maak ik allemaal kleine muffins. Dat maakt ze niet alleen gemakkelijker om mee te nemen, maar ook perfect voor portion control. Tim kan ze eten, ze blijven langer vers en ze zijn nog eens superlekker. Win-win toch?

Gelukkig zijn deze bananen cupcakes best gezond, zodat je er ongegeneerd van kunt blijven snoepen. De meeste ingrediënten die je nodig hebt, heb je waarschijnlijk al in huis. Bovendien is het maken ervan echt heel eenvoudig. Je hebt geen ingewikkelde keukenapparaten nodig; alleen een oven en een paar simpele ingrediënten. Eigenlijk mix je gewoon stap voor stap alle ingrediënten in een kom bij elkaar en vervolgens schep je het in een muffinvorm. Klinkt makkelijk toch?

bananen muffins

Welke varianten zijn er van bananen muffins?

Het leuke aan bananen muffins is dat je eindeloos kunt variëren. Voeg bijvoorbeeld eens wat vers fruit toe, zoals blauwe bessen of stukjes aardbei. Of ga voor een herfstige twist met kaneel en nootmuskaat. Je kunt ook een handjevol walnoten of pecannoten toevoegen (als noten geen probleem zijn natuurlijk). Voor de echte chocoholics onder ons: probeer eens wat pure chocoladestukjes door het beslag te mengen. De mogelijkheden zijn eindeloos en je kunt ze helemaal aanpassen aan jouw smaak en voorkeuren.

Nog meer lekkere combinaties

Als je een keer iets anders wilt proberen, zijn er talloze manieren om je bananenbrood muffins een twist te geven. Wat dacht je van bananen kokos muffins? Voeg gewoon een handje geraspte kokos toe aan het beslag. Of misschien bananen pindakaas muffins? Een lepel pindakaas door het beslag geeft een heerlijke, volle smaak. En voor een extra gezonde variant kun je wat geraspte wortel toevoegen voor een bananen-wortel muffin. Het is een geweldige manier om wat extra groenten binnen te krijgen zonder dat je het doorhebt.

bananenbrood muffins

Bananenbrood muffins als ontbijt?

Bananenbrood muffins zijn niet alleen een perfecte snack to-go, maar ook een geweldig ontbijt. Serveer ze met een kopje koffie of thee en je hebt een heerlijke start van je dag. Ze zijn ook ideaal voor in de lunchbox van je kinderen. En het beste van alles? Ze zijn makkelijk in te vriezen. Maak een grote batch en vries ze in, zodat je altijd een gezonde snack bij de hand hebt.

Bananen cupcakes: een feestje voor iedereen

Wil je je bananen muffins omtoveren tot een echte traktatie? Maak er dan bananen cupcakes van! Top ze met een heerlijke frosting van bijvoorbeeld roomkaas en een vleugje honing, of ga voor een chocolade ganache. Perfect voor verjaardagen of feestjes. Het mooie van bananen cupcakes is dat ze er feestelijk uitzien, maar nog steeds een gezonde basis hebben. Dus je kunt zonder schuldgevoel genieten van een heerlijke traktatie.

Meestgestelde vragen over bananenbrood muffins:

Wat is het verschil tussen bananenbrood muffins en bananenbrood?

Het grootste verschil zit in de vorm en de portie. Bananenbrood wordt in een grote cakevorm gebakken, terwijl bananenbrood muffins in een muffinvorm worden gebakken. Hierdoor zijn muffins gemakkelijker mee te nemen en te delen. Daarnaast blijven muffins vaak langer vers omdat je ze in kleinere porties hebt.

Hoe test ik of mijn bananenbrood muffins gaar zijn?

De tandenstokertest is waarschijnlijk de meest bekende manier om te controleren of muffins gaar zijn:
– Steek een tandenstoker in het midden van een muffin.
– Haal de tandenstoker eruit.
– Als de tandenstoker er schoon uitkomt (zonder nat beslag), zijn de muffins gaar.
– Als er nog nat beslag aan de tandenstoker zit, moeten de muffins nog wat langer bakken.

Kan ik bananen muffins maken zonder suiker?

Ja, je kunt suiker in bananen muffins vervangen door natuurlijke zoetstoffen zoals honing, ahornsiroop of zelfs dadelstroop. Je kunt ook experimenteren met het verminderen van de suiker en vertrouwen op de natuurlijke zoetheid van de bananen.

Hoe kan ik mijn bananen muffins extra luchtig maken?

Om je bananen muffins extra luchtig te maken, zorg je ervoor dat je de natte en droge ingrediënten niet te lang mengt. Overmixen kan leiden tot zware muffins. Gebruik daarnaast bakpoeder of baking soda om de muffins te helpen rijzen en luchtiger te maken.

Hoe bewaar ik bananen muffins het beste?

Bananen muffins bewaar je het beste in een luchtdichte container bij kamertemperatuur. Ze blijven ongeveer 2-3 dagen vers. Voor langere houdbaarheid kun je de muffins invriezen. Verpak ze afzonderlijk in plasticfolie en doe ze in een vrieszak. In de vriezer blijven ze tot 3 maanden goed.

Kan ik bananen muffins vegan maken?

Ja, bananen muffins kunnen gemakkelijk vegan worden gemaakt. Vervang de eieren door lijnzaad-eieren (1 eetlepel gemalen lijnzaad gemengd met 3 eetlepels water per ei) en gebruik plantaardige melk en olie in plaats van boter en gewone melk. Zorg ervoor dat je ook een vegan bakpoeder gebruikt.

