Alleen reizen met handbagage, zo doe je dat!

Waar je vroeger bij iedere vliegtuigmaatschappij gewoon een koffer kon inchecken is dat nu niet meer het geval. Het gebeurt regelmatig dat tickets verkocht worden zónder ruimbagage en dat betekent dokken wanneer je wel een koffer met je mee wil nemen. Beetje jammer, zeker wanneer je maar heel kort op reis gaat. Voor een citytrip kan ik me bijvoorbeeld voorstellen dat je maar een klein koffertje of slechts een tas mee wilt nemen. Vandaag geef ik je wat tips wanneer je alleen wilt reizen met handbagage. Zo neem je toch alles mee wat je nodig hebt.

Let op de afmeting en het gewicht

Wanneer je alleen met handbagage reist is het allereerst belangrijk dat je kiest voor de juiste koffer of tas. Bij de meeste vliegtuigmaatschappijen gelden strikte regels wanneer het aankomt op het formaat en het gewicht van de koffer of tas die je mee wilt nemen. Ik vloog onlangs een keer met Transavia en na de bagagecheck stond er een dame met een stalen bak om koffers te checken. Als de koffer erin paste mocht ‘ie mee als handbagage, paste hij niet dan moest het koffertje alsnog als ruimbagage worden ingecheckt. Er stonden zeker 20 koffers apart die alsnog moesten worden ingecheckt. Even opletten dus!

Door IATA (brancheverening van de luchtvaart) zijn standaardregels opgesteld met betrekking tot de afmetingen van handbagage. Als je de lengte, breedte en diepte van de bagage bij elkaar optelt mag het totaal niet meer zijn dan 115 centimeter, dit is inclusief handvaten en eventuele wielen. Echter hanteren diverse vliegtuigmaatschappijen verschillende lengte, breedte en diepteregels. Ik heb de belangrijkste maatschappijen even voor je op een rij gezet inclusief het maximale gewicht dat bij deze maatschappijen geldt:

Maatschappij, maximale afmeting, gewicht
KLM: 55 x 35 x 25 cm, 12 kilogram
Ryanair: 55 x 40 x 20 cm, 10 kilogram
Transavia: 55 x 35 x 25 cm, 10 kilogram
Easyjet: 50 x 40 x 20 cm, geen gewichtsbeperking
ArkeFly: 50 x 40 x 20 cm, geen gewichtsbeperking

Bij zowel EasyJet als ArkeFly geldt dat ze niet moeilijk doen over het gewicht van de handbagage, mits deze goed past in de cabines of onder de stoel voor je.

Vloeistoffen, hoe zit dat ook alweer?

Al jaren ontstaat er onduidelijkheid over het meenemen van vloeistoffen in de handbagage. Nergens voor nodig want eigenlijk is het allemaal heel duidelijk. De regels even kort en overzichtelijk op een rij:

 • Er mag maximaal 1 liter aan vloeistoffen meegenomen worden in de handbagage;
 • Verpakkingen van vloeistoffen mogen niet groter zijn dan 100 milliliter, ook niet als de flesjes niet helemaal gevuld zijn;
 • Wanneer je rekent betekent dit dat je maximaal 10 flesjes van maximaal 100 milliliter mee kunt nemen in de handbagage;
 • Vloeistoffen dienen verpakt te zijn in een apart (doorzichtig) toilettasje die dichtgemaakt kan worden

Kortom: je kunt dus rustig je deodorant, tandpasta en parfum meenemen in de handbagage.

Mocht je op Schiphol drank hebben gekocht of andere vloeistoffen die een grotere verpakking hebben dan worden deze geseald bij aankoop. Het is belangrijk dat je deze verpakking niet openmaakt voordat je de controle doorgaat en dat je de aankoopbon goed bewaart.

TIP: Heb je een flesje water mee? Drink deze dan leeg voordat je door de bagagecontrole gaat en vul het flesje vervolgens weer bij de toiletten voordat je het vliegtuig in gaat. Zo heb je altijd wat te drinken in het vliegtuig!

Neem belangrijke papieren apart mee

Reizen met handbagage betekent automatisch natuurlijk dat je minder mee kunt nemen dan normaal. Vaak ga je dan ook korter op reis waardoor je minder nodig hebt. Wat je in ieder geval in je handbagage moet stoppen wanneer je op reis gaat zijn:

 • je paspoort en andere belangrijke papieren
 • je portemonnee
 • telefoon

De bovenstaande dingen neem ik altijd mee in een apart klein schoudertasje, los van mijn normale bagage. Hier doen de meeste vliegtuigmaatschappijen niet moeilijk over. Zo heb je namelijk alle belangrijke papieren bij de hand en hoef je niet eerst je halve tas uit te pakken wanneer je enkel je paspoort nodig hebt bijvoorbeeld. Voor mijn belangrijke papieren heb ik sinds kort trouwens een handige reisportemonnee:

Reisportemonnee

Reisportemonnee

Ik bestelde de bovenstaande portemonnee via eBay bij deze verkoper voor omgerekend € 7,50. De portemonnee is groot genoeg voor mijn creditcard, paspoort, vliegtickets/boarding pass en mijn vaccinatieboekje. Ook zit er een klein notitieboekje in waar je belangrijke gegevens kunt opschrijven en is er een lusje beschikbaar om een pen in te hangen. Ideaal!

