Deense Tebirkes

Afgelopen zomer waren we op vakantie naar Scandinavië en vooral in Zweden en Denemarken hebben we ongelofelijk lekker ontbeten. In Denemarken bestelden we iedere ochtend broodjes bij de plaatselijke bakker en ik heb eigenlijk steeds lukraak (zonder op te zoeken wat het was) iets besteld. Eén van de broodjes die ik er at waren Tebirkes. Ik had er nog nóóit van gehoord maar ik was direct verknocht. Tebirkes zijn broodjes gemaakt van heel veel laagjes deeg, gevuld met (amandel)spijs en voorzien van een hele flinke laag maanzaadjes. Al tijdens de vakantie zette ik de broodjes op mijn to make-lijstje en eenmaal thuis ging ik er al snel mee aan de slag.

Als je recepten voor Tebirkes opzoekt via Google komt je genoeg varianten tegen en allemaal raden ze aan om je eigen deeg te maken. Heel eerlijk? Het zal ongetwijfeld lekker(der) zijn, maar ik ben daar veel te lui voor. In plaats daarvan koos ik dus voor koelvers bladerdeeg en het resultaat was gewéldig. Kijk maar naar al die laagjes op de foto! Door kant-en-klaar deeg te gebruiken worden de broodjes iets kleiner van stuk dan hoe je ze in Denemarken krijgt, maar zie dat maar als reden om extra veel te eten – haha.

Vers (afgekoeld) zijn de broodjes het allerlekkerst, maar mocht je ze niet allemaal in een dag op kunnen eten, dan kun je ze prima bewaren. Stop ze in een luchtdichte trommel en bewaar ze buiten de koelkast, dan zijn ze de volgende dag ook nog heerlijk.

Deense Tebirkes

Deense Tebirkes

No ratings yet

Deense Tebirkes

Deze broodjes, ook wel Tebirkes genoemd, at ik voor het eerst tijdens onze vakantie naar Denemarken en ik was direct verknocht. Knisperend deeg, een vulling van (amandel)spijs en een flinke laag maanzaadjes bovenop. Zálig.
Porties7 stuks
Moeilijkheidsgraad makkelijk
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 30 minuten
Waar te bewaren luchtdicht buiten de koelkast
Hoelang te bewaren 1 dag

Benodigdheden

  • bakplaat met bakpapier

Ingrediënten

  • 50 g amandelspijs
  • 30 g zachte boter
  • 30 g kristalsuiker
  • 1 vel koelvers bladerdeeg
  • 30 g maanzaadjes
  • 1 el melk

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 225℃ hetelucht.
  • Kneed het amandelspijs, de boter en de kristalsuiker goed door elkaar.
  • Rol het bladerdeeg uit en verdeel de spijsmix over het lange deel van het deeg, in een lange strook.
  • Rol vervolgens het bladerdeeg op en snijd de rol in 7 stukken.
  • Doe de maanzaadjes in een bordje.
  • Smeer de bovenkant van de Tebirkes in met melk en druk dit vervolgens in de maanzaadjes.
  • Verdeel de Tebirkes over de bakplaat en bak ze in 15-17 minuten goudbruin en gaar.
Gang: ontbijt
Keuken: Deens, Scandinavisch
Trefwoord: amandelspijs, bladerdeeg, gevuld brood, maanzaad, ontbijt, scandinavie, tebirkes, verse broodjes, zoete broodjes

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

Deense Tebirkes

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Close
© 2011-2020 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close