Zijn bananen muffins gezond?

ananen muffins kunnen een gezonde snack zijn, afhankelijk van de ingrediënten die je gebruikt. Door volkorenmeel te gebruiken in plaats van witte bloem, en natuurlijke zoetstoffen in plaats van geraffineerde suiker, kun je gezondere muffins maken. Bananen voegen ook vezels en vitamines toe, wat ze een voedzame keuze maakt.

Hoe maak ik mijn bananen muffins glutenvrij?

Om glutenvrije bananen muffins te maken, vervang je de reguliere bloem door een glutenvrije bloemmix. Zorg ervoor dat de mix een bindmiddel zoals xanthaangom bevat, anders kun je dit zelf toevoegen om de juiste textuur te krijgen.

Waarom zakken mijn bananen muffins in na het bakken?

Als je muffins inzakken na het bakken, kan dit komen door een paar redenen:
– Overmixen van het beslag waardoor de muffins niet goed rijzen.
– Te veel bakpoeder of baking soda gebruiken.
– De oven te vroeg openen tijdens het bakproces.


Klik hier als je de video niet kunt zien

Bananabread muffins
Bananabread muffins
3.57 van 98 stemmen

Bananabread muffins

Porties9 stuks

Ingrediënten

  • 2 bananen
  • 2 eieren
  • 50 ml olie
  • 125 gr volkorenbloem
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 tl cacaopoeder of kaneel
  • 50 gr honing
  • snuf zout

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180°C en vet een muffinvorm goed in met een beetje olie.
  • Breek de bananen in stukjes en prak ze met behulp van een vork tot een papje.
  • Voeg de eieren aan de bananen toe en klop dit op.
  • Doe vervolgens alle andere ingrediënten in de kom en spatel dit tot een beslag. Zorg ervoor dat de ingrediënten gemengd zijn, klontvrij lukt door de banaan niet.
  • Spatel de cupjes van de muffinvorm voor 3/4 vol.
  • Bak de bananabread muffins in het midden van de oven in 20 minuten gaar.
  • Bewaar de bananabread muffins afgedekt buiten de koelkast.

Join the Conversation

  1. Dorien says:

    Oh wat lekker weer :)
    Wat ik vaak doe, is dat ik een groot bananabread in plakjes snijdt en dan invries.
    Zo kunnen ze niet uitdrogen :)
    Maar dit is eigenlijk nog wel handiger, helemaal niet aan gedacht
    Ik vind amandelmeel niet zo lekker erin dus gebruik vaak speltmeel, maar dit is ook een optie!

  2. anita says:

    hoeveel olie heb je nodig . staat niet in het recept

    1. Sabine Author says:

      50 ml, heb het direct even toegevoegd!

  3. Gerry says:

    Ik vind het zoveel olie en honing….hoe kan ik dit vervangen? Of is het echt nodig?

    1. Sabine Author says:

      De honing kun je verminderen/weglaten. Olie zou ik niets aan veranderen :)

      1. Gerry says:

        Dankjewel! Ik ga ze proberen!

  4. Annik says:

    super lekker en super snel klaar! ik heb er nog chocoladeschilfers onder gemengd…zalig, dank voor het fijne recept!

    1. Sabine Author says:

      Chocolade erdoor is altijd lekker!

  5. Heel snel gemaakt en verslavend lekker ^^

  6. Josie says:

    Kun je toevallig van dit recept ook één brood kunnen maken in een cakevorm? Zo ja, weet je of er dingen anders moeten qua baktijden of ingrediënten? Ik heb de muffins al vaak gemaakt en ze zijn super lekker!

  7. Josine says:

    Kan je ook muffin-papiervormpjes hiervoor gebruiken of plakken de muffins daar teveel aan vast?

    1. Sabine Author says:

      Dat zou op zich wel kunnen hoor, maar plakken gaat het sowieso. Dat doen papierenvormpjes eigenlijk altijd.

  8. Floor says:

    Is de 50ml olie voor het invetten of moet dit door het beslag?

    1. Sabine Author says:

      50ml olie moet door het beslag.

  9. Wendy says:

    Op hoeveel graden moet de oven?

    1. Sabine Author says:

      Zie stap 1 van het recept ;-)

  10. kan ik de volkorenbloem ook vervangen door amandelmeel? en anders door normale bloem?

  11. Leontien says:

    Hi sabine, ik heb cupcake vormjes van aluminium. Er kan een dekseltje op. Mijn kind wordt 1 en dacht eraan het te trakteren op de opvang. De cupcake moet alleen dan niet over de rand. Dan past de deksel niet. Wat denk jij.. ongeveer 1/2 vullen dan? Honing laat ik eruit voor baby’s.

    1. Sabine Author says:

      Is het noodzakelijk dat de deksels erop gaan? Zou je die er eventueel ook af kunnen laten?

      1. Leontien says:

        Niet per se. Alleen voor het meenemen naar huis misschien. Worden ze dan misschien ook zompig? Ga t vandaag eens maken.

      2. Sabine Author says:

        Dan zou ik de deksel lekker weglaten hoor. Je kunt de muffins prima in een zakje doen om te vervoeren.

  12. Densie says:

    Jammer… de smaak van olie te sterk ….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close