Studieplan Taarten en Cupcakes

Taartdecoratie, cupcakes maken.. ik vind het heerlijk om te doen. Ondanks dat ik geen echte zoetekauw ben, vind ik het wel leuk om te fröbelen met fondant en om lekkere taarten te maken. Al een poosje speelde ik met het idee om een cursus te gaan volgen voor het maken en decoreren van taarten en cupcakes. Ik beschik dan wel over de basistechnieken, de baksels die ik maak zijn echter niet nog tijdschrift waardig om het zo te zeggen. Omdat ik een echt theorie-mens ben, ik vond rollenspellen tijdens mijn studie bijvoorbeeld verschríkkelijk en dook liever in de boeken, wilde ik niet vast zitten aan workshops. Vandaar dat ik op zoek ben gegaan naar een thuisstudie aangezien die voor mij ook veel makkelijker te combineren zou zijn met andere activiteiten. Na wat wikken en wegen heb ik een leuke thuiscursus gevonden en deze laat ik vandaag aan jullie zien. Ik heb gekozen voor Studieplan Taarten en Cupcakes.

Studieplan Taarten & Cupcakes

Studieplan Taarten & Cupcakes

Studieplan geeft zelf aan dat je met deze cursus in korte tijd de mooiste taarten en cupcakes leert maken en decoreren. Of het nu gaat om een bruidstaart, geboortetaart of kindercupcakes, ieder thema komt voorbij. Op de site van Studieplan staat een lijstje opgenomen met elementen die sowieso in deze cursus naar voren komen:

 • Bakken: basisbegrippen, materialen en benodigdheden
 • Basisingrediënten; welke soorten zijn er en waar zijn ze voor geschikt
 • Vullen met room, crème, chocolade, fruitvulling, koekjes en nog veel meer
 • Bekleden met fondant, marsepein, crème en ander soorten taartbekleding
 • Decoreren en modelleren voor onder meer bruidstaarten, prinsessentaarten, kinderfeestjes, themacupcakes en dollcakes met echte pop.

Hetgeen wat ik graag wilde leren heeft voornamelijk te maken met het maken van de taart zelf. Dus hoe maak je perfecte taarten en cupcakes, welke vullingen passen bij elkaar etc. Uiteraard vond ik de juiste decoratie technieken ook erg belangrijk en leek het me leuk om meer te leren over modelleren. Ik weet dat je dit soort informatie ook op internet kunt vinden, maar ik heb het liever bij elkaar in één map. Bovendien begint deze cursus helemaal bij de basis en ondanks dat ik wel weet hoe je een taart moet maken, heb ik al gezien dat ik toch een aantal dingen ‘fout’ deed.

Studieplan Taarten & Cupcakes

Studieplan Taarten & Cupcakes

Het studiepakket van Studieplan Taarten en Cupcakes bestaat uit een studiemap, een notitieblok en een pen. Deze laatste dingen zitten standaard bij een studie of cursus maar zijn voor deze cursus niet heel bruikbaar. De studiemap bevat het studiemateriaal en dat is een flink pakket.

In 24 hoofstukken word je alles bijgebracht over het bakken van de taarten tot het maken van een stapeltaart, het vullen van cupcakes en het werken met Royal Icing. Ieder hoofdstuk bevat achtergrondinformatie over hetgeen dat je wordt bijgebracht, diverse oefening en duidelijke foto’s die gepaard gaan met een heldere uitleg. Ook zijn er in het studiepakket diverse recepten te vinden voor onder andere botercrème, banketbakkersroom en glutenvrije cakes. Erg fijn om alles zo bij elkaar te hebben, het vormt een goed naslagwerk voor iedere taartenbakker of decorateur.

Studieplan Taarten & Cupcakes

Studieplan Taarten & Cupcakes

Een ander element dat ik érg leuk vind aan deze cursus en dat tot mijn spijt niet op de website wordt vermeld, is het feit dat er ook aandacht wordt besteed aan het opstarten van een eigen bedrijf. Mocht je dus meer uit het taartdecoreren willen halen, wordt in het kort uitgelegd hoe je de juiste prijzen bepaald voor jouw creaties en hoe het zit met BTW percentages. Toch een leuk extraatje en ik was hierin vooral geïnteresseerd.

