Doen in Hovden – Noorwegen

Dit jaar gingen we tijdens de zomervakantie voor het eerst niet richting de Middellandse Zee maar kozen we voor een 16-daagse Scandinavië in een Notendop rondreis. We begonnen onze reis in Fredriksberg, Zweden waar we genoten hebben van mooi zomerweer op een bootje, helaas afgestraft werden met een dag vol regen maar waar we ook een item van onze bucketlist hebben kunnen afstrepen: de husky hike. Vervolgens reden we via Oslo door naar Noorwegen waar we een aantal dagen verbleven in Noresund. En nu is het tijd om verder te rijden. Via de bekende Gaustatoppen rijden we door naar onze tweede bestemming in Noorwegen: Hovden.

gaustatoppen

Gaustatoppen

Vanuit Noresund ben je 4 – 4,5 uur onderweg naar Hovden. Een flinke rit weer, dus wij kozen ervoor om een tussenstop te maken. En dat deden we in het plaatsje Rjukan. In Rjukan vind je namelijk de Gaustatoppen. Visit Norway noemt de Gaustatoppen het ‘duizelingwekkendste uitzichtpunt van Oost-Noorwegen’ en aangezien wij dol zijn op uitzichtpunten, moesten we daar natuurlijk even langs! De Gaustatoppen bezoek je echter niet alleen vanwege het uitzicht maar ook voor de verstopte kabelbaan Gaustabanen.

Gaustabanen
Dankzij de Gaustabanen bezoeken ieder seizoen ongeveer 100.000 mensen de Gaustatoppen. De kabelbaan ging open in 2010 en ondanks de hoge berg, sta je binnen 15 minuten op de top. De tocht begint met een tramrit naar het begin van de kabelbaan die ongeveer 850 meter in de berg ligt. Daarna rijd je op een spoor met een hellingsgraad van 40 graden(!) tot aan de top van de berg op 1.145 meter hoogte.

Die 100.000 mensen die ieder seizoen de top van de berg bezoeken, daar hebben we wel iets van gemerkt. Hoewel de rij voor de kabelbaan niet zo lang leek te zijn, bleek uiteindelijk dat er maar 15 – 20 mensen tegelijk in de tram konden. Tel daarbij op dat de tram maar eens per kwartier rijdt en je staat zo 1,5 uur te wachten op de heenweg en nóg eens 1,5 uur op de terugweg. Begrijp me niet verkeerd: het uitzicht vanaf de Gaustatoppen is práchtig, maar niet 3 uur wachten waard. Daarvoor zijn er ook andere, hele mooie plekken.

Wil je de wachtrij overslaan en/of niet reizen met (kleine) kinderen, dan kun je er ook voor kiezen om de klim naar boven te maken. Er is een klein wandelpad dat naar boven leidt. Ook zou je ervoor kunnen kiezen om een enkeltje te kopen en de tocht met de tram naar boven te maken en naar beneden te lopen of vice versa.

Naast de lange wachttijd is een ander aandachtspunt de temperatuur. Iedereen weet dat de temperatuur bovenop een berg een stuk lager kan liggen dan in het dal, maar met name de tunnel bovenin de berg was érg koud. Zo koud dat we beneden met korte broek en t-shirt liepen, maar we onze kinderen boven een ski-pak aantrokken. Houd hier dus rekening mee als je naar boven gaat!

Hovden Alpinsenter

In Hovden verbleven we in het Alpinsenter. Aan de naam van de accommodatie kun je al een beetje aflezen dat ook deze accommodatie met name gericht is op het ski-seizoen. Maar in tegenstelling tot in Noresund, was er in Hovden veel meer te doen! Daarover zometeen meer.

We verbleven in een van de appartementen in van het Hovden Alpinsenter. De appartementen waren ruim en voorzien van twee slaapkamers met héérlijke bedden en dekbedden. Toen wij er logeerden was net de parkeerplaats voor het gebouw geasfalteerd en dat zag er wat minder gezellig uit, maar functioneel was het wel. Heel fijn om de auto zo dichtbij te kunnen parkeren.

Als je de parkeerplaats oversteekt en je tussen de gebouwtjes aan de overkant door wurmt, kom je bij een rivier terecht met de mooiste kleine watervallen. Ik dacht een hele tijd dat er ergens een ventilator aan het suizen was, maar dit bleek dus een waterval/rivier te zijn. Dat maakt de beleving toch heel anders hè!

