Wat staat er bij jou op tafel met kerst?

Nog iets langer dan een maand en het is weer kerst! Zelf hou ik totaal niet van kou, sneeuw, winter en al die oubollige kerstliedjes maar de hele sfeer rond om kerst vind ik geweldig. Een paar weken van te voren al cadeautjes kopen voor iedereen, jezelf mooi aankleden, opmaken en twee dagen lang bomvol gezelligheid EN lekker eten.

Ik woon samen met mijn vriend en het is steevast de traditie dat we op eerste kerstdag naar zijn familie gaan en de tweede kerstdag naar mijn ouders. Weken, wat?, maanden van te voren zijn we met onze gezinnen vaak al aan het bedenken wat we gaan eten met kerst, want een kerstdiner is voor ons toch altijd wel speciaal.

Bij Tim thuis hebben we meestal een vier gangen diner waarvan wij altij één gerecht verzorgen. Vorig jaar hebben we een aardbeientrifle gemaakt als toetje en het jaar ervoor verzorgden we het voorgerecht. Dit jaar staat het al vast dat wij wederom het toetje gaan maken: iedereen wilde namelijk maar wat graag mijn Oreo ijstaart weer proeven.

kalkoenBij mijn ouders hebben we een aantal jaar een buffet gedaan waarbij er verschillende soorten vlees, vis, salades en andere lekkernijen op tafel werden gezet. Iedereen kon hetgeen pakken wat hij/zij lekker vond en er was altijd meer dan genoeg. Dit jaar gaan we het anders doen. Tijdens het 21-diner van Tim hebben we namelijk een megagrote kalkoen klaargemaakt inclusief stuffing. Mijn ouders wilden dit ook graag proberen met kerst dit jaar, dus vandaar dat Tim en ik de verantwoordelijkheid hebben om een kalkoen van 4-5kg volledig te stuffen en klaar te maken. De stuffing die wij gaan gebruiken bevat onder andere kippenbouillon, chorizo, paprika en ui. Meer vertel ik er nog niet over, ik wil dit recept graag vlak voor kerst met jullie delen. Het vergt in ieder geval aardig wat tijd en energie, maar het is oh-zo lekker.

Bij ons is het kerstdiner dus ieder jaar weer iets speciaals. Hoe zit dat bij jullie?

Wat staat er bij jou op tafel met kerst?

Join the Conversation

 1. Evelyne says:

  TRIFLE!! ook afgekeken bij masterchef australie! voor de rest weet ik het nog niet

 2. Lydia says:

  Nu ik uit huis woon, heeft het ook meer betekenis gekregen voor mij als we met het hele gezin (paps, mams, ik, broer, zus, vriendje en zwager) bij mijn ouders aan tafel zitten. We doen dit nu iedere laatste zondag van de maand, en aangezien 1e Kerstdag op een zondag valt, kwam dat mooi uit.

  Mijn schoonmoeder is ook het type dat al drie maanden van tevoren alles wil vastleggen, met haar gaan we 1e Kerstdag een brunch houden met oud-Hollandse lekkernijen. Mijn ouders daarentegen maken redelijk alledaagse maaltijden die de gasten lekker vinden.

  Ik denk erover om mijn ouders voor te stellen dat iedereen íets meeneemt naar het kerstdiner om de kosten voor hen te drukken. (Iedereen aan tafel zit namelijk krap bij kas door omstandigheden.) Niet dat ze heel makkelijk deze ‘hulp’ aannemen, maar het zou me toch gerust stellen.

  Die kalkoen ziet er overigens wel heel spectaculair uit, lijkt me echt een feestmaal om uit de oven te kunnen toveren. Hoeveel personen kunnen er van zo’n gerecht eten?

  1. Sabine says:

   Ah, mooie gedachte inderdaad :) Daarnaast is het overigens ook wel leuk als iedereen iets meeneemt, dan heb je echt zo’n etentje waar iedereen aan mee heeft gewerkt.

   En qua kalkoen ligt het er een beetje aan met hoeveel personen je bent. Meestal reken ik een kilo per persoon en daar tel ik dan nog een extra kilo bij op. Lijkt veel, maar de poelier rekent helaas ook het hele skelet van de kalkoen mee en dat is zwaar! Mocht je veel bijgerechten serveren is een kilo per persoon ruim voldoende. Je krijgt overigens ook nooit precies het gewicht wat je hebt besteld. De kalkoenen worden namelijk op opdracht geslacht en dan is het altijd maar afwachten hoeveel je krijgt! :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close