Het maken van een eetplanning

Degenen die mij al langer volgen weten zo langzamerhand wel dat ik sinds jaar en dag iedere week een eetplanning maak. Waar sommigen rustig iedere dag naar de supermarkt gaan om boodschappen voor het avondeten te doen, houd ik daar totaal niet van. Ik heb dit van mijn moeder overgenomen denk ik. Zij deed (en doet nog steeds trouwens) één keer per week alle weekboodschappen en gaat vervolgens alleen nog een keer terug als ze iets is vergeten of iets vers wil hebben. Ook mamma maakt iedere week dus een eetplanning. In haar hoofd weliswaar, ik doe het zelf op papier. Zoals het met iedere planning werkt, vergt het maken van een eetplanning ook wat tijd maar het loont de moeite. In het artikel van vandaag laat ik je zien hoe het maken van een eetplanning bij mij in zijn werk gaat en vertel ik je waarom ik het handig vind.

Wat je vooraf moet weten en praktische tips

Er zijn een aantal dingen waar je vooraf rekening mee kunt houden wanneer je met het maken van een eetplanning aan de slag gaat:

 • Trek er rustig wat tijd voor uit. Zeker als je graag wilt variëren met maaltijden en niet iedere dag aardappels, groenten en vlees eet dan kun je maar zo een uur bezig zijn met het maken van een eetplanning. Ik zelf ben er altijd rustig een uur mee bezig, maar ik wil dan ook graag zoveel mogelijk nieuwe gerechten inplannen zodat ik deze kan gebruiken voor OMF. Ook plan ik alvast lunches in zodat we niet iedere middag brood eten maar gevarieerd en gezond.
 • Probeer maaltijden met elkaar te combineren. Vaak komt het voor dat je meer groenten in moet kopen dan je daadwerkelijk nodig hebt of dat je met een restje vlees of vis komt te zitten omdat één verpakking simpelweg teveel is voor het aantal personen waarvoor je kookt. Plan een gerecht met dat specifieke product bijvoorbeeld op dinsdag in en vervolgens op donderdag weer. Zorg ervoor dat je op donderdag wel iets anders verzint dan op dinsdag om het leuk te houden. Zo voorkom je voedselverspilling!
 • Als je weet dat je op een bepaalde dag van de week niet zoveel tijd hebt om te koken, plan dan van te voren een makkelijke maaltijd in die je in een handomdraai op tafel zet. Je kunt er ook voor kiezen om de maaltijd voor die dag al eerder te maken zodat je die avond alleen nog maar hoeft op te warmen. Dit voorkomt dat je toch naar iets slechts grijpt als je uiteindelijk moe en uitgeblust thuis komt en nog moet koken.
maken van een eetplanning
Ik schrijf altijd eerst alle dagen van de week op en de maaltijden die ik graag wil inplannen.

Het maken van de planning

Goed, de favoriete methode voor het maken van een eetplanning is natuurlijk voor iedereen anders maar ik doe het altijd op de volgende manier.

Ik begin met het opschrijven van alle dagen van de week waarop ik moet koken en vervolgens zet ik daar de kopjes ‘lunch’ en ‘avondeten’ onder. Voor de eetplanning van deze week zie je bij dinsdag bijvoorbeeld alleen het avondeten staan. Dit komt omdat ik op deze dag de boodschappen heb gedaan en geen tijd heb gehad om lunch voor te bereiden voor die dag. Vervolgens zie je bij woensdag alleen ‘lunch Tim’ staan. Woensdag lunchte ik vanwege afspraken buiten de deur maar ik had wel tijd om voor Tim iets voor te bereiden.

Zoals je ziet vind ik het zelf fijn om de dagen van de week te highlighten. Omdat de uiteindelijke eetplanning best druk is, wordt het voor mij op deze manier makkelijker om direct de juiste dag van de week te zoeken. Maar hé, maak een feestje van het maken van de eetplanning als je dit leuk vindt. Washi tape kun je tegenwoordig overal kopen!