Naast het starten van een bedrijf wordt er nog veel meer informatie gegeven dat niet direct met het decoreren van taarten en cupcakes te maken heeft. Zo wordt er in een hoofdstuk bijvoorbeeld ook nog aandacht besteed aan het maken van goede foto’s: welke belichting heb je nodig, welke achtergrond werkt het best en hoe zet je nu dus jouw creatie eigenlijk het best op de foto.

Studieplan Taarten & Cupcakes

Studieplan Taarten & Cupcakes

Studieplan Taarten & Cupcakes

Veel meer kan ik nog niet over deze Studieplan Taarten en Cupcakes cursus kwijt, maar ik hoop je in ieder geval vast een indruk te hebben gegeven van de inhoud. Zoals je ziet houdt deze cursus veel meer in dan wekenlang enkel taarten bakken en werken met fondant. Je leert alle ins & outs van het bakken van taarten en cupcakes, diverse decoratie en modelleer skills en er wordt dus aandacht besteed aan alle indirecte activiteiten die ermee te maken hebben.

Ik heb het pakket al even in huis, maar nog niet de tijd gevonden om er écht mee te starten. Het is mijn doel om er vanaf deze week minimaal één dag per week mee bezig te zijn. Mochten jullie het leuk vinden om de studievoortgang te volgen, laat het me weten. Ik zal er dan zo af en toe over bloggen.

Het ‘volgen’ van deze cursus kost overigens € 20,70 per maand gedurende 8 maanden. Je kunt zelf het tempo van de cursus bepalen.

 

Join the Conversation

 1. Mannin says:

  Wat leuk dat je met deze cursus gestart bent! Het lijkt me erg interessant en ik ben benieuwd wat je er allemaal van opsteekt! Veel succes ermee!

 2. Pauline says:

  Leuk verhaal Sabine en het lijkt mij heel leuk als je ons op de hoogte houdt ;) Good luck en bij vragen weet je mij te vinden!

 3. Tessa says:

  Wat een leuke cursus zeg. Lijkt mij ook wel wat! Maar vraag me af, zitten er ook materialen bij zoals spuitmondjes of gereedschappen om marsepein te modelleren?

 4. Laura's Bakery says:

  Leuk stukje! Ook ik vind het leuk om je studievoortgang te volgen! Krijg je er overigen ook materialen bij om de taarten te bakken/decoreren. Of moet je deze nog los aanschaffen.

 5. Anouk says:

  Het lijkt me een leuke cursus, en ook leuk als je het kunt blijven tonen op je blog. Wel jammer dat het 20 euro per maand kost.. Voor een simpele tiener zoals ik is dat wel wat veel…

 6. Didi Steen says:

  Wat leuk om zo’n positieve reactie te lezen over de cursus. Ik heb hem geschreven voor Studieplan en vind het een compliment dat je er aandacht aan besteedt. Veel succes met alle lekkernijen! Hartelijke groet, Didi Steen

 7. Mandy says:

  Super geïnteresseerd geraakt. Ben denk ik net als andere benieuwd of er ook basismaterialen bij zitten of dat je deze zelf moet aanschaffen.

  1. Sabine Author says:

   Er zitten geen basismaterialen bij de studie, deze dien je inderdaad nog zelf te kopen. Maar kijk eens bij Action, daar hebben ze veel bruikbaar spul voor weinig! :)

 8. Sandra says:

  Ik ben ook met deze cursus bezig, sinds eind Augustus 2016, ik hou van bakken en taarten dus was dit een mooie goede richting naar taarten en cupcakes :) .

  wat me wel op viel dat je nergens een huiswerk foto in kan sturen :O ..

  maar het blijft leuk taarten bakken etc ,. ook broodbakken is super leuk ..

  mijn oudste zoon kijkt altijd in de oven wat er in staat en hoe het er in gaat en er uit komt hij vind dat zo prachtig en dat proeven al helemaal :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close