Koffiebroodjes maken van bladerdeeg

Koffiebroodjes maken stond al een poosje op mijn lijstje en met Pasen zo voor de deur, leek dit me het perfecte moment. Zoals altijd koos ik voor een makkelijke variant en maakte ik de koffiebroodjes met bladerdeeg. Niet alleen ben je dan snel klaar, het bladerdeeg zorgt ook voor een perfecte knapperige textuur die je wilt aan de broodjes.

De koffiebroodjes waren groot favoriet bij de mannen hier in huis. Omdat je met het onderstaande recept behoorlijk wat broodjes maakt, konden ze er een paar dagen van genieten. De koffiebroodjes gingen mee naar school en er werd mee ontbeten. Kleine mazzelaartjes zijn het hè?

koffiebroodjes van bladerdeeg

Koffiebroodjes maken

Koffiebroodjes maken kun je op verschillende manieren doen. Vaak zijn de koffiebroodjes gevuld met krenten en/of rozijnen, maar met de rest van de vulling kun je een beetje variëren. Ik maakte ze met banketbakkersroom omdat ik dat simpelweg het állerlekkerste vind, maar je zou ook pistachecrème kunnen gebruiken of amandelspijs kunnen maken!

De banketbakkersroom maakte ik volgens mijn standaard kan-niet-mislukken recept. Daar komt altijd een beetje custardpoeder aan te pas. Dat heb ik inmiddels standaard in mijn baklade staan. Het fijne aan custardpoeder is dat het al iets van vanillesmaak met zich meebrengt en dat het er ook voor zorgt dat de room makkelijk indikt.

Mocht je dit niet willen gebruiken, dan kun je de banketbakkersroom ook maken met maizena.

Zorg er in ieder geval voor dat je de banketbakkersroom al maakt voordat je de koffiebroodjes gaat maken. Bij voorkeur maak je in de ochtend de banketbakkersroom en bak je ’s middags de broodjes. Of, als je de broodjes als ontbijt wilt serveren, maak je de banketbakkersroom de avond van te voren.

De room moet namelijk wel goed afgekoeld zijn voordat je deze over het bladerdeeg uitsmeert. Doe je dit niet, dan wordt het bladerdeeg zacht en wordt het maken van de koffiebroodjes een grote knoeiboel.

makkelijke koffiebroodjes
zoete broodjes

Koffiebroodjes bladerdeeg

Voor het maken van dergelijke zoete broodjes, gebruik ik graag bladerdeeg. Bladerdeeg koffiebroodjes krijgen namelijk een heerlijke krokante, knisperende textuur en dat gaat weer perfect samen met de romige vulling van de banketbakkersroom.

Wil je het liever een keertje anders aanpakken, dan kun je voor deze broodjes ook croissantdeeg gebruiken. Het verwerken daarvan gaat op dezelfde manier als het recept hieronder beschrijft, maar je hoeft geen losgeklopt ei te gebruiken om de broodjes mee in te smeren. Croissantdeeg krijgt van zichzelf al een bruin kleurtje, in tegenstelling tot bladerdeeg dat altijd een beetje bleek bijft.

Houd er wel rekening mee dat, wanneer je croissantdeeg gebruikt, de koffiebroodjes een veel zachtere textuur krijgen. Niet minder lekker, maar mijn voorkeur zal altijd uitgaan naar koffiebroodjes van bladerdeeg.

Door de koffiebroodjes van bladerdeeg te maken, kun je ze bovendien ook wat beter serveren bij… jawel, een kopje koffie. Croissantdeeg bewaar ik toch liever voor het ontbijt.

koffiebroodjes bladerdeeg
koffiebroodjes maken

Zoete broodjes voor het ontbijt

Deze koffiebroodjes van bladerdeeg gaan perfect samen met andere zoete broodjes voor het ontbijt. In de Scandinavische landen zie je vaak dat er ontbeten wordt met zoete broodjes, of dat deze bij de koffie worden geserveerd.