Vervolgens vul ik simpelweg maaltijden in waarbij ik eerst kijk naar de dagen waarop ik weinig tijd heb om te koken. Vrijdagavond is bij ons vanwege de CrossFit training altijd erg lastig met eten dus daar heb ik een simpele salade ingepland die ik in nog geen 10 minuten op tafel kan zetten. Op woensdag lunchte ik al wat uitgebreider buiten de deur en daarom ik plande ik ’s avonds een licht maaltje in: de wokgroenten. Donderdag is dan weer een dag waarop ik wel wat meer tijd kan besteden aan het eten dus daar plande ik een maaltijd in waar ik wat langer mee bezig zou zijn.

Wat betreft lunches heb ik eigenlijk geen regels. Het enige waar ik over nadenk is het feit of het voor te bereiden is of niet. Kun je het gerecht de avond van te voren al maken zodat het de volgende dag mee te nemen is.

Het fijne van het maken van een eetplanning op papier is dat je ook in een oogopslag kunt zien of je een beetje gevarieerd eet. Wanneer we druk zijn hebben we nog wel eens de neiging om op vaste patronen terug te vallen en het risico dat er dan al gauw iedere dag aardappels, groenten en vlees op tafel staan wordt dan groter. Wanneer je alle dagen van de week en de ingeplande maaltijden onder elkaar ziet, weet je ook direct of je wel voldoende varieert. Probeer dan ook (als je dit wil natuurlijk) een leuke variatie te maken tussen rijst-, pasta- en aardappelgerechten, maar ook tussen vlees, vis en vega.

Maken van een eetplanning
Bij het inplannen van de maaltijden probeer ik altijd zoveel mogelijk te variëren. Tussen aardappels, rijst en pasta maar ook tussen vlees, vis en vega.

Van eetplanning tot boodschappenlijst

Wat ik zelf altijd het makkelijkst vind om te doen is mijn boodschappenlijst direct met de eetplanning maken. Ook al maak ik de eetplanning op zondag en doe ik pas op dinsdag boodschappen, alle ingrediënten die ik nodig heb voor de maaltijden die ik heb gekozen schrijf ik vast op mijn lijstje. Zo vergeet je in ieder geval zo min mogelijk!

Dat ik een eetplanning voor een hele week maak wil overigens niet betekenen dat ik alle ingrediënten al vast haal. Verse ingrediënten zoals sla of verse vis haal ik pas op de dag dat ik de maaltijd ga maken. Dit doe ik eigenlijk om twee redenen. Als eerste omdat je er dan zeker van bent dat het product dat je gebruikt echt vers is (of dit hoop je in ieder geval!) maar anderzijds omdat een eetplanning altijd nog op het laatste moment kan veranderen. Stel dat je je hebt voorgenomen op vrijdag sla te eten maar dat dit donderdag wordt omgegooid: als je dan op dinsdag je kropje sla al hebt gekocht zit je ermee en dikke kans dat je het dan niet meer op krijgt. Zonde!

Mijn boodschappenlijstje is overigens nooit netjes onderverdeeld in looproutes ofzo. Ik maak een lijstje links voor de ene supermarkt en een lijstje rechts voor de andere supermarkt (ik doe mijn boodschappen altijd bij twee supermarkten) en that’s it. Vaak begin ik met het opschrijven van de dingen waarvan ik zeker weet dat ik ze nodig heb en vervolgens wordt de lijst aangevuld met de ingrediënten voor de maaltijden en loop ik een rondje door het huis om te zien wat er mist of bijna op is.

Het uitvoeren van de planning

Je zult zien dat wanneer je eenmaal een eetplanning hebt gemaakt het een stuk makkelijker is om gezond en snel te eten. Waar ik voorheen overdag nog wel eens uren kon mijmeren over het avondeten, weet ik nu ’s ochtends al of ik vlees moet uithalen en hoeveel tijd ik ’s avonds ongeveer kwijt ga zijn. Het niet hoeven na te denken over je eten vind ik echt heel fijn. Op zondag heb ik alle tijd om een eetplanning te maken maar op doordeweekse dagen wanneer ik gewoon aan het werk ben, zit ik daar niet op te wachten.

