10x typisch Azië

Inmiddels heb ik drie landen in Azië mogen bezoeken en op het moment dat jullie dit artikel lezen kom ik thuis van mijn vierde Azië ervaring. Ik heb in Thailand gewoond, een paar dagen in Vietnam en Cambodja gespendeerd en vakantie gevierd op Bali. Alle vier deze landen verschillen drastisch van elkaar maar hebben toch ook een groot aantal dingen met elkaar gemeen. Wanneer je voor het eerst als westerling naar Azië reist staat je een grote cultuurshock te wachten. Hoewel ik van mening ben dat je alles over je heen moet laten komen en gewoon moet ondergaan, kan ik me voorstellen dat je van een aantal dingen heel raar op kijkt. Het leek me daarom leuk om 10 dingen op een rij te zetten die typisch zijn voor Azië. Dit zul je in een westers land niet zo gauw tegenkomen.

1. De geur

Laat ik beginnen met hetgeen je direct merkt. Zodra je de terminal van het vliegveld uit komt lopen ruik je de typische Azië geur. Ik vind het lastig om te omschrijven en het is iets dat je echt geroken moet hebben om het te snappen. De Azië geur is een mengelmoesje van kruiden, specerijen, knoflook, hitte en zweet. Die laatste toevoeging klinkt niet zo aantrekkelijk maar het is geen nare geur. Gewoon heel anders en hier in Nederland zul je het nooit ruiken. De eerste keer dat je in Azië komt valt het je wellicht niet zo op, maar ik garandeer je dat je de tweede keer direct weet dat je in Azië bent als je alleen de geur al ruikt.

2. Het gevoel alsof je in een föhn loopt

Hier in Nederland klagen we wel eens over de benauwdheid maar geloof mij, dat valt in het niets vergeleken bij Azië. In Azië loop je simpelweg in een föhn. Hete lucht overal en in no-time plakt je kleding aan je lijf. Dit is iets waar je aan moet wennen. De eerste dagen guts je van het zweet maar daarna wordt het minder. Eén bijkomend voordeel: je hoeft maar weinig te plassen want alles wat je drinkt zweet je er wel uit. Zie punt 6 voor een bevestiging waarom dit fijn is.

10x Typisch Azië

3. Slapende mensen, OVERAL

Het verbaast me iedere keer weer, Aziaten kunnen overal slapen. Hangend over hun bagage, staand tegen de muur of zittend op de stoeprand. Slapen doen ze OVERAL.

4. Drinken met rietjes uit een plastic zakje

Toen ik net in Bangkok was keek ik mijn ogen uit. Niet alleen eten ze daar de meest bizarre dingen, ze drinken ook heel apart. Op iedere straathoek kwam ik een tentje tegen waar ze drinken in plastic zakjes verkochten waar ze dan met een rietje uit dronken. Toeristen worden hier vaak voor gewaarschuwd maar dit is een beetje overdreven. Vaak schenken ze gewoon een blikje frisdrank leeg in een plastic zakje en geven ze je er een rietje bij. Drinkt makkelijker ofzo? Wel even opletten dat er ijsklontjes uit een plastic zak worden gebruikt.

5. Eten wordt nooit tegelijkertijd geserveerd

Eten kun je net zo goed in je eentje doen want het concept van gezellig met z’n allen eten kennen ze in Azië niet. Gerechten worden uitgeserveerd wanneer ze klaar zijn en dat persoon A al aan zijn dessert zit als persoon B zijn voorgerecht nog moet krijgen maakt niet uit.

10x typisch Azië

6. Hurkwc’s

Hurktoiletten, op zich al een ding want zie jezelf maar eens te installeren boven zo’n gat in de grond. Eén tip: draag dan ook nooit een korte broek als vrouw zijnde als je naar een openbare gelegenheid gaat. Daar krijg je gegarandeerd spijt van. En ook zoiets, er is negen van de tien keer geen wc-papier aanwezig. Dat wordt dus afknijpen of hopen dat je een zakdoekje in je tas hebt. Wel heeft iedere wc een soort mini douche die je eventueel kunt gebruiken. Maar of je dat moet willen is ook de vraag. De ervaring leert trouwens dat tegenwoordig ieder wc-blok wel een westerse wc heeft. Deze zit vaak verscholen achter het eerste of laatste deurtje of aan de andere kant van het gangpad. Wel even checken dus, zeker in de (nacht)trein!

