16 dagen Scandinavie in een Notendop, onze ervaring (ANWB reis)

Deze zomervakantie gingen we voor het eerst niet richting de Middellandse zee maar naar het Noorden, naar Scandinavië. Tijdens het maken van onze vakantieplannen hadden we totaal geen zin in een camping, dagen aan het zwembad en snikheet weer. We wilden iets anders, iets waar we blijvende herinneringen aan overhielden, iets actievers. Uiteindelijk viel onze keuze op een roadtrip door Zweden, Noorwegen en Denemarken. Tijdens de vakantie nam ik jullie via Instagram Stories mee, maar ik wilde voor de blog ook nog graag een uitgebreid artikel schrijven. Onze reis was namelijk een combinatie van zelf bij elkaar gesprokkeld en van tevoren vastgelegd. Veel van jullie waren benieuwd naar onze ervaring en onze planning, dus hierbij!

Op deze pagina vind je alle informatie over de reis zoals wij hem geboekt hebben. Vervolgens kun je hieronder en onderaan de pagina doorklikken naar andere pagina’s waar ik je alles vertel over de activiteiten die wij in de omgeving en onderweg hebben gedaan.

Doen in Fredriksberg – Zweden | Doen in Noresund – Noorwegen | Doen in Hovden – Noorwegen | Doen in Ribe – Denemarken

Scandinavie in een notendop

Scandinavie in een Notendop

We boekten (let op: dit is dus niét gesponsord, we hebben alles voor de vakantie zelf betaald) een deel van onze reis via de ANWB. Normaal gesproken zijn we helemaal niet van de reeds vastgelegde reizen, maar omdat we zelf nogal bleu waren wat Scandinavië betreft en we dus ook niet zo goed wisten wat we nou écht wilden, besloten we ervoor te gaan. Na wat zoekwerk kwamen we uiteindelijk uit bij de ANWB. Als je kijkt bij het vakantieaanbod op de website zie je verschillende rondreizen staan; die wij deden staat er inmiddels niet meer tussen. Ik heb geen idee of de Scandinavie in een Notendop-reis nog wel weer terugkomt, maar anders vind je hier een overzicht van de rondreizen die je nu nog kunt boeken.

We hadden in ieder geval de keuze tussen een 15-daagse en 16-daagse rondreis. We kozen voor de 16-daagse variant waarbij je vier nachten in Zweden blijft, zeven in Noorwegen (op twee verschillende locaties) en drie in Denemarken. Achteraf een prima verdeling; het aantal nachten per accommodatie was genoeg om alles wat we wilden zien in de omgeving ook daadwerkelijk te zien. Wel had ik het leuk gevonden om nog iets meer tijd in Denemarken te hebben. Omdat we op dag 1 van Noorwegen naar Denemarken moesten reizen waren we die dag eigenlijk al kwijt. Netto hadden we dus maar twee volle dagen in Denemarken, net wat te weinig als je het mij vraagt. Naast de overnachtingen in de drie landen breng je ook nog één nacht door op de Stena Line ferry die vaart van Kiel in Duitsland naar Göteborg Zweden.

Met het boeken van de rondreis legden we puur en alleen de accommodaties in alle landen vast en de overtochten op de ferries. Voor wat betreft de daginvulling waren we helemaal zelf verantwoordelijk. ANWB gaf wel enkele suggesties, maar het was voornamelijk aan onszelf om uit te zoeken wat we waar zouden kunnen doen.

Overtocht met de Stena Line ferry

Slapen in een hut
We kozen ervoor om de nachtboot te nemen van Kiel naar Göteborg in plaats van alles te rijden. Dat leek ons wel zo fijn met de kinderen. Dit bleek ook zo te zijn! Bij de reis was een overnachting in een binnenhut inbegrepen, maar wij hebben ervoor gekozen om deze overnachting te upgraden naar een buitenhut. Een binnenhut had vanzelfsprekend geen raam en vanwege de jongens leek het ons leuk om naar buiten te kunnen kijken. Het was immers hun eerste keer op een schip!

Die buitenhut bleek een groot succes te zijn. Niet alleen vond met name Cody het leuk om naar buiten te kijken, het daglicht dat door het raam naar binnenkwam was ook bijzonder fijn. De hutten op de Stena Line zijn niet groot en zeker als je met z’n vieren in zo’n hut verblijft vind ik daglicht toch wel erg fijn. Dat voelt toch net even iets frisser ofzo. Tijdens de tocht kon ik een paar keer naar binnen kijken bij een binnenhut en op mij kwam dat toch wel een beetje claustrofobisch/beklemmend over. Zo donker met enkel het licht van de lamp. Prima voor een nachtje, we hadden het ook absoluut overleefd haha; maar zo’n raam was prettig.

We sliepen in twee stapelbedden: Cody en ik onder, Vic en Tim boven. Eén groot feest natuurlijk, met z’n vieren op een kamertje. Iedere hut had overigens een eigen badkamertje met (goede!) douche en een toilet. Ook was er WiFi aan boord.

Faciliteiten
De naam ‘ferry’ doet het schip niet helemaal eer aan vind ik, de Stena Line is meer een enorm cruiseschip met alle faciliteiten die daarbij horen. Zo was er een speelruimte voor de kinderen, een bar, twee restaurants, een grote shop, een klein casino, een buitendek met bar en animatie… Vervelen hoef je je echt niet!