Plak of leg je eetplanning op een plek waar je makkelijk bij komt en vaak ziet zodat je aan één blik op de planning genoeg hebt. Houd je er zoveel mogelijk aan vast en wissel eventueel maaltijden om als het de ene dag toch beter uitkomt dan de ander. Ook bij ons thuis wisselt de planning gedurende de week nog wel eens hoor. Vaak schuiven we het dan door naar de volgende week, dat scheelt je weer tijd bij het maken van de volgende eetplanning.

Zo, dit waren mijn tips over het maken van een eetplanning! Sinds ik iedere week even ga zitten voor het avondeten en de lunches voor de rest van de week ben ik doordeweeks een stuk relaxter, ben ik minder tijd én geld kwijt aan de boodschappen en eten we een stuk gezonder dan wanneer we op de dag zelf pas bepalen wat we eten.

Wie van jullie maakt ook iedere week een eetplanning? Houd je je daar dan ook aan?

Join the Conversation

 1. Lotte says:

  Ik heb ook heel lang een eetplanning gemaakt. Ik vond het erg fijn, handig en het scheelde een boel geld. Nu werkt het helaas niet meer zo goed, omdat mijn vriend en ik compleet langs elkaar heen werken. (Ik begin om 18:00, hij is klaar om 18:00) We hebben toen besloten om het maar weer per dag aan te kijken. Stuk duurder helaas. En ik sta weer elke dag in de ah. Jammer, want ik vond het systeem erg goed werken.

 2. Sinds ik 22 jaar ben gaan samenwonen maak ik een eetplanning. Net als jij wil ik niet iedere dag naar de supermarkt en ik wil niet iedere dag hoeven na te denken wat we moeten eten.

  Verder doe ik het eigenlijk hetzelfde als jij, eerst agenda checken wat de planning is voor de week en op basis daarvan plannen. Ik gebruik een agenda (meestal van Smult of Delicious) voor het plannen. Plannen kost mij meestal ook een uurtje op zondagmiddag maar het is ook een hobby dus niet erg.

  Ik houd me meestal wel aan de planning. Ik moet alleen nog slimmer combineren want er wordt nog teveel weggegooid door mij.

  Voor de boodschappen gebruik ik een app: myshopi. Je kan daarmee voor iedere winkel een lijstje maken, favorieten aanmaken wat je vaak koopt en in de winkel vink je af wat je in je karretje hebt gegooid. Je kunt alleen geen looproute aanmaken, dat vind ik het enige minpunt aan de app. Ik doe mijn boodschappen bij de Lidl en de Jumbo en gebruik daarvoor 1 lijstje. Eerst naar de Lidl en wat er dan nog op het lijstje staat bij de Jumbo.

 3. Simone says:

  Wat leuk om de routine van jouw eetplanning te lezen. Ik gebruik sinds kort Hellofresh. Dan heb ik sowieso al een planning voor drie dagen. Dat vind ik zo fijn. De gerechten zijn ontzettend lekker en alles is ook vers. Ik ben vaak laat thuis van werk en dan heb je vaak geen zin meer in de boodschappen. Bij ons resulteert dat dan al snel in sushi, McDonalds of bestellen via Thuisbezorgd.nl. En dat wil je ook niet altijd. Voor ons dus de perfecte oplossing, Verder zorg ik ervoor dat ik altijd ingredienten in de vriezer heb om te wokken. Dat is misschien niet helemaal vers, maar wel lekker! :)

 4. Laura - Dagelijkse hap says:

  Hele handige tips :D Wij moeten ook echt een eetplanning maken, brengt ook meer rust met zich mee (en dat je niet om half 7 nog moet bedenken wat je gaat eten xD)

 5. Sintha says:

  Ik heb een jaar lang Hello Fresh gehad maar was er begin dit jaar klaar mee. Nu maak ik ook elke week een planning en plan alle avondmaaltijden in. De planning werkt voor ons echt als een stok achter de deur, als we nog eten in huis hebben zullen we minder snel iets laten bezorgen of afhalen!