7. Lekker eten doe je bij open restaurants met plastic stoelen

Wanneer wij westerlingen écht lekker willen eten gaan we vaak op zoek naar de restaurants met de mooiste inrichting en de meest prachtige huisstijl. In Azië geldt dat andersom. Zoek de restaurantjes op waar ze plastic stoeltjes en tafeltjes hebben en slechts een klein ‘doorgeefluikje’ achterin. Hier eet je écht localfood en écht lekker.

8. Taxichauffeurs zijn niet te vertrouwen

Je ontkomt er bijna niet aan maar taxichauffeurs in Azië zijn een geval apart. Ze ‘vergeten’ de meter aan te zetten, brengen je naar de tourist traps of rijden voor het gemak tientallen kilometers om. Weet jij veel als toerist zijnde.

10x typisch Azië

9. Toeterende bussen, auto’s en brommers 

Je zult denken ‘ja duh, natuurlijk hoor je toeterend verkeer als het zo druk is’, maar in Azië is dit een gevalletje apart. Daar toeteren ze namelijk om te waarschuwen dat ze eraan komen. En ja, dat is bij ieder kruispunt en bij iedere inhaal manoeuvre. Lawaai aaaall the time.

10. Geen cent te makken maar wel een tv

En tot slot: Azië kan heel rijk zijn maar ook héél arm. Ik heb tientallen huisjes van golfplaten gezien of simpelweg een bankstel onder een brug. Maar één ding hebben alle gezinnen gemeen en dat is dat ze allemaal een televisie hebben.

Welke dingen vind jij typerend voor Azië?

Join the Conversation

 1. Lotte says:

  Ik wil zó graag een keer die kant op! Thailand, Vietnam, Indonesië..Lijkt me echt fantastisch. Ook omdat ik Indische roots heb. Het lijkt me zo bizar om die cultuurschok te ervaren. Maar iedereen die ik erover hoor heeft één ding gemeen; ze vonden het allemaal super in Azië. Collega van mij is nu ook naar Thailand, zo tof.

 2. Karlijn says:

  Leuk artikel en heeel herkenbaar allemaal! Ik ben vorig jaar zes weken in Vietnam geweest. Ik heb het lekkerste gegeten bij de kleinste tentjes met de plastic stoeltjes inderdaad :) En het zweet dat continue van je hoofd afliep was iets waar ik maar moeilijk aan kon wennen. Het constante getoeter gaf wel echt die bijzondere Aziatische sfeer. Ik vond het ook heel bizar om te zien hoe veel er tv gekeken werd, vooral door mannen, het leek alsof ze de hele dag niets anders deden dan tv kijken.
  Over een paar maanden weer terug naar Azië hoop ik, want er is nog zo veel te zien daar!

 3. Margot says:

  Haha heel herkenbaar! Ik kan me echt verbazen over al die slapende mensen overal, ik zou het niet kunnen.

 4. Anne-Marie says:

  Heel herkenbaar dit! Ik ben dol op Azië en dan vooral India. Het is moeilijk te beschrijven hoe het daar is, vooral omdat je op foto’s niet de herrie, vochtige hitte en geuren meekrijgt.

 5. Nanda says:

  Ja die wc douches! Noemen ze in azie soms bum guns :p Ik vond dat heel fijn hoor! Vooral ook omdat dat water zo lekker warm is, hoef je in NL niet te proberen trouwens.

 6. Rianne says:

  Jaa zo herkenbaar! Plus de tientallen winkeltjes naast elkaar, die exact hetzelfde verkopen en allemaal kunnen bestaan. En dan verkopen ze zoiets als autobanden of spijkers. Hoe dan?!

 7. annelot says:

  Ik vond in Indonesië het als jong meisje destijds zoooo vervelend dat ik zo blond als wat was.. Het maakte niet uit dat ik nog maar 12 was want elke kerel wou iets of iedereen staarde wel naar je. Waarschijnlijk kan ik daar nu beter mee omgaan haha;) Ik vind het ook typisch dat waar dan ook we altijd het drinken met een rietje dronken vanwege de hygiene en vooral alles zo goedkoop kan zijn. Dat je naar een oud vrouwtje kan gaan en een stof uit kiest en ze zo iets voor je maakt voor nog geen 7 euro. En oh! dat het contrast zo ontzettend groot is met het luxe van een resort en zodra je er buiten staat met de ‘echte wereld’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close