We hadden zelf een tafel geboekt voor het buffetrestaurant en daar hikten we tegen één ding aan: bij het boeken via ANWB moesten we een tijdstip opgeven voor het diner. De eerste mogelijkheid om te dineren zou 18:45u zijn. Aangezien we met twee jonkies reisden kozen we direct voor 18:45u maar bij aankomst in het buffetrestaurant bleek dat het restaurant werkte met twee shifts: eentje van 18:00-19.30u en eentje van 20.00-21.30u. We hadden dus nog maar 45 minuten om te eten en hadden al veel eerder aan tafel gekund. Een beetje slordig van ANWB.

Verder was het heerlijk aan boord. Er was een minidisco voor de kinderen waar ze helemaal los gingen, ze konden nep tattoos plakken en kleuren terwijl wij een drankje dronken. Niets meer aan doen zou ik zeggen.

Om 09.15u de volgende dag meerden we aan in Göteborg van waaruit we met de auto verder gingen naar onze eerste bestemming: Fredriksberg.

IMG 0686

De accommodaties

De accommodaties tijdens onze reis waren een soort mengelmoesje van hutten en resorts; de verblijven in Zweden en Noorwegen waren echter niet specifiek gericht op de zomermaanden. Dit vind ik zelf altijd het ‘gevaar’ bij het boeken van een rondreis: je kunt de accommodaties niet zelf kiezen en vaak zijn het niet de allerbeste/leukste accommodaties die je tegenkomt tijdens zo’n reis. Neemt niet weg dat we het heerlijk hebben gehad hoor. Overal was wel iets te doen, zeker in de omgeving, maar we merkten aan alles dat de accommodaties echt ingericht waren op het wintersportseizoen.

Zo hing ons huisje in Fredriksberg vól met winterattributen, was er in Noresund vrij weinig te beleven in de directe omgeving en was de omgeving in Hovden uitgestorven in de vroege(re) ochtend en aan het einde van de middag. In plaats van Noresund had ik bijvoorbeeld iets liever in de omgeving van Oslo overnacht. Daar is in de zomermaanden simpelweg veel meer te doen en qua reistijd/afstand scheelde het niets.

In de losse artikelen waarnaar ik onderaan dit artikel doorlink vertel ik jullie meer over de accommodaties waar we verbleven en wat de do’s en dont’s zijn in de omgeving.

De overtocht van Noorwegen naar Denemarken

De tweede ferryovertocht vond plaats richting het einde van onze reis. Van Hovden in Noorwegen reden we naar Kristiansand in het zuiden. Hier stapten we op de boot van Fjordline die ons in 2 uur en een kwartier naar Hirthals (Denemarken) vaarde. Met name deze reisdag was láng. Van Hovden naar Kristiansand was het zo’n 3,5 uur, de overtocht duurde dus 2 uur en 15 minuten en van Hirthals naar onze eindbestemming Ribe was het ook nog eens 3,5 uur rijden. Met onze kinderen geen probleem, die zijn heel makkelijk in de auto, maar wel iets om rekening mee te houden.

De overtocht met de Fjordline was verder prima. Vrij schommelig wel, het water was vrij ruig, maar de kinderen konden op de boot spelen en televisie kijken, er was een Starbucks, een kiosk en wederom een grote winkel. De stoelen met tafels waren verder comfortabel dus voor die twee+ uur was het prima vertoeven!

waterval1

Reistijden

Als je een roadtrip boekt dan weet je dat je behoorlijk wat moet reizen. Zeker als je, net als wij, drie landen aan wilt doen weet je dat je een deel van de reis in de auto zit. Persoonlijk vonden wij de afstanden die we aflegden prima te doen. In Noorwegen en Zweden mag je nergens echt hard rijden en dat zorgt ervoor dat je over een relatief korte afstand wat langer doet. Dit hebben wij opgelost door steeds ergens op de route te stoppen voor een activiteit. Doe je dit niet, dan zijn de afstanden + reistijden van de reis zoals wij hem deden (zonder activiteiten op de route dus) als volgt:

 • Van Göteborg naar Fredriksberg:
  Afstand: 364 km
  Reistijd: 4u en 40 min
 • Van Fredriksberg naar Noresund:
  Afstand: 386 km
  Reistijd: 
  5,5 uur
 • Van Noresund naar Hovden:
  Afstand: 278 km
  Reistijd: 4,5 uur
 • Van Hovden naar Ribe:
  Afstand: 673km
  Reistijd: 
  9,5 uur

Reizen met ANWB, voor herhaling vatbaar?

Kortgezegd: ja. Vanuit de ANWB was het allemaal keurig geregeld, met uitzondering van de kleine slordigheid met het buffet op de Stena Line.

Voor vertrek kregen we een envelop thuisgestuurd met daarin de reisbescheiden en een boekje met tips voor tijdens de reis. Een beetje old school wel zo’n boekje, we hadden immers ook digitaal toegang tot alle papieren, maar we hebben ‘m met name in de auto toch wel regelmatig gebruikt.

Ook de communicatie vanuit ANWB was prima. Eén keer namen we contact op met de klantenservice en ondanks dat het zondagmiddag 19.00 uur was, werden we direct te woord gestaan en geholpen. Super fijn!

Daarbij was, verrassend genoeg, de prijs voor het hele pakket ook goedkoper dan wanneer we alles zelf los zouden boeken. Vaak is het omgekeerd, maar deze keer was dit dus niet het geval.

Zo’n rondreis smaakt bij mij in ieder geval naar meer. Zeker op bestemmingen waar ik zelf geen/weinig kennis heb en niet weet wat nou echt leuk is om te doen, biedt zo’n rondreis toch wel enige houvast. En die houvast is, met name als je met jonge kinderen reist, toch wel erg fijn.

Doen in Fredriksberg – Zweden | Doen in Noresund – Noorwegen | Doen in Hovden – Noorwegen | Doen in Ribe – Denemarken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close