Doen in Ribe – Denemarken

Dit jaar gingen we tijdens de zomervakantie voor het eerst niet richting de Middellandse Zee maar kozen we voor een 16-daagse Scandinavië in een Notendop rondreis. We begonnen onze reis in Fredriksberg, Zweden waar we genoten hebben van mooi zomerweer op een bootje, helaas afgestraft werden met een dag vol regen maar waar we ook een item van onze bucketlist hebben kunnen afstrepen: de husky hike. Vervolgens reden we via Oslo door naar Noorwegen waar we een aantal dagen verbleven in Noresund. Na een actief verblijf in Hovden maakten we de lange reis naar het volgende en laatste land van onze rondreis: Denemarken. Vanwege de lange reis en de geplande terugreis hadden we helaas niet heel veel tijd om dingen te doen in Ribe en hebben we ook zeker niet ons volledige lijstje kunnen afwerken, maar gelukkig hebben we wel het een en ander afgetikt!

ribe byferie

Ribe Byferie Resort

Na maar liefst een reis van 9,5 uur inclusief overtocht van Kristiansand naar Hirthals, kwamen we aan het in Ribe Byferie Resort. Vergelijk het een beetje met een Landal park. Mocht je wel eens in Landal Esonstad zijn geweest dan heb je goed vergelijkingsmateriaal. Het Ribe Byferie Resort is in feite een dorpje in een dorp. Je vindt er huisjes en appartementen, allemaal zéér ruim opgezet en allemaal voorzien van een plek buiten.

Wij verbleven zelf in een zeer ruim appartement met twee slaapkamers waarvan één slaapkamer bovenop de vliering was. Met name voor de kinderen was dit heel leuk!

Bij het resort kun je fietsen en kano’s huren, deelnemen aan verschillende activiteiten waaronder yogalessen en er is een leuke speeltuin waar de kinderen zich prima konden vermaken.

Ribe

Ribe zelf ligt op 10 minuten lopen en is het oudste stadje van Denemarken. En dat zie je! Ergens deed het me bijna een beetje aan Zeeland denken, maar dan vol met gekleurde huisjes en gebouwen. Het is in ieder geval een heerlijk stadje om doorheen te lopen. Helemaal als je een doel hebt!

Pompei
Eén van die doelen zou de bakker kunnen zijn: Pompei. Bij Pompei vind je de allerlekkerste verse broodjes en ik wil je van harte aanbevelen er langs te gaan. De keuze is enórm en de keuzestress daardoor ook, maar lekker is het allemaal. Als je bij Ribe Byferie verblijft kun je er ook voor kiezen de broodjes een dag van tevoren te bestellen. Je kunt ze dan op de ochtend zelf vanaf 7.30u ophalen bij de receptie. Dat scheelt je weer een wandeling!

Speurtocht rond de kerk
Er zitten tal van kleine winkeltjes en leuke restaurants in Ribe, maar daar hadden we geen puf voor óf geen tijd voor. Wat nog wel leuk is, is om een kleine ‘speurtocht’ om de kathedraal te houden. Iedere grote groene deur is namelijk voorzien van dierenkoppen. Wij maakten er met onze twee kleintjes een sport van om ze allemaal te vinden. Toch weer een klein verzetje op een middag waarop je wat meer tijd hebt.

Føtex
Foodies als ik vinden het gewéldig om in het buitenland een supermarkt te bezoeken en als je dan toch in Ribe bent, moet je even naar Føtex rijden. Føtex is een enorme supermarkt met een evenzo groot assortiment. In een apart artikel vertel ik je later wat je allemaal mee zou moeten nemen in de Deense supermarkt, maar zet ‘m in ieder geval vast op je lijstje.

 

vikingecenter3

Ribe Vikingecenter

Als je in Scandinavië bent moét je wel iets opzoeken dat met de vikingen te maken heeft en wij kozen voor het Ribe Vikingecenter. Het lag op nog geen 5 minuten rijden van ons appartement.

Het Ribe Vinkingecenter is een openluchtmuseum dat zich bezighoudt met de Deense geschiedenis ten tijde van de Vikingen. Het belangrijkste doel is het doen opleven van de geschiedenis en daar slagen ze enorm goed in. In het museum vind je diverse reconstructies van gebouwen en het hele museum is gevuld met ‘acteurs’ die de tijd van toen naleven. Het is in feite een heel vikingdorp nagebouwd, compleet met marktplein waar je ook daadwerkelijk items kunt kopen, dieren, een ‘arena’, kerk etc.

