CITY GUIDE | ROME – TO DO

Het to do gedeelte uit deze Rome City Guide is natuurlijk ellendig lang, want wat kun je nou niet doen in Rome? Werkelijk alles is een pareltje om te zien al kun je veel dingen gelukkig wel met elkaar combineren. Mocht je in Rome zijn op een mooie, zonnige dag – probeer dan een route samen te stellen die je langs diverse bezienswaardigheden brengt. Het scheelt je een hoop tijd omdat veel attracties op niet al te grote afstand van elkaar af liggen. Houd natuurlijk wel rekening met de tickets en tijdsblokken die je van tevoren hebt geboekt en bouw daar de rest van je programma omheen.

Colosseum - Forum Romanum

Colosseum, Forum Romanum en Palatijn

Als je een ticket hebt geboekt voor het Colosseum kun je daarmee ook het Forum Romanum en Palatijn bezoeken. De attracties liggen letterlijk tegenover elkaar dus combineer ze ook vooral als dit in de planning uitkomt. Voor het Colosseum boek je van tevoren een tijdsblok dus pas daar het bezoek aan het Forum Romanum en Palatijn op aan. Ik kan je aanbevelen om het bezoek aan het Colosseum in de middag te plannen. Het Forum Romanum is een gigantische open vlakte met veel ruïnes en omdat er weinig schaduw te vinden is, is het er op warme dagen vooral in de middag snikheet. Vergeet dan ook vooral niet om een flesje water mee te nemen.

Het Colosseum heb je redelijk snel gezien, mits je ervoor hebt gekozen om het op eigen houtje te ontdekken. In het Forum ben je wel wat langer bezig, het is zo groot en er is zó veel te zien. Trek zeker een dagdeel voor deze attracties in totaal uit, misschien zelfs iets meer.

Het Palatijn is één van de zeven heuvels van Rome en bereikbaar via het Forum Romanum of via een ingang nabij het Colosseum. Je kunt deze attractie het beste meepakken tijdens je bezoek aan het Forum.

Vaticaanstad

Vaticaanstad en de Sixtijnse kapel

Vaticaanstad, de kleinste onafhankelijke staat ter wereld, is gelukkig vanuit het historische centrum van Rome prima ter voet te bereiken. Het Sint-Pietersplein is al een bezichtiging op zich, zo gigantisch groot. Mocht je toevallig op een zondag in Rome zijn dan loont het de moeite om op die dag naar Vaticaanstad te gaan. Iedere zondag is er namelijk een dienst op het Sint-Pietersplein waar de paus ook bij aanwezig is. Het plein staat op zondag vol met stoelen waarop je mag plaatsnemen en via schermen kun je de paus en zijn toespraak volgen.

Andere bezienswaardigheden in Vaticaanstad zijn het Vaticaanmuseum met daarbinnen de Sixtijnse kapel. Houd er rekening mee dat er niet gefotografeerd of gefilmd mag worden in de kapel, hier wordt streng op toegezien. Ook is gepaste kleding gewenst al wordt hier niet altijd even streng mee opgegaan heb ik gemerkt. De Sixtijnse kapel is redelijk klein en ontzéttend druk dus zorg ervoor dat je een ticket hebt gekocht voor het museum voordat je er heen gaat zodat je niet lang in de rij hoeft te staan. Het Vaticaanmuseum is naast de Sixtijnse kapel ook het bezoeken waard voor de kunst en vondsten uit de oudheid Mocht dit helemaal je ding zijn dan kun je rustig een paar uur uittrekken voor een bezoek aan het museum. Ga je voornamelijk voor de Sixtijnse kapel, volg dan nadat je binnen bent de bordjes naar de kapel voor een verkorte route. Trek er dan ongeveer een uur à anderhalf voor uit.

Ook de Sint-Pietersbasiliek is toegankelijk voor toeristen maar ook hiervoor geldt: koop van tevoren een ticket want het is er stikdruk.