 6. Margot says:

  Handige post! Ik doe wel maar een keer per weke boodschappen, maar plan niet in wat we gaan eten. Toch wil ik wel wat meer nieuwe recepten uit gaan proberen, dus misschien moet ik toch eens zo’n planning proberen te maken.

 7. Leuk! Zo werk ik ook altijd. Ik vind het zonde van mijn tijd om iedere dag boodschappen te doen, en we zijn vaak pas rond 18.30 thuis. Als ik dan nog boodschappen moet doen én koken, dan eten we iedere avond een simpele hap. Ik merk dat ik heel regelmatig de planning nog wel omgooi (of iets compleet anders maak met de verse ingredienten die ik heb gehaald), maar ik gooi wel veel minder weg sinds we zo werken. En bovendien ben ik op zaterdagochtend met mn pinterest borden/kookboeken/tijdschriften/blogs in de aanslag vele malen creatiever met recepten :)

 8. Maris Maria Renne says:

  Grappig, ik maak vandaag mijn eerste eetplanning, nu ik deze week begonnen ben met mijn strijd tegen de zwangerschapskilo’s :-)
  Vind het fijn om al vooruit te kunnen plannen (en verheugen op een maaltijd) en minder vaak naar de supermarkt (verleidingen!!!!) te hoeven gaan. Dit vond ik ook fijn van maaltijdboxen die ik een tijdje heb laten bezorgen, maar ik moet nu zelf meer gaan letten op de samenstellingen, best een uitdaging nog, maar wel leuk!

 9. Marjolein says:

  Grappig om te lezen dat ik niet de enige ben haha, ik doe het eigenlijk net zo!
  Ik maak hem altijd de dag voordat ik boodschappen ga doen, neem er lekker de tijd voor en vind het ook echt leuk om te doen!
  Ik vind het ideaal, altijd genoeg in huis, en je hoeft er verder niet meer over na te denken na een drukke dag…

 10. Maaike says:

  Handige post met goede tips!! Ik maakte tijden geleden wel eetplanningen maar het is er de laatste jaren echt bij ingeschoten. Zonde, want nu geef ik veel meer geld uit aan boodschappen én eten we veel ongezonder. Tijd om het weer op te pakken dus!

 11. Ik maak ook een planning en heb sinds kort een mooi systeem ervoor: plantoeat . Receptenboek, planner en boodschappenlijst in een. Vergt een beetje tijd want het werkt het beste als je je recepten in plantoeat opgeslagen zijn; er is een ‘import’ functie die een recept vanaf een website in plantoeat opslaat dus soms valt het werk heel erg mee. Het mooiste is dat als je je recepten hebt ingepland, wordt je boodschappenlijst automatisch gegenereerd van de recepten die je hebt ingepland.

 12. Kelly says:

  Ik maak geen eetplanning, aangezien ik nog thuis woon. Maar ik vind het ook niet erg om iedere dag naar de winkel te gaan, dus denk ook niet dat ik t zal gaan maken. Ik vind t knap dat je zoveel ideeën hebt voor een week !

 13. Felicia says:

  Wat een handig artikel! Ik heb al vaker nagedacht om eens te gaan werken met zo’n weekplanning, het lijkt me zo handig. De enige reden dat ik er nooit echt aan begonnen ben is dat ik in het weekend nog niet weet waar ik de rest van de week zin in heb, slechte smoes dus ;)
  Vanmiddag maar eens gaan zitten voor een planning voor de weekboodschappen van morgen!

 14. Ik zelf maak ook gebruik van een eetplanning. Ik doe dat in OneNote, wat weer te open is op alle devices (waaronder mijn iPhone) die ik in gebruik heb. In dezelfde applicatie houd ik ook al mijn -te proberen- recepten bij inclusief de succesrecepten.

