Lavendel Scones met VanilleRoom

Al een héle tijd staat er een klein bakje (eetbare) lavendel in mijn keuken. Ik kocht het een keer bij de toko hier om de hoek toen ik mijn kruidenvoorraad weer eens nodig moest aanvullen, en zoals gebruikelijk neem ik dan alles mee wat me lekker lijkt. Ken ik het niet, dan proberen we het gewoon een keer. Zo ook de lavendel. Natuurlijk ken ik dat maar in de keuken had ik het nog nooit eerder gebruikt. Hartstikke hoog tijd om er een recept mee te verzinnen.

Zomers

Het moest sowieso een zonnig recept worden, want dat is dus echt wel de associatie die we met lavendel hebben: zomer en zon. Er zijn verschillende baksels de revue gepasseerd, en hoe aantrekkelijk een lavendel-citroencake me ook leek (ik zag hem tijdens mijn online inspiratierondje regelmatig voorbij komen), scones vond ik een nog beter idee. Perfect voor een high tea  (ook zoiets wat past bij een mooie zonnige dag) én ik vind ze feestelijk. Hier zijn ze: lavendelscones met vanilleroom. Die twee smaken gaan goed samen en als extra ‘high-tea’ touch kan ik je aanraden er ook nog lemoncurd bij te maken. Heeft Sabine al eens gedaan en dat recept lijkt me hemels.

3M8A5931

3M8A5926

No ratings yet

Lavendel Scones met VanilleRoom

Porties18 scones

Ingrediënten

Lavendel scones

 • 50 gram boter
 • 50 gram witte basterdsuiker
 • 300 gram zelfrijzend bakmeel
 • 2 eieren 1 = losgeklopt
 • 150 ml melk
 • mespunt zout
 • 1 el lavendel fijngehakt

Vanilleroom

 • 250 gram mascarpone
 • 200 gram crème fraiche
 • 1 vanille stokje
 • 3 zakjes vanillesuiker

Instructies

Lavendel Scones

 • Verwarm de oven voor op 180 graden
 • Meng de boter met de suiker tot een romig geheel. Voeg hierna het zelfrijzend bakmeel en 1 ei toe. Mix even goed door en voeg de melk en het zout toe. Mix tot een glad beslag en als laatste voeg je de lavendel toe, mix kort door het beslag.
 • Maak van het beslag een bal en leg deze in vershoudfolie een half uurtje in de koelkast.
 • Strooi wat bloem of zelfrijzend bakmeel op je aanrecht en zodra het deeg een beetje is afgekoeld rol je er met een deegroller een dikke plak van ongeveer 2 cm van. Met een scones uitsteker (doorsnede van 5 cm, kocht ik bij de Dille&Kamille) steek je er rondjes deeg uit. Heb je geen scones uitsteker, gebruik dan een glas of een kommetje.
 • Leg 9 rondjes deeg op een met bakpapier beklede bakplaat en smeer ze in met een beetje van het losgeklopte ei. Schuif ze in de oven voor 20 minuten. Herhaal dit nog een keer met de overige 9 rondjes deeg.

Vanilleroom

 • Klop de mascarpone los. Voeg het vanillestokje en de vanillesuiker toe en meng samen met de crème fraîche tot de vanilleroom.
 • Serveer de scones met een dot vanilleroom en eventueel een beetje lemoncurd.

Notities

Mocht de hoeveelheid van de vanilleroom je wat veel lijken, dan kun je alles halveren voor de helft van de portie. Zeker genoeg als je ook de lemoncurd erbij maakt.

Join the Conversation

 1. Margot says:

  Ik heb nog nooit iets gegeten met lavendel, maar je hebt me nieuwsgierig gemaakt!

 2. Nienke | The London Tester says:

  Ah, die zien er super lekker uit! Ik woon nu al 4 jaar in Engeland en moest wel een beetje wennen aan de scones, maar met een goed recept kunnen ze zeker heerlijk zijn, ik ga deze proberen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close