Mocht je vanaf Vaticaanstad weer naar het centrum van Rome lopen, loop dan langs de Engelenburcht en de Engelenbrug, pak je die ook weer mee!

Spaanse trappen

De Spaanse trappen, een andere benaming voor het Piazza di Spagna plein in Rome. De trappen horen bij de Trinitá dei Monti kerk die bovenaan de 138 treden staat. Op en rondom de Spaanse trappen is het altijd druk en met name in de lente is het een echte bezienswaardigheid als de treden extra versierd zijn met bloemen. Even rustig op de treden zitten om te eten is niet toegestaan, er staat iemand helemaal beneden politieagentje te spelen die je, letterlijk, terugfluit als je een ‘overtreding’ begaat.

Trevi Fontein

Trevi fontein

De allergrootste en bekendste fontein van Rome: 26 meter hoog en ongeveer 22 meter breed. Je moet hem even gezien hebben en bij voorkeur ook een muntje over je linkerschouder in de fontein hebben gegooid, dan weet je zeker dat je ooit nog een keer terugkomt in Rome. Houd er rekening mee dat je niet de enige bent die de Trevi fontein wil zien. Het is flink dringen rond de fontein om überhaupt iets te kunnen zien.

Pantheon

Pantheon

Een zeer indrukwekkend gebouw in het centrum van Rome is het Pantheon, een antieke tempel uit de 2e eeuw na Chr. De tempel is vrij toegankelijk maar er wordt wel streng gelet op het aantal mensen dat in de tempel aanwezig is. Het kan dus maar zo zijn dat je even in de rij staat te wachten voordat je naar binnen wordt gelaten. Het meest speciale aan het Pantheon is wel het gat in het dak, een oculus waarmee is gezorgd dat de koepel bestand is tegen aardbevingen. Op regenachtige dagen komt hier inderdaad de regen door naar binnen maar op zonnige dagen zorgt het voor práchtige lichtinval. Het Pantheon wordt vandaag de dag nog altijd als rooms-katholieke kerk gebruikt.

Trastevere

Als je door de wijk Trastevere aan de overkant van de Tiber loopt, waan je je echt even in een andere stad. Het authentieke Italiaanse karakter is hier nog bewaard gebleven: originele middeleeuwse volkswoningen, nauwe straatjes met prachtige klimop planten langs de gebouwen… De wijk stikt van de cafés en restaurants dus het is raadzaam om hier in de avond even heen te gaan. Mocht je lopend gaan: neem dan de route langs het Colosseum aan het einde van de middag en steek vanaf daar de Tiber over. Mooi hoor!

Piazza del Popolo

Piazza del Popolo

Rome is rijk aan prachtige pleinen en eigenlijk zijn ze allemaal het bezoeken waard. Piazza del Popolo heeft op mij in ieder geval indruk achtergelaten. In het midden van het plein staat een Egyptische obelisk en wanneer je op de treden van de obelisk zit heb je uitzicht op de twee vrijwel identieke kerken die gescheiden worden door de Via del Corso, een leuke winkelstraat. Op mooie dagen staan verschillende straatverkopers en straatartiesten op het plein te spelen, het sfeertje dat er dan hangt is enorm gezellig.

En verder…

Zoals ik al zei is Rome een groot openlucht museum en zijn er nog veel meer dingen te doen dan de highlights die ik hierboven heb genoemd. Ook nog het een aanrader om te doen/bezoeken:

  • Villa Borghese, dit is goed te combineren met Piazza del Popolo;
  • Piazza Navona, naar het schijnt het mooiste plein ter wereld;
  • Een fietstour door het centrum met Baja Bikes;
  • Bekijk het monument van Victor Emanuel II aan de Piazza Venezia, om de hoek van het Forum Romanum. Het bouwwerk is tegenwoordig een museum;
  • Bezoek de dagelijkse markt bij Campo di Fiori;
  • Neem deel aan een gratis walking tour met stadsgids om nog meer te weten te komen over Rome.

INHOUDSOPGAVE CITY GUIDE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close