  Bij mijn eetplanning neem ik dan ook de url/link op naar het recept dat ik maak, zodat ik snel naar het recept ga ipv te zoeken in de lijst met recepten. Handig als je in de winkel staat en je wil nog even snel het recept zelf checken.

 15. Ellen says:

  Ik probeer ook vaak een eetplanning te maken, zo gemakkelijk! In de zomer is het wel moeilijker moet ik toegeven. Ik heb vaak zin in andere dingen als het erg warm is of je blijft al sneller wat te lang op een terrasje hangen. In de winter lukt het me beter!

 16. Stefanie says:

  Hallo, ik heb even een vraag :P

  Ik zou graag willen weten in welke winkels jij boodschappen doet?
  Ik haal zelf mijn boodschappen bij de Jumo, en zou graag tips willen
  over hoe je goedkoper boodschappen kan doen.

  Ook zou ik graag willen weten hoeveel je ong per week aan boodschappen
  uitgeeft? ( miss een te persoonlijke vraag hoor)

  Aangezien ik niet veel te besteden heb voor boodschappen probeer ik wel
  altijd een planning te maken, helaas lukt het mij niet altijd om me er aan te houden.

  Leuke tips, ik heb er veel aan!

 17. Liselot says:

  Wat is dit superhandig! Ik ben dus zo’n persoon die iedere dag boodschappen gaat halen, omdat ik simpelweg geen zin heb om voor een hele week te bedenken wat we moeten eten. Maar in principe is het veel fijner zo, omdat ik dan niet iedere dag na werk nog naar de winkel moet. Ik ga dit zeker proberen :)

 18. Peggy says:

  Dit doe ik ook op zondag! Met nog één toevoeging: ik kijk wat er in de reclame is bij de supermarkt(en). Niet dat ik er een hele maaltijd mee wil maken maar ik vind het een sport om bijv. groenten en vis/vlees te gebruiken die toch al in de actie zijn en soms brengt het me ook nog op ideeën! De meeste supermarkten publiceren op zondag hun folder voor de komende week op hun website dus ideaal om bij je planning te houden.

 19. Tamara says:

  Lijkt me erg handig! Ik heb het een keer geprbeerd aan te leren bij mijn moeder maar die vond het maar moeilijk haha!

 20. Wat een leuk artikel! Ik maakte zelf ook altijd een eetplanning..zo fijn!
  Nu woon ik echter tijdelijk weer bij mn ouders die elke dag naar de supermarkt gaan om om half 7 nog te bedenken wat we gaan eten… STRESS all over the place voor mij..
  Zal blij zijn alsik het straks weer op mn eigen, gestructureerde, manier kan doen..
  Nou nog leren om niet 4 uur met mijn planning bezig te zijn.. (Ik kan nooit beslissen wat ik wil eten.. Dus 5 dagen voorbereiden levert ook wat stress op).. Nog tips hiervoor?

  1. Sabine Author says:

   Lastig, ik ben zelf ook altijd wel even bezig met plannen maar 4 uur zeker niet. Vaak heb je een week van te voren wel een paar keer ‘oh, daar heb ik zin in!’, schrijf het dan direct op voor volgende week. En als je (food)blogs leest, sla gewoon direct recepten op die je lekker lijken zodat je die de volgende week kunt gaan maken.

 21. Fijn! says:

  O wat fijn om te lezen! Ik doe al jaren in 1x boodschappen voor de hele week en sinds ik ben gestopt met brood eten maak ik een eetplanning. Heel mijn omgeving zegt dingen als “maffe controlfreak”, “lekker inflexibel zeg” tot en met “hoe kun je zondag nu weten wat je woensdag wilt eten!?” . Ik begon me een rariteit te voelen zo onderhand, was ik nu echt de enige die inzag dat het gewoon praktisch is (tijd- en geldbesparing) en gezonder (geen makkelijke ik maak vandaag iets uit een pakje-keuzes). Nee dus!

  En dan nu: rode bietensmoothie met avocado, banaan, perzik en sesamzaad. Fijne zondag everybody!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close