Gelukkig heb ik op OMF al best wel wat van die lekkere broodjes nagemaakt. Combineer deze koffiebroodjes bijvoorbeeld met:

Genoeg variatie zoals je ziet, maar deze koffiebroodjes maken moet je in ieder geval heel snel op je lijstje zetten. Zo leuk om te doen en niets zo lekker als zelfgemaakte zoete broodjes!

Laat de koffiebroodjes na het bakken helemaal afkoelen voordat je ze voorziet van een drizzle suikerglazuur. Als je dit glazuur vervolgens laat uitharden op kamertemperatuur, kun je de zelfgemaakte koffiebroodjes prima een dag of 3 bewaren in een ziplockbag of luchtdichte bak buiten de koelkast.

Je kunt de broodjes na het afkoelen ook invriezen, maar geloof mij: je zult ze zo snel mogelijk willen opeten.

Wat je ook doet: bewaar de broodjes bij voorkeur niet in de koelkast, dit komt de textuur namelijk niet ten goede. Het bladerdeeg wordt slap en dat moeten we niet hebben.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

koffiebroodjes maken
5 van 1 stem

Koffiebroodjes van bladerdeeg

Koffiebroodjes zijn heerlijke zoete broodjes om te serveren bij het ontbijt. Deze kleine broodjes maakte ik van bladerdeeg en daardoor zijn ze lekker snel klaar en overheerlijk!
Porties10 broodjes
Moeilijkheidsgraad gemiddeld
Voorbereidingstijd 1 uur
Bereidingstijd 35 minuten
Afkoelen 3 uur
Totale tijd 4 uur 35 minuten
Waar te bewaren luchtdicht buiten de koelkast
Hoelang te bewaren 3 dagen

Benodigdheden

  • bakplaat met bakpapier
  • steelpannetje
  • beslagkom
  • garde

Ingrediënten

Banketbakkersroom

  • 500 ml volle melk
  • 1 vanillestokje
  • 50 g kristalsuiker
  • 50 g custard poeder
  • 1 ei

En verder

  • 1 rol koelvers bladerdeeg
  • 100 g rozijnen
  • 1 losgeklopt ei
  • 100 g abrikozenjam
  • 100 g poedersuiker
  • 2-3 el water

Instructies

  • Begin met het maken van de banketbakkersroom. Doe hiervoor de melk in een steelpannetje.
  • Snijd het vanillestokje doormidden en schraap deze leeg. Doe de vanillemerg en het leeg geschraapte stokje bij de melk in de pan en verwarm de melk tot kookpunt.
  • Klop ondertussen de kristalsuiker met de custardpoeder en ei op tot een luchtig, lichtgeel mengsel.
  • Vis het vanillestokje uit de warme melk en schenk al roerend de warme melk bij het custardpapje in de kom.
  • Schenk alles weer terug in de steelpan en breng de banketbakkersroom al roerend aan de kook. Kook een minuut of 5 tot de room lekker dik is geworden en laat deze helemaal afkoelen met de deksel op de pan of in een bakje in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 180℃ hetelucht.
  • Rol het bladerdeeg uit en smeer de bovenkant van het deeg in met de afgekoelde banketbakkersroom. Verdeel de rozijnen er overheen en rol het deeg weer op.
  • Druk de vouwrand dicht en snijd de deegrol in 10 gelijke plakken. Verdeel deze over de bakplaat.
  • Smeer de boven- en zijkanten van de broodjes in met losgeklopt ei en bak de koffiebroodjes 35 minuten in het midden van de oven, tot ze goudbruin en gaar zijn.
  • Verwarm ondertussen de abrikozenjam in een pannetje en smeer hier de bovenkant van de broodjes mee in, zodra ze uit de oven komen. Laat de koffiebroodjes helemaal afkoelen.
  • Roer de poedersuiker met het water los tot wit glazuur en drizzle dit over de bovenkant van de afgekoelde broodjes.
Gang: brood, brunch, ontbijt
Keuken: Hollands
Trefwoord: banketbakkersroom, koffiebroodjes, zoete broodjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close