Efficiënt inpakken

En tot slot: hoe zorg je nou dat je zoveel mogelijk bagage meeneemt in een koffer (of tas) van beperkt formaat? Op YouTube vond ik een aantal handige inpaktips waar je vast en zeker iets aan hebt. Zelf ben ik groot fan van het opvouwen en oprollen van kleding en stop ik zoveel mogelijk klein prut weg in kleine hoekjes.

Dat was ‘em! Hopelijk heb je wat aan de bovenstaande informatie en lukt het je nu om makkelijk te reizen met handbagage. Het scheelt je namelijk een hoop tijd op de luchthaven en je hoeft er niet bang voor te zijn dat jouw koffer niet meekomt.

Wat zijn jouw ultieme inpaktips?

Join the Conversation

 1. Dit vind ik nu een geweldig artikel :) Die tips voor efficiënt inpakken ga ik zeker gebruiken het volgende weekend als we naar Londen gaan!

 2. Eline says:

  Handig artikel!

 3. Margot says:

  Handige tips en wat een leuke portemonnee!

 4. Anniek Verhooren says:

  Die portemonnee is echt fantastisch! Straks meteen even bestellen.

 5. Mirne says:

  Bedankt voor dit artikel! :D Ik ga over 3 weken voor het eerst vliegen en dat is ook alleen handbagage, dus dit is wel fijne informatie. :D

 6. Charissa says:

  Leuk artikel! Voor nog meer packingtips en hoe je jouw travelgarderobe kunt samenstellen, bezoek eens de volgende site/blog: https://travelfashiongirl.com.
  En die portemonnee ga ik ook zeker bestellen! :-)

 7. Cristina says:

  Echt handig deze artikel. Ik vlieg bijna elke jaar van Portugal naar Nederland en dan ga ik meestal met EASYJET kom ik terug met TRANSAVIA. en voor alle duidelijkheid bij TRANSAVIA mag je naast je handbagage NIKS meer meenemen behalve dan nog1tas van de duty-free shop!!!! Dat moet ik er wel bij zeggen, want een klein tasje voor je mobiel, portemonnee en reisdocumenten MAG JE NIET NEMEN!!!!! Is mij overkomen alles moest in mijn trolley en daarna werd het nog een keer gewogen!!!!!!
  XXX

  1. Sabine Author says:

   Is niet op iedere vlucht bij Transavia, ik had namelijk een rugzak en een klein tasje apart mee toen ik met ze vloog.

   Maar wel vervelend dat je alles weer moest inpakken en opnieuw wegen, stom!

 8. Sabrina says:

  Ik ben nog maar één keer met alleen handbagage gaan vliegen en toen kwam ik erachter dat dat best lastig was! Vooral met vloeistoffen vind ik het moeilijk, zeker omdat sommige verpakkingen moeilijk overgietbaar zijn en niet in een kleine variant verkrijgbaar zijn :( Maar als het lukt is het heeeel handig!

 9. Judith says:

  Ik kon laatst ook alleen maar met handbagage reizen en ik was er zo op ingesteld dat ik niet veel mee mocht nemen (het was voor een weekje), dat ik uiteindelijk op 4 kilo ofzo zat, van de maximale 9 kilo xD

 10. Sarah says:

  Er staat iets verkeerd. Je mag geen liter aan vloeistoffen meenemen dacht ik ook. Tot dat ik in Engeland terecht kwam en ik werd verplicht om een plastic zakje aan te nemen en mijn spullen hierin te doen. Dat zak heeft een inhoud van een liter. Als je alles bij elkaar gooit heb je een liter. Verpakking telt namelijk mee. Ook moet je oppassen in Engeland want ik had een parfum gekocht op Schiphol gesealed in een tasje die moest ik dus weggooien omdat ie niet en in de literzak kon. Hij stak er boven uit. Weg 40 euro. Zelfs proefzakje van 1ml moest ik weggooien. Heb een allergie voor Sles/SLES wat in bijna alle shampoo’s voorkomt. Ik krijg echt vreselijk bulten en krab me een ongeluk. Nu heb ik het volgende op gevonden. Tegenwoordig bestaat er shampoobars dat zijn stukken zeep die je als shampoo kan gebruiken. Lekt niet meer en je mag hem meenmen het is namelijk geen vloeistof. Ook cremespoeling heb je in blokvorm. Zelfs bodylotion bestaat er al in blokvorm. Ik gebruik cremespoelingblok van Lush en shampoo van Charin Valley,helaas alleen op Internet te vinden. Rol je kleding zoveel mogelijk op. Er zijn ook zakken die je in een zak kan doen en er de lucht uit laten kan lopen. Neem die waar je geen stofzuiger hoeft te hebben maar die je kan rollen en de lucht eruit kan duwen. Buiten Shengen zijn ze erg streng met handbagage. Op Schiphol momenteel niet. Neem zoveel mogelijk lichtgewicht mee. Wij reizen van plaats naar plaats met de auto. Daarom draag ik altijd rokjes omdat ik dan makkelijk ergens kan plassen. Gebruik laagjes zo hou je jezelf warm maar kun je ook er iets uitdoen als het te warm is. Eventueel kun je ook zelf je jas ombouwen tot jaktogo jas. Of koop een jaktogo jas. Kun je heel veel extra instoppen zonder problemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close