Het leed dat halfvolle koemelk heet

Al je hele leven ergens dol op zijn en het vervolgens niet meer kunnen eten/drinken omdat je er ineens PATSBOEM niet meer tegen kan. Een van de ergere dingen die je kan overkomen als je het mij vraagt… Nee, geintje natuurlijk dat zou een beetje overdreven zijn maar eerlijk gezegd vind ik het wel vervelend. Ik ben opgegroeid met een glas melk in mijn hand, bij wijze van spreken. Bij de lunch, zomaar tussendoor of bij het avondeten ging er met gemak een beker halfvolle koemelk in, soms zelfs twee. En nu ineens sinds een paar weken kan ik er niet meer tegen. Hoofdpijn begint direct te komen na het drinken van een beker melk en niet veel later beland ik met heftige buikkrampen op het toilet. Een plotselinge lactose-intolerantie? Teveel melk gedronken in mijn leven dat mijn lichaam het nu wel genoeg vindt? Ik ben eens op onderzoek uitgegaan.

Symptomen
De symptomen heb ik zojuist al even vermeld maar de hoofdpijn en buikpijn zijn altijd aanwezig na het drinken van een glas melk. En eerlijk waar, ik heb dit nog nooit eerder gehad. Direct na de eerste slokken komt een bonkende hoofdpijn opzetten die ook niet zo snel weggaat met een paracetamol. Ik moet echt even weg achter de computer en helemaal niets doen en dan wil het nog wel binnen een uur à twee uur weg ebben.

En dan die buikpijn, die volgt wat later. Nu heb ik een geschiedenis met buikpijn want toen ik twaalf was werd er al PDS bij mij geconstateerd oftewel het Prikkelbare Darm Syndroom. Zeer gevoelige darmen en dit gebeurd vaak in vlagen. Zo heb ik maanden nergens last van, zo zit ik weken achtereen iedere dag met heftige buikkrampen en is al het eten me teveel. Inmiddels heb ik al een aardig lijstje kunnen samenstellen waar producten opstaan waar ik gegarandeerd last van ga krijgen. Zo staan bonen, gekookte aardappelen en diverse soorten kool al jaren op mijn lijstje en het lijkt alsof ik koemelk (of toch lactose..?) er nu ook aan toe kan voegen.

Producten waarbij ik het krijg
Nadat het besef bij mij kwam binnen glijden dat ik wel erg vaak hoofdpijn (of in ieder geval buikpijn) kreeg na het drinken van een glas melk, ben ik gaan opletten of ik het bij andere producten ook krijg. En jawel hoor. IJs als dessert? Reken maar van yes dat ik de rest van de avond heen en weer loop naar het toilet. Teveel kaas over een gerecht? Heeeere we go… 

Het lijkt dus alsof ik te maken heb met een lactose-intolerantie, want dit houdt immers in dat je niet tegen ‘melksuiker’ kunt, een suiker dat verwerkt is in veel melkproducten. En na wat speurwerk op het internet blijkt lactose-intolerantie te maken te hebben met het enzym lactase. Dit wordt in de wand van de dunne darm aangemaakt en zorgt ervoor dat lactose (snap je hem nog?) goed verteerd kan worden. Bij een tekort aan lacatase komt de lactose onverteerd in de dikke darm terecht en dit kan dan voor de klachten zorgen. Zou dat het geval zijn?

lactovrijMijn beker lactose vrij…

De proef op de som
Als melkdrinker laat ik het er niet zomaar bij zitten en dus ben ik actief op zoek gegaan naar een goede vervanger. Uiteindelijk kwam ik in de koelschappen van de Albert Heijn de Lactofree melk van Arla tegen, koemelk maar dan lactosevrij. En wonder boven wonder kan ik met een gerust hart een flinke beker van deze melk wegwerken zónder daar naderhand voor te moeten boeten. Zou het dan toch…?

Actiepan
Het internet biedt je altijd een hoop informatie, maar het risico is dat we zelf voor dokter gaan spelen. Om er zeker van te zijn dat het bij mij om een lactose-intolerantie gaat moet ik binnenkort maar eens een bezoekje aan de huisarts brengen om een allergietest te kunnen doen. Want nu wil ik toch wel heel graag weten of ik inderdaad intolerant ben geworden voor lactose. En mocht dit zo zijn dan wordt het (nog meer) oppassen op de dingen die ik eet!

Een vreemd verhaal als je het mij vraagt. Ik dacht altijd dat dit soort ‘afwijkingen’ aangeboren waren, maar blijkbaar kun je ook op latere leeftijd ineens ergens niet meer tegen kunnen.

Hebben meer van jullie hier ooit eens last van gehad?

Join the Conversation

 1. Carolien says:

  Irritant he, ik heb het met pistache en gare zalm…. Zomaar ineens :-( Qua melk, je zou ook eens geitenmelk kunnen proberen, ik vind het zelf veel lekkerder!

 2. Hester says:

  Ik heb zelf een aantal jaar een melkallergie gehad (ook voor schapen- en geitenmelk). Ik kwam er pas achter toen ik 8 was geloof ik, het is dan ook niet ‘aangeboren’ bij mij. Ik ken wel redelijk wat mensen die een allergie – vaak voor iets wat ze veel eten – gewoon hebben opgebouwd. Wel echt balen! Zeker als je er zo direct heel veel last van krijgt. Je kan misschien inderdaad ook eens geiten- en schapenmelk proberen, om te zien of je allergisch bent voor alleen koemelk of voor lactose (dat volgens mij ook in andere melksoorten zit). Ik was allergisch voor ‘zuivelmix’, dus alle soorten zuivel in het algemeen (en producten waar zuivel in zat). Ik ben er nu vanaf door alternatieve geneeswijze, ik ken veel mensen die wel een allergie hebben maar geen gat in de lucht springen als ik dat vertel, maar het heeft gewoon écht geholpen en wat mij betreft is niet geschoten altijd mis. Als je er wat meer info over wilt, moet je maar even een mailtje sturen!