Hovden Aktiv AS

Direct achter ons appartement lag het activiteitencentrum van Hovden. Hier kun je mini golven (stelt helemaal niets voor en is zonde van je geld), karten, er staan diverse trampolines en van hieruit starten de wandel- en fietsroutes. Maar het leukste is misschien wel de skilift. Ook in de zomermaanden kun je deze namelijk naar de top van de berg nemen en van daaruit heb je een prachtig uitzicht over Hovden en het dal. Bovenop de berg staat bovendien een klein houten hutje waar ze drinken, wafels en broodjes hotdog verkopen. Het is geweldig zitten aan een van de picknicktafels, zo uitkijkend over het dal.

Als je mazzel hebt vind je bovenop de berg nog een beetje sneeuw. Wij zijn er in ieder geval even heen geklommen en dat was een magisch gevoel. Sneeuw in hartje zomer, wie verzint het.

Wij kozen ervoor om de skilift ook weer naar beneden te nemen, maar mocht je er puf voor hebben dan kun je ook naar beneden lopen of fietsen.

badeland

Hovden Badeland & Spa

Als je met kleine kinderen reist dan is Hovden Badeland & Spa een leuke aanrader aangezien je in de rivier niet echt kunt zwemmen. Hovden Badeland & Spa is een redelijk kleinschalig en daardoor fijn overzichtelijk zwembad. Het bad beschikt over een glijbaan en een wildwaterbaan en in het water liggen tal van attributen om mee te spelen. Wij hebben ons er uren vermaakt!

Bykle & Byklestigen

Byklestigen
Op een halfuurtje rijden van Hovden Alpinsenter ligt het kleine dorpje Bykle. Als je 5 kilometer verder loopt dan kom je uit bij de Byklestigen en dat is wel even de moeite waard! Het is een wandelroute van ongeveer 45 minuten die je over de oude toegangsweg naar Bykle leidt. De weg wordt voor het eerst vermeld in 1770 en was tot 1879 de enige toegangsweg tot Bykle vanuit het zuiden. De weg is maar 1 kilometer lang maar klimt steil langs de bergflank omhoog. De weg is (deels) vernieuwd en er zijn geïllustreerde informatieborden langs de route geplaatst waarop je meer over de historie van deze weg kunt lezen.

Een hele leuke route om te lopen, ook met kleine kinderen. Vic van 5,5 vond het geklauter geweldig, die vond zichzelf al ‘een echte bergbeklimmer, hè mama?’, maar ook Cody van 2,5 ging het prima af. Die moesten we af en toe wel echt helpen en dragen, maar verder was het prima te doen.

Als je vanuit Bykle komt rijden moet je even goed opletten, je rijdt namelijk heel makkelijk langs het startpunt. Vlak voor de tunnel die onder de berg doorgaat staat aan de linkerkant een woonhuis. Daar moet je parkeren en daar start de route.

De oude kerk
Mocht je het interessant vinden dan kun je in de zomermaanden de oude kerk, Bygdetunet Lisletog, van Bykle bezoeken. Het is een oud, wit houten kerkje en de nieuwe kerk staat ernaast. Werp een vlugge blik naar binnen voor de diverse muurschilderingen en neem dan het slingerende weggetje naar boven.

Huldreheimen

Iets hoger gelegen op de berg vind je namelijk Huldreheimen. Hier herleef je het oude Noorwegen/Setesdal op een heel klein stukje grond. Het is een soort openluchtmuseum met een handjevol oude Setesdal-gebouwen. Die gebouwen stonden niet oorspronkelijk op deze plek maar zijn hierheen gebracht door toneelspeler Tore Segelcke en Anton Raabe.

In 10 minuten heb je het gezien, maar het is een fijne plek om even tot rust te komen en te genieten van het fenomenale uitzicht.

Met de Byklestigen en het Huldreheimen museum hebben we vrijwel alle dingen die we wilden doen in Hovden afgestreept. Er is nog één ander uitzichtpunt in de omgeving die de moeite waard schijnt te zijn en dat is Hartevassnuten. Die hebben wij echter niet (meer) kunnen doen en aangezien we zat mooie uitzichten hebben gehad, hebben we die even gelaten voor wat ‘ie was.

Na deze laatste actieve dag is het tijd om onze spullen te pakken. Op naar Denemarken!

Check ook mijn andere artikelen van deze reis

Doen in Ribe – Denemarken | Scandinavië in een notendop | Doen in Fredriksberg – Zweden | Doen in Noresund – Noorwegen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close