Jambalaya uit de slowcooker

Hier in huis zijn we gek op bijna alles waar gamba’s in zit. Of het nou gewone knoflookgarnalen zijn, spaghetti met gamba’s of een of andere wokschotel, dat maakt allemaal niet uit. Wat ook zeker een favoriet is hier in huis is deze Jambalaya uit de slowcooker. Jambalaya is de naam van een rijstgerecht dat ontstaan is in de Creolse en Cajunse keuken in Louisiana. Echt soulfood als je het mij vraagt. Het gerecht wordt wel eens vergeleken met de Spaanse paella en ergens kan ik me daarbij wel iets voorstellen. Het doet inderdaad een beetje Spaans aan. Hoe dan ook, Jambalaya is een gerecht dat echt knéttertje vol smaak zit. Gerookt paprikapoeder, pittige worstjes, tomaat, paprika… heerlijk is het. Zeker wanneer je het in de slowcooker bereidt is het een fluitje van een cent. Heb ik je al lekker genoeg gemaakt voor het recept? Mooi, komt ‘ie!

In onze eindejaarsenquête kregen we trouwens van verschillende kanten te horen dat sommigen het leuk zouden vinden vaker recepten voor de slowcooker te zien. Nu heeft niet iedereen een slowcooker thuis (snap ik niet, haha!) dus ik kan helaas niet iedere week iets delen. Er staan echter wel al heel wat lekkere recepten op OMF die je in de slowcooker kunt bereiden! Je vindt ze allemaal hier.

Jambalaya uit de slowcooker

3.46 van 57 stemmen

Jambalaya uit de slowcooker

Porties4 personen

Ingrediënten

 • 300 gr kipbraadworstjes in stukken
 • 400 gr tomatenblokjes
 • 1 ui gesnipperd
 • 2 teentjes knoflook fijngehakt
 • 1 groene paprika in blokjes
 • 1 el cajunkruiden
 • 1 tl cayennepeper
 • 1 el gerookt paprikapoeder
 • 250 ml kippenbouillon
 • 250 gr gamba's schoongemaakt en gepeld
 • 250 gr witte rijst

Instructies

 • Doe alle ingrediënten met uitzondering van de gamba's en witte rijst in de pot van de slowcooker.
 • Draai de slowcooker op stand Low en gaar het geheel zo'n 3 uur. Zorg ervoor dat je af en toe even doorroert.
 • Doe tot slot de gamba's en de witte rijst in de pot. Roer goed door en zet de slowcooker vervolgens nog eens 30 minuten op High.
 • Het gerecht is klaar als de rijst en de gamba's gaar zijn.
Collectie: Slowcooker

Join the Conversation

 1. Sjess says:

  Stomme vraag misschien, maar kun je slowcooker recepten nou ook maken in bv een gietijzeren pan? Ik snap dat je de rijst en dergelijke dan wel apart moet koken maar het vlees, groente en de kruiden kunnen die ook niet gewoon lekker pruttelen op het vuur?

  1. Ja zeker wel alleen dien je dan wel andere tijden aan te houden omdat vuur in verhouding tot de temperatuur van een slowcooker veel warmer is. Om het effect ‘t beste na te bootsen zou je de gerechten kunnen klaarmaken in een gietijzeren pan in de oven op zo’n 80-100 graden Celcius.

   1. Sjess says:

    Dank je wel :)! Ik ga het zeker uitproberen want het water loopt me helemaal in de mond bij dit gerecht!

 2. Mirjam says:

  Waar koop je die pittige braadworstjes? Ik kan alleen maar die gewone verse die per 4 verpakt zitten. Dit gerecht ziet er lekker uit en ik heb net ene multicooker dussss..

  1. Ik vond ze bij Albert Heijn. En anders de slager eens proberen?

 3. Monique says:

  Hi heb het gerecht nu in de slowcooker zitten, wil het morgen afmaken met de garnalen en de rijst. Wil wel graag zilvervliesrijst gebruiken, denk je dat dit langer moet staan dan 30 min?

  1. Hmm, dat zou je even moeten proberen. Ik gok dat een halfuur alsnog genoeg gaat zijn.

   1. Monique says:

    Heeft 10 min. extra nodig, maar wat een goed recept! Voor herhaling vatbaar.

 4. Daniela says:

  Helaas was bij mij de rijst na een half uur nog niet gaar in mijn crockpot. Zelfs na een uur extra nog niet. Uiteindelijk de stoomfunctie maar even aan gezet. Verder was het wel lekker.

  1. Hmm, dat is wel heel vreemd! Bij een van mijn lezers lukte het zelfs met zilvervliesrijst in 40 minuten. Maar je zegt dat je een stoomfunctie hebt? Dan heb je een multicooker gok ik? Misschien werkt dat iets anders dan een normale slowcooker.

