Fastfood Friday: Cheese fried chicken

Het was door deze foto van Snackspert dat ik op het recept kwam voor cheese fried chicken. Zoals jullie inmiddels wel weten ben ik niet vies van fastfood en gerechten waarvoor je je bijna schaamt dat je het eet. Ik denk dat we cheese fried chicken daar wel onder kunnen scharen. De combinatie van een smeuïge kaassaus en krokante kip klonk mij namelijk als muziek in de oren en spoiler alert: dat was het ook! Sowieso sla je met gefrituurde kip bij mij de plank niet gauw mis, maar de kaassaus maakte alles nog een tikkeltje specialer. En ook grappig: de in ringetjes gesneden bosui voegde ik in eerste instantie alleen toe om wat kleur op de foto te krijgen, maar tijdens het eten bleek dit echt een gouden toevoeging te zijn. De bosui frist het geheel een beetje op en dat is stiekem best welkom. 

Kip frituren op drie manieren

Voor mij persoonlijk zijn er drie perfecte manieren om kip krokant te frituren. Eentje daarvan is, zoals ik heb gedaan met deze cheese fried chicken, met een korstje van cornflakes. Cornflakes zorgt wat mij betreft voor de meest krokante korst. Wat ik ook fijn vind aan het gebruik van cornflakes, is dat hierdoor de kip later ook weer goed op te warmen is. Ik kook recepten voor Ohmyfoodness altijd overdag en negen van de tien keer moet er eten opgewarmd worden voor het avondeten. Dat is niet altijd even lekker meer en met name krokant gefrituurde gerechten zijn vers toch het allerlekkerst. Maar met cornflakes is dit toch anders, dat wordt na een paar minuten opkrikken in de oven echt weer net zo krokant, zo fijn!

Naast cornflakes gebruik ik ook vaak panko of paneermeel. Panko heb ik bijvoorbeeld gebruikt bij mijn kip katsu bowls en ook dat zorgt voor een lekker krokant korstje. Het is een stuk fijner van textuur dan cornflakes natuurlijk en dat merk je ook tijdens het eten. Frituren in panko vind ik fijn om te gebruiken als de kip onderdeel is van een gerecht, zoals bij de kip katsu bowls of bij deze curry

Tot slot kun je kip ook nog paneren met behulp van maizena (beslag); iets dat vaak gebruikt wordt bij het maken van Koreaanse kip of bij Kip Kara-Age. Ook zo’n korstje wordt lekker krokant maar is een stuk brozer dan een korstje van panko of cornflakes. Dit vind ik dan weer meer geschikt voor kleinere stukken kip.

Kaassaus

Omdat het Fastfood Friday is en ik cheddar toch wel de meest guilty kaas vind die er bestaat, maakte ik de kaassaus van cheddar. Ik krijg nog regelmatig de vraag of ik in mijn recepten dan die plakjes voorverpakte cheddar gebruikt en nee, dat is zeker niet het geval! Die voorverpakte plakjes noem ik altijd plastic cheddar kaas en gebruik ik graag op burgers. Als ik het heb over geraspte cheddar dan bedoel ik ofwel een blokje cheddarkaas die je zelf raspt of een zakje voorgeraspte cheddar.

Cheese fried chicken

5 van 1 stem

Cheese fried chicken

Deze cheese fried chicken is toch echt wel next level gefrituurde kip als je het mij vraagt. De kip is súper krokant door het laagje cornflakes en de kaassaus bovenop maakt het geheel helemaal af.
Porties4 personen
Moeilijkheidsgraad makkelijk
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 40 minuten
Hoelang te bewaren bij voorkeur direct opeten

Benodigdheden

 • frituurpan of laagje olie in een pan

Ingrediënten

 • 700 g kippendijen zonder bot
 • 1 bosuitje - in ringen

Dry rub:

 • 2 tl knoflookpoeder
 • 2 tl uienpoeder
 • 1 tl gedroogde oregano
 • peper en zout

Paneren:

 • 100 g bloem
 • 2 eieren - losgeklopt
 • 100 g cornflakes - grof gebroken

Kaassaus:

 • 25 g boter
 • 25 g bloem
 • 400 ml melk
 • 150 g cheddar - geraspt
 • 1/2 tl knoflookpoeder
 • zwarte peper

Instructies

 • Dep de kippendijen een beetje droog met een vel keukenrol en smeer ze daarna in met knoflookpoeder, uienpoeder, oregano, peper en zout.
 • Wentel de kip door de bloem, daarna door het ei en tot slot door de cornflakes. Druk de cornflakes een beetje aan.
 • Verhit de olie naar 180℃ en frituur hierin de kip in 5-7 minuten aan weerszijden goudbruin en helemaal gaar. Laat de kip uitlekken op een vel keukenrol.
 • Maak ondertussen de kaassaus. Smelt hiervoor de boter in een steelpannetje en voeg hier de bloem aan toe. Roer door tot er een zanderige textuur ontstaat.
 • Schenk al kloppend de melk in de pan.
 • Voeg de cheddar, knoflook en peper aan de saus toe en roer het geheel goed door tot de kaas helemaal is gesmolten en de kaassaus dik is geworden.
 • Serveer de krokante kip met de kaassaus en garneer met bosui.
Gang: hoofdgerecht, tussendoortje
Keuken: Amerikaans
Trefwoord: cheese fried chicken, cornflakes, fastfood friday, gefrituurde kip, kaas, kaassaus, krokante kip

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

Cheese fried chicken pinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close