Oliebollen met stroopwafel & karamel

collab

In samenwerking met Staatsloterij

Jongens, we zitten alweer in de laatste week van het jaar! Met de kerstdiners net achter de kiezen is het alweer tijd om mijn jaarlijkse oliebollen recept met je te delen.

Deze keer maakte ik oliebollen met stroopwafel & karamel en ja, die zijn echt net zo lekker als ze klinken!

Zie je jezelf al zitten? Schaal oliebollen, borrelplankje, wat lekkers te drinken, Oudejaarslot op tafel voor je, oudejaarsconference op televisie. Ik ben er klaar voor!

Tijdens de Oudejaarstrekking van Staatsloterij maak je dit jaar kans op de Hoofdprijs van 30 miljoen en dat vraagt om een extra feestelijk oliebollen recept die niet misstaat op een feestje met vrienden en/of familie.

Oliebollen frituren

Oliebollen zonder krenten

Als het op oliebollen aankomt heb je altijd #teammetkrenten en #teamzonderkrenten. Bij ons in huis zijn de meningen nogal verdeeld. Ik ben gek op oliebollen zonder krenten; evenals Cody. De andere mannen hebben daarentegen liever oliebollen mét krenten.

Als je tot het laatste team behoort, vertel ik je al wel vast dat je de krenten in deze oliebollen met stroopwafel & karamel écht niet mist. De stroopwafel en blokjes karamel maken de oliebollen namelijk al heerlijk zoet. Plus: je proeft de karamelsmaak ook echt. Hierdoor heb je niet het idee dat je de krenten mist.

De smaakcombinatie van stroopwafel en karamel is sowieso een hit natuurlijk. Ik gebruikte die al eens eerder in deze lekkere stroopwafelcake met karamelsaus.

oliebollen met stroopwafel

Oliebollen frituren

Vroegâh, toen ik nog thuis woonde, bakte ik altijd met mama oliebollen. Mijn vader plaatste dan de frituurpan op een tafeltje onder de carport. Oude meuk aan en bakken maar!

Inmiddels heb ik zelf al jaren geen frituurpan meer maar gelukkig kun je ook oliebollen frituren zónder frituurpan.

Pak de stevigste pan die je kunt vinden, een gietijzeren pan of een wok is prima, schenk hier 1,5 – 2 liter zonnebloemolie in leeg en verwarm dit op de kookplaat. Hou met een thermometer de temperatuur in de gaten om te voorkomen dat de olie te heet wordt en de oliebollen verbranden.

oliebollen recept
Oliebollen zonder krenten

Onze Oud & Nieuw tradities

Hoewel wij helemaal niet zo van de tradities zijn thuis, hebben we toch een aantal gewoontes die erin zijn geslopen in de afgelopen jaren.

Zo hebben we het gourmetten op 5 december natuurlijk, maar ook sta ik al járen iedere oudejaarsdag zelf oliebollen te bakken. De kinderen kijken er in de dagen na Kerst al reikhalzend naar uit.

Ik bak altijd een hele stápel oliebollen en breng mijn ouders steevast een zak zodat zij geen oliebollen hoeven te kopen. De rest belandt op een schaal die de hele dag op tafel staat. Jup, wij eten de héle dag oliebollen.

Ook kopen we ieder jaar een Oudejaarslot. Het heeft toch iets spannends om op 31 december met het lot in je handen te wachten en kijken of je héél toevallig de Hoofdprijs van €30 miljoen hebt gewonnen, vind je niet?

Tot nu toe zijn we nooit verder gekomen dan het winnen van €5 maar hé, een mens mag dromen toch? Het zou wat zijn als je het nieuwe jaar start met winst. Wacht niet tot geluk je overkomt! Maar ehm 18+ speel bewust hè.

Goed, over naar het recept!

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

oliebollen met stroopwafel
No ratings yet

Oliebollen met stroopwafel & karamel

Aan variaties op oliebollen recepten geen gebrek. Deze oliebol met stroopwafel & karamel kan bijna niet Hollandser worden en is vooral héél lekker.
Porties20 stuks
Moeilijkheidsgraad gemiddeld
Rijstijd 1 uur
Waar te bewaren luchtdicht buiten de koelkast
Hoelang te bewaren 2 dagen

Benodigdheden

 • mixer met deeghaken
 • frituurpan of stevige pan met neutrale olie
 • ijs- of oliebollenschep

Ingrediënten

 • 500 ml melk
 • 1 zakje instant gist (7 g)
 • 4 el kristalsuiker
 • 500 g bloem
 • snuf zout
 • 1 ei
 • 5 stroopwafels – in stukken
 • 5 blokjes karamel fudge (bijv. van Lonka) – in kleine stukjes

Instructies

 • Doe de melk in een pannetje en verwarm tot de damp er vanaf komt. De melk moet iets warmer zijn dan kamertemperatuur.
 • Voeg de gist en kristalsuiker toe en roer even goed door. Laat het mengel staan tot het begint te bruisen.
 • Doe de bloem samen met het zout in de kom van de keukenmachine. Laat de machine met deeghaken draaien terwijl je langzaam het melkpapje toevoegt.
 • Voeg tot slot het ei toe en meng het geheel tot een klontvrij, plakkerig beslag.
 • Spatel als laatste de stroopwafel en karamelblokjes door het beslag.
 • Dek de kom af en laat het oliebollenbeslag 1 uur op een warme plek rijzen.
 • Verwarm de olie om in te frituren naar 180℃.
 • Dip de ijsschep kort in de hete olie, zo voorkom je dat het beslag teveel plakt. Schep een lepel van het oliebollenbeslag in de hete olie en frituur de oliebollen in 5-7 minuten goudbruin en van binnen gaar.
 • Laat uitlekken op een vel keukenrol voordat je ze decoreert.
Gang: tussendoortje
Keuken: Hollands
Trefwoord: karamel, oliebollen, oliebollen bakken, stroopwafels
oliebollen met stroopwafel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close