Must visit: Witte Nachten in Sint-Petersburg

Lezeres Marijke stuurde mij laatst in de mail een prachtig reisverhaal toe en dit zette me aan het denken. Op OMF deel ik regelmatig mijn eigen reiservaringen, maar aangezien er ook plek is voor jullie recepten leek het me ook een leuk idee om ruimte te maken voor jullie reisverhalen. Met zijn allen reizen we namelijk een stuk verder en meer dan ik alleen. Vandaag is het dus de beurt aan Marijke om één van haar mooie ervaringen te delen, zij bezocht een tijdje terug de Witte Nachten in Sint-Petersburg en dat is echt het bezoeken waard.

Door Marijke. Rusland is de laatste maanden niet weg te denken uit de actualiteit en krijgt een steeds negatiever imago. Toch wil ik in deze post focussen op de mooie kanten van Rusland, want ondanks alles blijft Rusland een prachtig land. Ik was dit jaar nog in Moskou voor mijn werk, maar had gelukkig de weekenden vrijaf om de omgeving te ontdekken en daar maakte ik dankbaar gebruik van. Mijn meest unieke ervaring was een bezoek aan Sint-Petersburg. Vrijdagavond nam ik de nachttrein vanuit Moskou en ik zou zaterdagochtend vroeg aankomen. Verwacht niet veel comfort op zulke treinen: je hobbelt heen en weer in veel te kleine bedden en als je zoals ik pech hebt, snurken de andere mensen in de coupé heel erg. Toch was het een enorme belevenis om eens met zo’n nachttrein te reizen zoals de échte Russen doen.

Door de adrenaline die gepaard gaat met het ontdekken van een nieuwe stad en de donkere stationskoffie voelde ik de vermoeidheid amper bij aankomst in Sint-Petersburg. De stad werd in 1703 gesticht door tsaar Peter de Grote die gefascineerd was door het Westen. Sint-Petersburg wordt omwille van haar Westerse invoeden dan ook wel ‘het venster op het Westen’ genoemd. Peter de Grote heeft bijvoorbeeld de Nederlandse scheepsvaart bestudeerd en Amsterdam inspireerde hem om het systeem van de Amsterdamse grachten in Sint-Petersburg te introduceren.

De typische bezienswaardigheden zoals het Hermitage-museum en de kerken en kathedralen waren bijzonder mooi, maar wat me vooral erg charmeerde waren de zogenaamde ‘Witte Nachten’. Omdat Sint-Petersburg zo noordelijk ligt, zakt de zon in de periode van 11 juni tot 2 juli nooit volledig onder de horizon. Dit fenomeen noemt ‘Witte Nachten’ (Bjeli notsji in het Russisch). Ik bezocht de stad op 21 juni, de langste dag van het jaar. Witte Nachten zijn heel vreemd om te beleven, want om tien uur ’s avonds schijnt de zon nog zo fel alsof het middag is! Je bioritme is dus volledig ontregeld, waardoor op tijd gaan slapen niet zo eenvoudig is… ondanks dat ik amper had geslapen in de nachttrein. Ik was bovendien zo enthousiast over de schoonheid van de stad dat de vermoeidheid amper vat op me kreeg.

Witte Nachten Sint-PetersburgToch sukkelde ik in een lichte slaap tot de wekker om 2 uur ’s nachts afliep. Opvallend fit sprong ik mijn bed uit. Ik kon mijn ogen niet geloven toen ik de straat op kwam. Het kleurenpallet van de lucht was té prachtig voor woorden! Je zag in de donkere lucht een ‘lichtboog’ met kleuren die varieërden van wit tot rood, een unieke en surreële ervaring! De bronzen ruiter, het beroemde standbeeld van Peter de Grote, contrasteerde heel mooi met de gekleurde lucht.

Witte Nachten Sint-Petersburg

Witte Nachten Sint-Petersburg

Het is de traditie dat de ophaalbruggen open gezet worden tijdens de Witte Nachten en dat leverde enkele leuke foto’s op. Het is trouwens helemaal niet moeilijk om goede foto’s te maken, zelfs met mijn oude toestel is het resultaat verbluffend. Het lijken bijna postkaartjes of foto’s voor een reisbrochure, maar zou iedereen deze foto’s gemaakt kunnen hebben.

Witte Nachten Sint-Petersburg

Witte Nachten Sint-Petersburg

Het is zeker aan te raden om ’s nachts een eindje langs de rivier de ‘Neva’ te wandelen. De skyline op de foto is heel herkenbaar omwille van de Petrus- en Pauluskathedraal met de puntige torenspits.

Ik vond de Witte Nachten meemaken in Sint-Petersburg werkelijk een magische ervaring. De straten lopen aardig vol met toeschouwers, dus het is ook helemaal niet eng om zo laat nog alleen buiten te zijn. Sint-Petersburg is op zich al een prachtige stad, maar die Witte Nachten makend e aanblik van de stad nog mooier. Het is zelfs één van mijn beste reiservaringen tot nu toe geweest. Moest je nog op zoek zijn naar reisinspiratie, kan ik je Sint-Petersburg tijdens de Witte Nachten warm aanbevelen!

Kijk voor meer mooie (reis)verhalen op het blog van Marijke: Wanderersblues.be.

Heb jij ook een mooi reisverhaal en mooie foto’s die je graag wilt delen? Stuur dan even een mailtje naar sabine@ohmyfoodness.nl!

Join the Conversation

 1. Eline says:

  Hele mooie foto’s!

 2. MySimplySpecial says:

  Wat een geweldige foto’s! Het lijkt me heel raar om mee te maken, maar wel erg leuk!

 3. Sandra says:

  Die foto’s!!! Gave bestemming lijkt mij, op de bucket list dus!

 4. Diana says:

  Mooie foto’s!

 5. Marcella says:

  En mag ik dan hierbij ook het Soul Kitchen Hostel aanraden. Mooiste hostel waar ik ooit van mijn leven ben geweest. Alleen daarom zou ik al terug willen naar St. Petersburg.

 6. Hester says:

  Ik lees het artikel nu pas, maar moet er wel even op reageren. Tjee wat een mooie foto’s en wat lijkt het me prachtig! Ik heb niets met Rusland, en het is een van de landen waar ik eigenlijk niet echt graag heen zou willen, maar als ik dit zie moet ik daar toch nog maar een keertje over na gaan denken. Leuk geschreven en misschien is het inderdaad leuk om ook reisverhalen van anderen te publiceren! Ik zal er eens over nadenken haha. Misschien wel goed om wat eisen of richtlijnen aan het artikel te geven?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close