Colakip is iets heel Amerikaans en al vaker deelde ik op OMF een recept met in cola gemarineerde kip. Nu het kersenseizoen in volle gang is leek het me leuk om iets met cherry cola te doen. Nu hoef je daarvoor natuurlijk niet per se in het kersenseizoen te zitten want cherry cola kun je het hele jaar door kopen, maar de zoete smaak van de cherry cola leek me perfect voor deze tijd van het jaar. En daarom maakte ik voor deze Fastfood Friday kipkluifjes met cherry cola.
In het recept zul je zien dat ik uitdrukkelijk aangeef dat je geen cola zero moet gebruiken. Je hebt de suiker in de cola namelijk nodig om de saus te laten karameliseren waardoor de kipkluifjes extra plakkerig worden. En dat is echt wat je wilt bereiken! De extra donkerbruine basterdsuiker die je aan de marinade toevoegt helpt daar ook wel een beetje bij overigens.
Mocht je totáál niet van de cherry cola zijn dan kun je ook andere cola gebruiken. De zoete smaak van de kersen proef je namelijk wel echt een beetje terug in de kip. Super leuk! Mijn hele gezin was er fan van en met name de kinderen kregen er geen genoeg van. Toen ik ze vertelde dat ik de kipkluifjes in Cola had gemarineerd stonden ze me wel even heel raar aan te kijken, haha.
Overigens vind ik deze kipkluifjes het lekkerst als ze bereid zijn in een pan. Dan worden ze extra plakkerig en kan de saus ook even goed inkoken.
Kipkluifjes met Cherry cola
Ingrediënten
- 500 g kipkluifjes
- 150 ml Cherry Cola (niet Zero!)
- 50 g donkerbruine basterdsuiker
- 1 el sojasaus
- 1 tl knoflookpoeder
- 1 tl uienpoeder
- 1 tl gemberpoeder
- 1 tl paprikapoeder
- 1 tl komijnpoeder
Instructies
- Doe de kipkluifjes in een diepe kom.
- Roer alle andere ingrediënten door elkaar en schenk de marinade over de kip. Dek de kom af en zet deze bij voorkeur minimaal 4 uur weg in de koelkast zodat de kip lekker kan marineren.
- Verhit een braadpan of hapjespan op de kookplaat en doe hier de kipkluifjes met de rest van de marinade in.
- Bak de kipkluifjes onder regelmatig omdraaien in 20-30 minuten helemaal gaar. Zorg ervoor dat de saus een beetje kan indikken en de kip voorzien wordt van een plakkerig laagje.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.