Fastfood Friday: Kruidnotenboterkoek

looooooove boterkoek en nu we de smaak helemaal te pakken hebben, variëren Vivian en ik enorm met deze koek. Speciaal voor Sinterklaas kon ik het niet laten om aan de slag te gaan met kruidnotenboterkoek. Aan het boterkoekdeeg voegde ik wat speculaaskruiden toe voor een extra kruidige smaak en verder gingen er hele kruidnoten door. Ik heb de kruidnoten bewust heel gelaten zodat je ze echt goed proeft wanneer je een hap neemt van de boterkoek. Door het verdelen van de hele koek in kleinere stukken snijd je vanzelf wel wat kruidnoten doormidden. Zo kun je aan de zijkanten ook goed zien wat er in de boterkoek verstopt zit en persoonlijk vind ik dat altijd wel fijn: weten wat je naar binnen stopt.

Oh en trouwens, voel je vrij om chocoladekruidnoten te gebruiken voor dit recept he! Het kan allemaal niet zoet en guilty genoeg in de weken rondom Sinterklaas en Kerst als je het mij vraagt – haha.

Zoals met iedere boterkoek geldt ook hier: laat de kruidnotenboterkoek even ietsjes afkoelen voordat je hem serveert. Warme boterkoek is hartstikke lekker, maar vaak ook net even iets te vet en zacht. Even een uurtje geduld hebben loont, geloof mij.

Bewaar de boterkoek luchtdicht buiten de koelkast, dan is ‘ie zeker een dag of vijf goed.

Kun jij nou ook geen genoeg krijgen van boterkoek, check dan hier al onze boterkoekrecepten!

Kruidnotenboterkoek

3 van 4 stemmen

Kruidnotenboterkoek

Heb je nog kruidnoten bewaard, maak er dan deze heerlijke kruidnotenboterkoek van. Of leg ze er speciaal voor apart want geloof mij: dit wil je maken!
Porties16 stukken
Moeilijkheidsgraad makkelijk
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 30 minuten
Waar te bewaren luchtdicht buiten de koelkast
Hoelang te bewaren 5 dagen

Benodigdheden

  • vierkante bakvorm van 20x20 cm
  • elektrische (hand)mixer met deeghaken

Ingrediënten

  • 100 g witte basterdsuiker
  • 100 g kristalsuiker
  • 300 g ongezouten roomboter - zacht
  • 300 g bloem
  • 2 tl kaneelpoeder
  • 1 tl koek- en speculaaskruiden
  • snuf zout
  • 100 g kruidnoten

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200℃ boven- en onderwarmte en vet de bakvorm goed in. Bekleed desgewenst de bakvorm met een vel bakpapier.
  • Klop beide soorten suiker met de boter tot een romig mengsel.
  • Voeg dan de bloem, kaneelpoeder, koek- en speculaaskruiden en een snufje zout toe en kneed het geheel tot een stevig deeg.
  • Kneed als laatste de kruidnoten door het boterkoekdeeg.
  • Verdeel het koekdeeg in een even laag over de bakvorm en bak de boterkoek in het midden van de oven in 20 minuten gaar.
  • Laat de boterkoek helemaal afkoelen voordat je hem aansnijdt.
Gang: traktatie, tussendoortje
Keuken: Hollands
Trefwoord: Bakken, boterkoek, fastfood friday, koek, koekjes, kruidnoten, kruidnotenboterkoek

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

Kruidnotenboterkoek

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2020 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close