9x lekkere boterkoek recepten

Eén van de recepten die wij het lekkerst vinden om te maken (en te eten) zijn boterkoek recepten. Op Ohmyfoodness vind je al een heel scala aan boterkoeken.

Denk aan gevulde boterkoeken met bijvoorbeeld amandelspijs, maar ook boterkoektaartjes heb je al voorbij zien komen.

Nu we een behoorlijke variatie aan boterkoek recepten hebben verzameld, leek het mij een goed idee om mijn 9 favoriete recepten voor boterkoek voor je op een rijtje te zetten.

recepten boterkoek

Recepten boterkoek

Recepten voor boterkoek, je kunt er niet genoeg hebben. Klassieke boterkoek is natuurlijk hartstikke lekker, maar wij houden wel van een beetje variatie.

Welk boterkoek recept hierbeneden je uiteindelijk ook maakt, zorg ervoor dat je kwalitatief goede boter gebruikt. Boter is natuurlijk het hoofdingrediënt dus kies bij voorkeur niet voor de allergoedkoopste boter die je kunt vinden.

Zelf ben ik fan van de boters van Kerrygold en Le Gall.

Ok, over naar de boterkoeken!

bolusboterkoek

Bolusboterkoek

Als je denkt aan een mix van een Zeeuwse bolus en een boterkoek zit je goed. De donkerbruine kaneelsuikerlaag die je altijd om bolussen heen ziet, is hier verwerkt in het boterkoek recept. Méga lekker en mega machtig.

Maar dat hoort bij een boterkoek.

Stroopwafelboterkoek met karamel

Stroopwafelboterkoek met karamel

Stroopwafels laten zich zo goed combineren in recepten. Zo maakte ik al eens oliebollen met stroopwafel en natuurlijk een stroopwafelcake. Maar ook deze stroopwafelboterkoek met karamel is gruwelijk lekker.

Wel even goed laten afkoelen voordat je het eet.

BoterkoekBlokkenWitteChocoRoodFruit ST

Citroen boterkoek met rood fruit

Een perfect recept voor de zomer of als je iets te vieren hebt. Door het gedroogde rode fruit bovenop ziet het eruit als een taartje en zo kun je de boterkoekblokken ook prima serveren.

BoterkoektaartjeAardbeien ST

Boterkoektaartje met citroenmascarpone

Ok, nu dan een écht boterkoektaartje. Met een lekker frisse topping van citroenmascarpone en verse aardbeien. Als we het dan toch over zomerse recepten hebben: dit is er zo een. Ook al is het op ’t moment van schrijven pas januari, hiermee haal je sowieso de zomer in huis.

Speculaasboterkoek 2

Speculaasboterkoek

Iets meer geschikt voor de huidige tijd van het jaar is deze Speculaasboterkoek. Deze boterkoek is lekker kruidig van smaak en is afgetopt met amandelsnippers die in de oven geroosterd worden.

ChocoladeBoterkoekOreoGanache ST 6

Chocoladeboterkoek met Oreo en ganache

Alsof boterkoek nog niet een bommetje genoeg was, doen we er nog een schepje bovenop. Deze chocoladeboterkoek kun je het beste in hele kleine stukjes snijden. De koek is namelijk voorzien van een Oreo bodem én een laag chocolade ganache.

Behoorlijk heftig inderdaad, maar wel een keertje leuk om te maken.

Boterkoek met amandelspijs-vulling

Boterkoek met amandelspijs

Ik weet niet hoe met jullie zit, maar na de decembermaand heb ik dikwijls nog amandelspijs in de lade liggen. Na het maken van gevulde speculaas hou ik bijvoorbeeld vaak wat over. Perfect om in een boterkoek te stoppen!

IMG 9612

Kokosboterkoek

We loooooove kokos en verwerken het graag in zoete baksels. In combinatie met boterkoek is het ook ernstig lekker. Daardoor wordt de koek een combinatie tussen kokosbollen en boterkoek. Een match made in heaven voor iedere kokosliefhebbers

KaramelBoterkoekBlokken web

Karamel boterkoekblokken

Tot slot dan nog deze topper. De boterkoekblokken zien er speciaal uit door zo’n laagje karamel in het midden, maar eigenlijk is het nauwelijks lastiger om te maken dan een gewone boterkoek. Het enige dat je nog meer nodig hebt voor dit recept is slagroom en (nóg) meer suiker. Yum!

Veelgestelde vragen over boterkoek recepten

Wat is het beste type boter om te gebruiken voor boterkoek recepten?

Het beste type boter om te gebruiken voor boterkoek is ongezouten roomboter van hoge kwaliteit. Merken zoals Kerrygold en Le Gall zijn goede keuzes omdat ze een rijke smaak hebben die essentieel is voor een goede boterkoek.

Hoe zorg ik ervoor dat mijn boterkoek niet te droog wordt?

Om te voorkomen dat je boterkoek te droog wordt, bak je hem niet te lang en zorg je ervoor dat je de juiste verhouding van ingrediënten gebruikt. Het toevoegen van een beetje extra boter kan ook helpen om de koek vochtig en zacht te houden.

Waarom zakt mijn boterkoek in tijdens het bakken?

Boterkoek kan inzakken als het beslag te veel lucht bevat. Zorg ervoor dat je de boter en suiker goed mixt, maar niet te lang, zodat er niet te veel lucht in het beslag komt.

Wat kan ik doen als mijn boterkoek te zacht is geworden?

Als je boterkoek te zacht is geworden, kun je proberen hem een paar minuten langer te bakken. Laat hem daarna volledig afkoelen voordat je hem aansnijdt.

Hoe krijg ik een mooie glanzende bovenkant op mijn boterkoek?

Een mooie glanzende bovenkant krijg je door de boterkoek voor het bakken te bestrijken met een losgeklopt ei. Dit zorgt voor een mooi gouden en glanzend resultaat.

Bewaar deze recepten op Pinterest!

Deze recepten opslaan zodat je ze altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

boterkoek recepten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close