Doen in Noresund – Noorwegen

Dit jaar gingen we tijdens de zomervakantie voor het eerst niet richting de Middellandse Zee maar kozen we voor een 16-daagse Scandinavië in een Notendop rondreis. We begonnen onze reis in Fredriksberg, Zweden waar we genoten hebben van mooi zomerweer op een bootje, helaas afgestraft werden met een dag vol regen maar waar we ook een item van onze bucketlist hebben kunnen afstrepen: de husky hike. Het is tijd om door te reizen naar onze allereerste Noorse bestemming: Noresund. Als je de route van Fredriksberg naar Noresund via Google Maps uitstippelt dan kun je hoogstwaarschijnlijk kiezen uit drie routes. Wij kozen voor de langste route, die leid je via Karlstad over de E18 richting Oslo en vandaar naar boven. Op lange autoritten (deze duurde 5,5 – 6 uur) planden we omwille van de kinderen namelijk een tussenstop in. Deze keer deden we dat in de buurt van Oslo!

Norsk Folkemuseum

Mocht je het leuk vinden dan kun je je in Oslo natuurlijk prima een hele dag vermaken, er is genoeg te doen in de stad! Met twee jongen kinderen zagen wij een dag slenteren in de stad niet helemaal zitten dus in plaats daarvan reden we door naar Norsk Folkemuseum op het schiereiland Bydøy, even naast Oslo. Eigenlijk hadden we het vikingmuseum Vikingskiphuset willen bezoeken, maar in verband met een verbouwing is deze tot 2026(!) gesloten. Het naastgelegen openluchtmuseum is echter ook zeer de moeite waard.

In het Norsk Folkemuseum waan je je echt even terug in de tijd. Je vindt er maar liefst 160 historische gebouwen met als bekendste de Gol Stave kerk uit het jaar 1200. Het museum focust zich op de periode van 1500 na Chr. tot nu en huisvest diverse tentoonstellingen over de Noorse Sami cultuur, oude klederdracht en kunst.

Tijdens zo’n lange rit vonden we het vooral prettig om even buiten te zijn in plaats van door een gebouw te lopen en in zo’n openluchtmuseum kan dat natuurlijk perfect. Door de hoogteverschillen in het park en de kleine sluiproutes voelt het ook fijn landelijk aan.

Voor de kinderen was er genoeg te doen. Er is een kinderboerderij met diverse dieren, een plein waar de kinderen kunnen deelnemen aan ‘oude’ activiteiten (denk bijvoorbeeld aan Jenga van zelfgemaakte stokken) en ieder oud gebouw waar je in kunt is natuurlijk al een ontdekking op zich.

In het Norsk Folkemuseum kom je overal acteurs tegen in ouderwetse klederdracht die traditionele dans- en muziekvoorstellingen geven en je echt een kijkje geven in de tijd van toen.

Middenin het openluchtmuseum vind je het Waffle House waar je traditionele Noorse wafels met room en jam kunt eten en de typische Noorse hotdogs: hotdogs in lompe, een soort aardappelpannenkoek/-tortilla.

Norefjell Ski & Spa

Vanuit het Norsk Folkemuseum besloten we door te rijden na onze volgende acommodatie: Norefjell Ski & Spa. De naam doet het al vermoeden en aldaar blijkt het ook uit alles: het Norefjell Ski & Spa is écht gericht op de wintersport. De skilift start direct naast het resort en het resort bevindt zich dan ook op een bergtop. Vanuit Noresund aan de voet van de berg is het nog een kwartier (over de tolweg) naar boven rijden.

Van alle accommodaties waar we verbleven tijdens onze reis, was die in Noresund onze minst favoriete. Deels vanwege de afgelegen plek maar we hadden simpelweg ook wat pech met het weer. We kwamen aan in de mist, de dag erna regende het non stop; pas op de derde (en laatste) dag konden we echt wat doen.