   1. Helaas bij mij de rijst ook niet gaar in de CPE. Zo maar even op steam. Het ruikt goddelijk. Ik had knoflookgarnalen dus die knoflook zit er goed in

 5. Wordt de rijst niet klef?

 6. Maurice says:

  Kan je gewoon een blik tomatenblokjes nemen inclusief sap of vers gesneden?

 7. Helga Boom says:

  Joehoeee, gelukkig! Ik kon vandaag een tijdje niet bij dit recept. Mijn dochter had ‘m laatst gemaakt en stuurde mij de link. Gisteren alle ingredienten genoteerd en gekocht. Heb op goed geluk de spullen in de slowcooker gedaan. Op advies van mijn dochter niet al te gul met de aangegeven hoeveelheden kruiden. Heb de gerookte paprikapoeder voor de helft aangevuld met gewone paprikapoeder. Het ruikt hier inmiddels goddelijk! Straks de gamba’s en de rijst erbij. Ik laat weten hoe het eindresultaat is geworden… Groetjes, Helga

  1. Dat kan kloppen, we zijn druk bezig met wat aanpassingen aan de site waardoor hij af en toe even uit de lucht is. Fijn dat je toch even snel hebt kunnen kijken. Hoe was het?

 8. Ook bij mij werd de rijst niet gaat, zelfs niet ma een half uur extra. Uiteindelijk in de pan afgemaakt. Smaak was wel goed.

 9. Hallo, wil graag Basmati rijst gebruiken, zou dat ook werken?
  En gewoon laten staan tot het allemaal gaar is of toch eerste de rijst een half uurtje en dan pas de gamba’s zodat deze niet te gaar worden?

  Graag je advies!
  Dank je wel!

  1. Basmatirijst kan prima gebruikt worden. Om er zeker van te zijn dat de rijst gaar wordt kun je die inderdaad laten staan tot deze gaar is en dan pas de gamba’s toevoegen.

 10. Ernestine says:

  Hier thuis zijn ze niet gek op gamba’s (onbegrijpelijk) kan ik ook kipfilet of kippendijen gebruiken?

  1. Beste Ernestine,

   I.p.v. garnalen of ander “zeespul” kunnen ook kippenborst en Andouilleworst worden gebruikt.

   1. Irma Kok says:

    Hier in huis ben ik de enige die gamba’s lust. Deze heb ik daarom vervangen door chorizo. Erg lekker. Een blijvertje.

 11. Ik wil dit gerecht graag maken, lijkt me heerlijk. Die tomatenblokjes, gaan die er met het sap uit het blik in de slowcooker of laat je die eerst uitlekken?

  1. Haha ik hoop niet dat je de tomatenblokjes uit blik ooit laat uitlekken? Zonde van de smaken! Gewoon de hele inhoud in de slowcooker doen hoor.

 12. Hallo kon niet de kipbraadworstjes vinden maar wel de kip saucijsjes dus die heb ik gekocht is dat net zo goed of toch een andere smaak vrgr Hannie

  1. Dat is prima hoor!

 13. Sacha says:

  Kan je ook bevroren gamba’s gebruiken? Eerst laten ontdooien?

  1. Altijd even laten ontdooien voordat je bevroren gamba’s gebruikt, maar dan kan het zeker!

 14. Caitlin says:

  Hoi! Zou dit ook kunnen met vegetarische kipstukjes? Ik ben op zoek naar vega recepten voor de slowcooker maar die zijn er nog niet zo veel helaas! Eigenlijk alleen maar chili of curry recepten maar dit lijkt me ook heel lekker!

  1. Dat moet wel lukken denk ik, al moet je ze dan wel later toevoegen aan de slowcooker omdat vegetarische kip niet zo lang de tijd nodig heeft om te garen.

 15. Madeleine says:

  Wat jammer! Een eetlepel gerookt paprikapoeder bleek veel te veel te zijn; de andere smaken verdwenen volledig naar de achtergrond. De volgende keer doe ik er maar één theelepel in.

 16. Simone says:

  Is het ook mogelijk om bloemkoolrijst te gebruiken voor dit recept? Zo ja, hoe lang moet dat dan in de slowcooker erbij?

  1. Dat kan zeker. Ik geloof dat bloemkoolrijst nauwelijks garing nodig heeft dus ik zou dat pas het laatste halfuur/15 minuten doen. Het hele recept verandert daardoor wel; omdat de kooktijd in het recept is berekend voor de rijst.

 17. Ipv kipsausijsje kan ik dan ook kipdij gebruiken en als ik dubbel portie wil maken dan alles verdubbelen??

  1. Ja hoor, dat kan zeker!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close