Jambalaya recept uit de oven

Dit is niet het eerste Jambalaya recept dat hier op OMF verschijnt. Heel, héél lang geleden maakte ik namelijk al eens Kip Jambalaya en een paar jaar later voegde ik daar de superpopulaire Jambalaya uit de slowcooker aan toe. Voor die laatste komt straks in mijn Slowcookerboek trouwens een vernieuwde versie die érg lekker is.

Maar goed, daar hebben we het nu niet over. Het Jambalaya recept dat ik vandaag met je deel is foolproof, i-de-aal om klaar te maken op een doordeweekse dag en heerlijk kruidig van smaak.

Ik maakte Jambalaya op een bakplaat in de oven!

Jambalaya recept
originele Jambalaya recept

Jambalaya vs Gumbo

Mocht je een beetje in to food zijn, en daar ga ik wel vanuit als je hier bent beland, dan heb je wellicht al eens van Gumbo gehoord en misschien herken je hier en daar zelfs een aantal overeenkomstige ingrediënten. En dat kan kloppen! Jambalaya en Gumbo lijken namelijk best een beetje op elkaar. In beide recepten gaat namelijk vlees en vis, paprika en tomaat.

Als je kijkt naar Jambalaya vs Gumbo en wat de verschillen zijn, zit het ‘m met name in het gebruik van de rijst. Als je mijn Gumbo recept (zie linkje hieronder) ziet, dan zul je zien dat Gumbo wat meer soepig/curry-achtig is waarbij de rijst wordt geserveerd als bijgerecht. De rijst wordt apart van de Gumbo gekookt.

Wil je eens Gumbo proberen, dan vind je mijn Gumbo recept uit New Orleans hier.

Bij Jambalaya is de rijst echt een wezenlijk deel van het gerecht. Jambalaya is een stuk droger en de rijst wordt meegekookt met de andere ingrediënten in het gerecht.

Dus ja, zeker overeenkomstige ingrediënten en als je beide gerechten proeft hebben ze dezelfde smaaksensatie, maar de bereidingswijze en het type gerecht zijn wezenlijk verschillend van elkaar.

Jambalaya vs Gumbo

Originele Jambalaya recept

Het originele Jambalaya recept is afkomstig uit New Orleans en bevat naast garnalen en kip ook Andouille worstjes, Franse worstjes gemaakt van varkensvlees. Nu zijn die worstjes in Nederland wat minder goed verkrijgbaar, vandaar dat ik gewone braadworsten heb gebruikt. Of nouja, ik gebruikte de kipvariant omdat ik die lekkerder vind, maar je kunt ook prima varkensbraadworst gebruiken.

Verder gaan er in het originele Jambalaya recept véél kruiden en specerijen die samen een Creoolse kruidenmix vormen. Nu vind ik dat ook heel lekker, maar voor een makkelijke maaltijd als deze wel iets teveel van het goede. Ik heb het mezelf dus makkelijk gemaakt en cajunkruiden gebruikt. Mocht je wel aan de slag willen gaan met een Creoolse kruidenmix, dan kun je onder andere op de website van Daring Gourmet het recept vinden.

Zo ga je te werk!

Het nodige prep-werk zou je alvast kunnen doen, mocht je op de dag zelf niet zoveel tijd en zin hebben om te koken. Het gerecht laat zich bovendien ook vrij makkelijk bewaren. Bewaar de Jambalaya in een afgesloten bak in de koelkast, dan blijft het zeker een dag of 3 houdbaar. In de vriezer zelfs 3 maanden! Warm de Jambalaya op in een grote pan en je kunt zo aan tafel.

Stap 1

Je zou bijvoorbeeld de rijst al kunnen voorkoken, het is prima namelijk als je deze later afgekoeld aan de rest van de ingrediënten toevoegt. In het artikel met 10 lekkere rijstgerechten vind je trouwens mijn favoriete methode om rijst te koken.

Stap 2

De kipbraadworstjes, kipfilet, groene paprika en ui mogen samen met een deel van de Cajunkruiden vast op de bakplaat. Deze ingrediënten hebben namelijk iets langer de tijd nodig om te garen dan de rest. Schuif de bakplaat voor 15 minuten de oven in.

Stap 3

Als de braadworstjes, kipfilet, groene paprika en ui al wat tijd gehad hebben om voor te garen, mogen de rest van de ingrediënten erbij. Dit is ook het moment dat je de rijst gaat toevoegen.

Ook de garnalen, zorg ervoor dat ze gepeld en schoongemaakt zijn!, en de tomatenblokjes mogen erbij. Schep het geheel even goed om zodat alle ingrediënten verspreid liggen over de bakplaat en de tomatenblokjes goed kunnen mengen.

Schuif de bakplaat nog een laatste keer terug in de oven voor een minuut of 10 of tot de garnalen helemaal gaar zijn.

Makkie toch?

Wil je meer rijst recepten bekijken? Ik heb ze voor jou op 1 pagina verzameld!

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

originele jambalaya recept
5 van 1 stem

Jambalaya uit de oven

Jambalaya is een lekker gekruid rijstgerecht, vaak met een combinatie van vlees en vis. Ik maakte een variant uit de oven. Lekker met kipworstjes, kipfilet en grote garnalen.
Porties4 personen
Moeilijkheidsgraad makkelijk
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Totale tijd 40 minuten
Waar te bewaren in de koelkast of vriezer
Hoelang te bewaren 3 dagen of 3 maanden

Benodigdheden

  • 1 bakplaat (bij voorkeur non-stick)

Ingrediënten

  • 200 g rijst
  • 300 g kipbraadworstjes – in drieën
  • 1 kipfilet – in stukken
  • 2 groene paprika's – in stukken
  • 1 ui – in grove stukken
  • 2 el cajunkruiden
  • 400 g tomatenblokjes
  • 200 g garnalen – gepeld en schoongemaakt
  • verse koriander/peterselie

Instructies

  • Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar.
  • Verwarm de oven voor op 200℃ en vet de bakplaat in.
  • Verdeel de kipbraadworstjes, kipfilet, paprika, ui en een eetlepel cajunkruiden over de bakplaat. Besprenkel dit met olijfolie en bak het geheel 15 minuten in het midden van de oven.
  • Voeg na 15 minuten de rijst, tomatenblokjes, garnalen en de rest van de cajunkruiden toe.
  • Schep het geheel goed om en schuif nogmaals voor 10 minuten in de oven, tot de garnalen helemaal gaar zijn.
  • Garneer de Jambalaya met verse koriander of peterselie.
Gang: hoofdgerecht
Keuken: Amerikaans
Trefwoord: bakplaat, jambalaya, makkelijke maaltijd, ovengerecht, traybake

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close