Boterkoek

Boterkoek is voor mij echt vertrouwd en huiselijk. Regelmatig maakte mijn moeder even snel een boterkoek als er onverwachts visite kwam of als er wat lekkers voor bij de koffie ‘s avonds gewenst was. Nog steeds is boterkoek voor mij het snelste gebak dat ik áltijd wel kan maken, de ingrediënten heb ik namelijk altijd in huis. Dus als je onverwacht bij me op visite komt, reken maar dat je boterkoek krijgt! ;-)

Dit recept heb ik van mijn moeder, die hem zelf toch altijd nog het lekkerst maakt.

boterkoek

Wat heb je nodig?

  • 250 gram boter
  • 300 gram bloem
  • 180 gram suiker

Is dat het? Ja, dat is alles! En net als de ingrediënten, is ook het maken erg simpel.

1. Zorg dat de boter al een tijdje uit de koelkast ligt. Zo maak je het kneden een stuk gemakkelijker.

2. Verwarm de oven voor op 200 °C en vet een boterkoekvorm (of quichevorm of andere lage bakvorm) in.

3. Kneed de boter met de bloem en de suiker tot een een deeg, wanneer het deeg een bal vormt en alles blijft plakken, is het klaar! Nog een tip: Was je handen met warm (bijna heet) water, door de warmte van je handen kneed het nog makkelijker!

4. Verdeel het deeg in de vorm en maak er met een vork een ruitpatroon in (optioneel). Mijn moeder versiert de boterkoek vaak met amandelen, waarna ze het geheel bestrijkt met een beetje melk voor een glanslaagje op de boterkoek. Helaas had ik geen amandelen in huis deze keer.

5. Bak de boterkoek zo’n 25-30 minuten. Wanneer de koek uit de oven komt is hij nog zacht. Laat hem goed afkoelen, dan heb je een knapperig korstje en een lekker romige binnenkant.

boterkoek

boterkoek

Dit artikel is geschreven door Annebeth.

Join the Conversation

  1. Mijn moeder maakt soms ook ineens een boterkoek, haha. Heerlijk, echt zo ‘puur’ ook met maar drie ingrediënten.

  2. Daar issie dan!! Ik vroeg me al af of ik hem gemist had….Hij is top gelukt zeg: een plaatje is het, mooi goudbruin.
    Hoe laat is de koffie klaar? ;-)

  3. Ook superlekker met een flinke dot jam

  4. Boterkoek is zo lekker! ga dit zeker eens maken.

  5. Echt weinig ingrediënten, haha. Maar boterkoek is zo lekker!

  6. Ik had het er laatst nog over dat ik dit graag weer eens wilde maken! TOP

  7. Smilla says:

    De boterkoek staa bij mij in de oven. Echt supermakkelijk te maken hopen dat ie lekker wordt :)

  8. marijke says:

    mmmm lekker!

  9. Greetings!
    I have been looking everywhere for this recipe. I can understand the ingredients, but is it possible you are able to translate the instructions for me?
    Sincerely,
    Valerie

    1. 1. Make sure the butter is already a while out the fridge. that will make kneading a lot easier.

      2. Preheat the oven to 200 ° C and grease a butter cake form (or quiche dish or other low tin) in.

      3. Knead the butter with the flour and sugar until a dough, if the dough forms a ball and everything will stick, it is ready! Another tip: Wash your hands with warm (almost hot) water, the heat of your hands knead it even easier!

      4. Divide the dough in the form and send it with a fork in a diamond pattern (optional). My mother often adorns the butter cake with almonds, then she covers it with a little milk for a glossy coating on the butter cake. Unfortunately I had no almonds in the house this time.

      5. Cook the butter cake 25-30 minutes. When the cake comes out of the oven it is still soft. Allow to cool down, then you have a crispy crust and a delicious creamy inside.

  10. Checking back for an answer….

    1. I think Google Translate will get you a long way, since the recipe is quite easy.

  11. Voor het geval je het een keertje anders wil proberen , ik kook heel veel en ik maak mijn boterkoek altijd zo
    250 suiker
    250 bloem
    250 boter
    2 eieren
    super makkelijk onthouden en super lekker
    en als je heb wil pimpen kan je er ook nog een scheutje wiskey of vanille extract zelf heb ik ook wel is bitterkoek extract erin gedaan dat was ook wel apart
    maar je moeders recept lijkt her heel erg op haha

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2020 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close