Kamers
Bij Norefjell Ski & Spa heb je de mogelijkheid om een hotelkamer te boeken in het hoofdgebouw of een appartement in een van de bijgebouwen. Wij hadden de laatste en om maar direct met de deur in huis te vallen: een appartement is niet heel veel groter dan een hotelkamer. Het appartement bestond uit een kleine zitkamer met eettafel en kleine keuken, die overigens wel van alle gemakken voorzien was. Verder was er een kleine kamer met stapelbed voor de kinderen, een kamer met een tweepersoonsbed, een kleine badkamer en een klein balkon.

Faciliteiten
Aan faciliteiten bij het Norefjell Ski & Spa resort is er geen gebrek. ’s Winters kun je zo vanuit je appartement de skipiste op en als je mazzel hebt met het weer dan kun je in de zomer een duik nemen in het kleine meer.

In het hoofdgebouw vind je verder een compact binnenzwembad met twee sauna’s en twee whirlpools. Op de bovenste verdieping vind je nog de spa met meer (buiten)faciliteiten. Hiervoor dien je te reserveren.

Leuk voor de kinderen is de speelruimte met een kleine klimmuur en de kleine arcade ruimte met een aantal speelautomaten, airhockey en tafeltennis.

Voor de actievelingen is er een 16 meter hoge klimmuur waar je een klimsessie kunt reserveren.

 

Doen in Noresund - Noorwegen

Bjørneparken in Flå

Op dag drie was het weer opgeklaard en pakten we de auto om in een halfuurtje naar Flå te rijden. Op het programma: Bjørneparken! De route naar het dierenpark is vanuit Noresund prachtig. Of nouja, vooral het laatste kwartier. Het eerste kwartier ben je bezig met de berg afrijden, maar daarna rijd je de rest van de route door het prachtige Noorse landschap. Langs een enorm meer, langs de voet van de berg; je kijkt je ogen uit onderweg.

Bjørneparken is een echte aanrader als je met kinderen reist. Hoewel de naam anders doet vermoeden is het berenpark niet alleen geschikt om beren te zien. Je vindt er ook andere dieren waarvan de meeste in Scandinavië leven: rendieren, elanden, vossen, wolven, lynxen… De dieren leven er allemaal in hun ‘natuurlijke’ habitat. De verblijven zijn gigántisch en dit heeft één nadeel: je loopt het risico dat je de dieren niet ziet. Overal hebben ze namelijk plekken om zich te verschuilen. Wij hadden mazzel en zagen alle dieren behalve de lynx. Mocht je er nou verzekerd van willen zijn dat je alle dieren ziet: volg dan het voedingsprogramma. Je bent dan wel de hele dag in het park, maar in principe kun je je er ook wel een hele dag vermaken.

Eén tip: zorg ervoor dat je droge kleren meeneemt. Met mooi weer is het voor de kinderen namelijk onwijs leuk om in het spray park te spelen en ja, daar worden ze kletsnat.

Oh, toch nog een tip: neem voldoende eten en drinken mee. Ik vond persoonlijk de horecavoorzieningen erg magertjes in het park.

Andere tips in de omgeving van Noresund

Mocht je nog wat meer dingen willen doen in Noresund dan had ik zelf nog twee andere dingen op mijn lijstje staan.

  • Villa Fridheim ligt aan de voet van de berg bij Norefjell Ski & Spa. Het is een oud houten huis in Zwitserse stijl dat is omgebouwd tot Noors sprookjesmuseum.
  • Het dorpje Gol is leuk om door te rijden vanwege de typische oude Noorse gebouwtjes. Eventueel vind je daar ook waterpark Tropicana.

Check ook mijn andere artikelen van deze reis

Doen in Hovden – Noorwegen | Doen in Ribe – Denemarken | Scandinavië in een notendop | Doen in Fredriksberg – Zweden

Join the Conversation

  1. Marica Wieman says:

    Nog de Gamle Mester gezien? (Oude Meester ) Zo ja dan ben je langs ons nieuwe huis gereden. Wij wonen vanaf 1 juni 2024 op Prestegarden Hus, Krøderfjordveien 1500 naast de Bjertnes Boerderij en Hytten utleie in Noresund. Mijn liefhebberij is lekker eten en koken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close