TRAVEL GUIDE | JORDANIË – TO KNOW

Jordanië is dichterbij dan je denkt. Als je een directe vlucht boekt, vlieg je er al naartoe in 4,5 uur. Er zijn echter wel dingen waar je rekening mee moet houden, of zaken die je beter van tevoren even kunt regelen. Scheelt soms een hoop gedoe en/of geld op de plek van bestemming.

Hoe kom je er?

Vluchten naar Jordanië zijn er genoeg en het is het handigst om op Amman, de hoofdstad te vliegen omdat je vanuit daar goed je reis kunt beginnen. Kijk wel even of je een directe vlucht hebt want dat kan nogal eens verschillen. Zelf zoek ik altijd via skyscanner.nl en omdat wij een specifieke voorkeur van dagen hadden waarop we wilden vliegen, vlogen we zowel heen- als terugvlucht met een tussenstop in Wenen. Op zich prima te doen, want de totale reistijd is niet lang. Maar wil je het wat vlotter laten verlopen dan kan ik je aanraden een directe vlucht te boeken. In prijs scheelt het niet zoveel (afhankelijk van het moment waarop je boekt natuurlijk).

Wil je het lekker Hollands houden; KLM heeft directe vluchten van en naar Amman. Zelf koos ik voor Austria Airlines (KLM was helaas geen optie op de door ons gekozen dagen).

JORDANIE FI 16

Tijdsverschil

Jordanië valt in de tijdzone UTC + 03 , dit betekent dat het er in de zomer- en wintermaanden 1 uur later is.

Klimaat – Beste reisperiode

Zomer en winter lopen in Jordanië gelijk met Nederland maar de temperatuur ligt er een stuk hoger. In de maanden juni tot en met september is het er zelfs heet te noemen. Temperaturen van gemiddeld 35 graden of hoger is normaal voor deze periode en daarom ook niet de beste periode om er naartoe te reizen. Net voor, of net na deze maanden kun je er eigenlijk heel goed naartoe gaan. Wij waren er de laatste dagen van mei en de eerste dagen van juni. Dat kon nog net en zeker met hotelkamers die airconditioning hebben is er niet snel wat aan de hand en kun je na een pittige wandeling even ontspannen bijkomen. Maar wil je het een stukje koeler ervaren, kies er dan voor om in bijvoorbeeld april of oktober te gaan. Mogelijk liggen de prijzen dan wel iets hoger want deze maanden vallen in het hoogseizoen voor Jordanië.

Geld

Je betaalt er met de Jordanese Dinar en 1 JD staat ongeveer gelijk aan €1,25. Geld wisselen kun je van tevoren doen bij de bank maar dit kan ook nog op Schiphol, of je pint in Jordanië (let er dan wel even op dat je pinpas erop ingesteld staat).

Wat ons wel een klein beetje tegenviel is de standaard in Jordanië. Het is er absoluut niet goedkoop en soms betaal je ergens zelfs  een stuk meer voor dan je in Nederland zou doen. Daarbij hadden we ook een beetje het gevoel dat doordat het toerisme in opkomst is in Jordanië, veel Jordanezen er ‘gebruik’ van maken. Er werd soms namelijk erg hoog ingezet voor bijvoorbeeld souvenirs of eten en drinken. Ben je hier bewust van.

Jordan Pass

Ja, aanschaffen. Absoluut. Ik ben zelf niet zo’n fan van om een pass voor een stad kopen. Ik koop er namelijk nooit eentje als ik bijvoorbeeld een stedentrip op de planning heb staan want ik weet dat ik het er nooit uit ga halen. Hier is het een ander verhaal. De Jordan Pass geeft je namelijk toegang tot ‘attracties’ en plekken waar je sowieso naartoe gaat zoals Petra en de Wadi Rum woestijn. Je visum is er ook direct mee betaalt. Hoe dan ook, je bent voordeliger uit. Wij zijn zelfs nog op plekken geweest waar we niet hadden gedacht die pas te kunnen gebruiken, maar ook daar kon het. Het heeft ons veel bespaard.

Je hebt drie type kaarten: de Jordan Wanderer, Jordan Explorer en de Jordan Expert. Afhankelijk van je reistijd en bestemmingen binnen Jordanië, kun je een keuze maken (meer info op de hieronder genoemde website). Wij kozen voor de Explorer omdat deze het beste bij onze plannen paste.

Het aanschaffen ervan kan via de website jordanpass.jo en je betaalt met je creditcard. LET OP: het betalen kan soms moeizaam gaan. Ik heb het wel tien keer geprobeerd met mijn eigen CC, daarna die van Tobias en beiden (Rabobank) werkten niet. Uiteindelijk is het gelukt met die van mijn broer (ING). Vervolgens krijg je de pas via de mail toegestuurd. Ik sloeg ze op op mijn telefoon en kon ze zo makkelijk laten zien wanneer erom gevraagd werd.

Kosten:

Jordan Wanderer – €70,-
Jordan Explorer – €75,-
Jordan Expert – €80,-

Visum

Bij aankomst op het vliegveld mag je in de rij voor een visum aansluiten. Verliep bij ons allemaal heel soepel, het was er namelijk niet druk. En doordat we de Jordan Pass in ons bezit hadden hoefden we niets af te rekenen. Koop je ter plekke je visum dan kost het je ongeveer 40 JD.

Kleding

Gezien de Islam doe je er verstandig aan en is het respectvol, als je rekening houdt met welke kleding je draagt. Zorg ervoor dat je armen en benen bedekt zijn dus draag lange broeken, rokken of jurken. Een t-shirt is geen probleem maar een kort topje is ongepast. Ik zag weinig vrouwen er zo bij lopen (topjes, korte rokjes) maar je merkt dat als iemand zich er weinig van aantrekt, dat het toch wat ongepast overkomt. Voor mannen geldt overigens dat een lange broek ook een goed idee is.

Wij pakten onze koffer erop in en vonden het prettig om er een beetje rekening mee te kunnen houden. Qua hitte maakt het uiteindelijk niet zoveel uit vond ik, warm heb je het toch.

Planning

Als je (voor het eerst) naar Jordanië gaat, ga je in ieder geval drie dingen zien: Petra, de Wadi Rum woestijn en de dode zee. In welke volgorde kun je natuurlijk helemaal zelf bepalen maar om wat rust in je vakantie te hebben kan ik je aanraden van tevoren een planning te maken. Op basis van je planning kun je vervolgens hotels boeken en zelfs al je huurauto.

JORDANIE FI 9

Huurauto

In het To Do artikel kom ik erop terug en geef ik je meer informatie, maar houd er rekening mee dat als je naar Jordanië gaat, je het beste kunt rondtrekken in een huurauto.

Duur van de trip

Jordanië is heel goed te bezoeken als je maar een week de tijd hebt. Langer kan natuurlijk ook en dan heb je overal wat meer de tijd voor. Maar wij vonden een week echt prima. Zowel wat betreft vliegtijd, als de tijd die je nodig hebt voor bezienswaardigheden.

– – –

INHOUDSOPGAVE TRAVEL GUIDE

1. Inleiding
2. Jordanië – To know
3. Jordanië – To stay

4. Jordanië – To do
5. Jordanië – To eat

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close