Gedurende de dag zijn er meerdere shows, er is een speeltuin en voor kinderen kun je een ‘activiteitenkaart’ halen waarmee ze kunnen boogschieten, een munt slaan en een dolk kunnen maken van een stok.

LEGOLAND

Een bezoekje aan Denemarken met kinderen zónder naar LEGOLAND te gaan? Dat kan niet. Vic verheugde zich ten tijde van het boeken van deze reis al op LEGOLAND en als hij over de vakantie heeft vertelt hij ook dat hij naar ‘Zweden, Noorwegen, Denemarken én LEGOLAND’ is geweest – haha. Over het park hoef ik niet teveel woorden kwijt, iedereen heeft er wel eens van gehoord en met name voor kinderen onder de twaalf is het gewéldig.

Kom vroeg!
Wel heb ik één tip: probeer als het lukt vóór openingstijd bij het park te zijn. Dit trucje blijkt niet altijd te werken, maar wij hadden wel die mazzel. Het park opent normaal gesproken om 10.00u maar wij kwamen om 9.30u al aanrijden. De parkeerplaatsen waren al open en we konden zonder file doorrijden naar P1 waardoor we een plekje hadden voor de ingang. Bovendien konden we onze, van tevoren gekochte, tickets al scannen en het park al in waardoor we het een en ander konden bekijken. Ook stonden we al voor 10.00u in de rij bij een zeer populaire attractie. De attracties gaan weliswaar echt pas om 10.00u open, maar als je voor die tijd al klaar gaat staan heb je wachtrijen van 5 minuten i.p.v. 50.

Ik hoorde van veel mensen horrorverhalen over de drukte, maar hierdoor hebben wij dus vroeg in de ochtend al het een en ander kunnen doen en stonden we niet in de file voor de parkeerplaats. Doe er je voordeel mee!

Eten & drinken
In LEGOLAND zijn meer dan genoeg eetgelegenheden. Je vindt er met name veel kraampjes waar je zoetigheden of snacks kan kopen, maar ik wil het Mexicaanse restaurant even aan je meegeven. Die vind je bij de Flying Eagle achtbaan. Ze verkopen er heerlijke nacho’s en burrito’s!

LEGOLAND is het leukst voor kinderen met een lengte vanaf 1.20 meter. Vanaf dat moment mogen ze namelijk in iedere attractie. Maar ook kinderen die kleiner zijn dan dat is het een leuk park. Cody heeft zijn ogen uitgekeken en ook Vic vond alle attracties waar hij wel in mocht geweldig.

Meer doen in Ribe?

Zoals ik al zei hadden we niet genoeg tijd om alle dingen te doen in Ribe die we leuk vonden. Er staan nog een paar dingen op mijn ‘bucketlist’ die wellicht leuk zijn voor een volgende keer. Mocht jij meer tijd hebben dan zou je ook nog kunnen denken aan de volgende activiteiten:

  • LEGO House: dit schijnt net zo leuk of zelfs nog leuker te zijn dan LEGO Land. Het ligt vlak naast elkaar dus je zou het eventueel kunnen combineren met een bezoek aan LEGO Land en één of meerdere overnachtingen daar.
  • Rømø: voor liefhebbers van het strand en autorijden is dit een leuke plek. Hier mag je namelijk mét auto het strand op. Pas wel op dat je niet vast komt te zitten ;-)
  • Givskud Zoo Zootopia: zoals de naam al doet vermoeden een dierentuin, inclusief een heel deel dat gewijd is aan dinosauriërs. Met je eigen auto kun je door verschillende savannes rijden, een beetje hetzelfde als Beekse Bergen.

En dat was dan echt het allerlaatste artikel van deze reis. Onze laatste stop in de gewéldige rondreis door Scandinavië. Van mij had de reis nog veel langer mogen duren dan 16 dagen, maar we gaan gewoon nog een keertje terug.

Hopelijk heb ik je kunnen inspireren en hoef je zelf niet meer ellenlang onderzoek te doen naar toffe dingen om te doen in de buurt van Fredriksberg, Noresund, Hovden en Ribe.

Check ook mijn andere artikelen van deze reis

Scandinavië in een notendop | Doen in Fredriksberg – Zweden | Doen in Noresund – Noorwegen | Doen in Hovden – Noorwegen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close