  1. Hester says:

   Oja, en in de zin ‘Zeer gevoelige darmen en dit gebeurd vaak in vlagen’ moet het ‘gebeurt’ zijn.

 3. Alice says:

  Oohh zo bekend. Ik heb sinds mijn galblaasverwijdering problemen met alle vormen van lactose (en olijfolie, mosterd, eieren,….). Ik ben er ondertussen wel mee naar de dokter gestapt en heb medicatie gekregen die mijn leven terug veel aangenamer maken.
  Maar een allergie kan gerust ineens komen opzetten. Mijn echtgenoot was altijd een grote viseter. Sushi at hij met de kilo. Tot hij op een dag ineens zei dat zijn keel dicht zat. Ik zocht er eerst niets achter. Maar de aanvallen werden erger en erger. En ja hoor na een doktersbezoek bleek hij een zeer ernstige visallergie te hebben ontwikkeld. Die volgens de dokter ook zo weer kan weggaan. Vreemd toch?

 4. Ik heb ook de laatste twee jaar enorm last van buikpijn. Ik heb endometriose en door de vele bloedingen in mijn buikholte staat mijn buikvlies de laatste twee jaar chronische geiriteerd en de laatste maanden had ik ook meer en meer last van wat jij hier vernoemd als ik koemelk/ijskreem/yoghurt enz at. Het is niet zo uitgesproken, vooral opgeblazen buik, frequente toiletbezoeken en ongezond zijn. Sinds kort drink en eet ik vooral soya melk (zelf m’n eigen flesje melk mee naar het werk voor bij de koffie) en soya yoghurt en het is al een enorm stuk verbeterd. Kaas kan ik me niet laten, ik ben een echt kaas-fan dus probeer ik zoveel mogelijk melkproducten te mijden, en dan mijn “punten” als het ware op te sparen voor een stukje kaas.

 5. MySimplySpecial says:

  Lastig, maar fijn dat je voor de melk in elk geval een vervanging gevonden hebt!

 6. Monique says:

  Ik heb eigenlijk sinds mijn geboorte al last van PDS.
  Ook kan ik niet tegen melk, maar een lactose intolerantie heb ik niet. Ik heb al zoveel testen ondergaan.
  Ik denk dat dit soort dingen gewoon te maken hebben met het PDS, want zo kan ik bijvoorbeeld ook niet tegen gekruid eten.
  Zo jammer!

 7. Sandra says:

  Lastig!! Tip: Lidl heeft ook lactose vrije melk (wel langhoudbare) en in soyamelk zit ook geen lactose.

  Succes

 8. Cristina says:

  toen mijn zoontje een jaar of 3/4 was had hij darm problemen, wat blijkt hij mag niet meer dan een half liter melk drinken.blijkbaar kan te veel melk slecht voor je darmen zijn waardoor ze niet goed funcioneren…..

 9. Monique says:

  Lastig en vervelnd zeg! Ik kreeg twee jaar geleden steeds vlekken en jeuk, ik merk nu dat deze er niet zijn, of in ieder geval niet meer zo vervelend extreem, sind ik geen chocolade(!) meer eet..

 10. Suzanne says:

  Ik blijk ook niet tegen koemelk te kunnen. Dat terwijl ik het tot zeker mijn 24e verjaardag altijd heb gedronken. En nu ben ik aan het afbouwen.. Best lastig, want het is zo lekker!

 11. Jep dat soort dingen kunnen zich helaas ontwikkelen. Ik ben allergisch voor koemelk, lactose én soja, dus ook geen lekkere combinatie. Ik heb veel geprobeerd (bijvoorbeeld rijstmelk en hazelnootmelk) maar amandelmelk vind ik toch wel de lekkerste. In ieder geval bij bijvoorbeeld cornflakes, nooit echt een glas er van gedronken :)

 12. Roxanne says:

  Ook ik heb lactose intolerantie, alleen ik ben er in de jaren een beetje ‘overhen gegroeid’. Wat inhoudt dat ik er vroeger meer klachten van kreeg. Maar troost je, er zijn genoeg prima vervangers!

 13. Benjamin says:

  Ik heb precies hetzlefde als jij omschrijft. Ook naar de dokter geweest (allergoloog) en laten onderzoeken. De waarden zijn wel verhoofd bij mij, maar echt 100% aantoonbaar is het niet. Alleen ‘proef ondervindelijk’. ik bedoel maar: je verhaal lijkt wel duidelijk, een test is zeker aan te raden, maar hoeft geen volledig uitsluitsel te geven.

 14. Nanda says:

  Klinkt bekend. Bij mij ook pds en geen allergieën. Ik ben dus net begonnen met FODMAP. Wel op een wat mildere manier een onder begeleiding van een dietist. Ook de kids (2 en 3 jr) doen gedeeltelijk mee.
  Succes met uitzoeken!

 15. Melkallergie/intolerantie hoeft niet alleen van lactoseintolerantie te komen. Kan ook van het melkeiwit komen of van andere bestanddelen in melk. Bij mij konden ze het bewuste bestanddeel niet vinden waar ik niet tegen kan bij melkproducten maar ik reageer er enorm op: mijn hoofdholten gaan dichtzitten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close