Op je bucketlist: Valletta (Malta)

Op het moment dat je na afloop van een reis jouw gemaakte foto’s bekijkt en denkt hmm dit hadden best eens ansichtkaarten kunnen zijn, weet je dat je óf goed hebt gefotografeerd óf te maken hebt met een super fotogenieke bestemming. Toen ik de foto’s aan het uitzoeken was van mijn persreis naar Malta van afgelopen jaar en de foto’s tegen kwam van Valletta dacht ik ja, dit is echt een fotogenieke bestemming. Tevens ook een bestemming die op ieder zijn/haar bucketlist zou moeten staan vind ik. Ik schreef een poosje geleden al over Mdina, naar mijn idee het allermooiste stadje op Malta. Mdina is de vroegere hoofdstad van het eiland Malta maar vandaag de dag is dat Valletta. En ook Valletta mag niet overgeslagen worden tijdens een bezoek aan Malta.

Al sinds 1980 is Valletta opgenomen in de UNESCO Werelderfgoedlijst en eigenlijk zou dat al genoeg moeten zeggen, Valletta is mooi. Met maar 7.000 inwoners wordt de stad gezien als een van de kleinste hoofdsteden van Europa maar wanneer je door de smalle straatjes loopt merk je hier maar weinig van. Hoewel de stad compact is en je niet per se een auto nodig hebt om de stad te verkennen, is het er gezellig druk. Mede dankzij de dicht op elkaar staande kalkstenen gebouwen en de vele hoogteverschillen die de stad kent.

Valletta stamt oorspronkelijk uit de zestiende eeuw maar tijdens de oorlog zijn veel gebouwen en straten van de stad vernietigd. Hoewel het aanzicht van Valletta nog steeds authentiek oogt, dateren veel gebouwen van na de Tweede Wereldoorlog. Voor de foto’s en het gevoel van de stad maakt dat echter niet zoveel uit.

Voor de winkels hoef je niet echt in Valletta te zijn wat mij betreft, alhoewel je er ongetwijfeld kunt slagen voor mooie souvenirs. Top tip: Valletta biedt práchtig uitzicht over diverse omringende plaatsen en over Fort Manoel. Filmfans kunnen hun hart ophalen in de stad, het is het decor geweest voor tal van bekende filmscènes. Wat ook leuk is, is dat de haven van Valletta dé plek is waar alle cruiseschepen aanmeren. Evenals peperdure jachten. Nu heb ik niet zoveel met boten maar zo’n gigantisch cruiseschip of een jacht van een paar miljoen vind ik best interessant.

Valletta

Valletta

Valletta

 

Valletta
Valletta

Als je toch in Valletta bent raad ik je aan een kijkje te nemen in de St. Johns Co-Cathedral, Sint-Janscokathedraal op z’n Nederlands. Vanaf de buitenkant is dit gebouw maar weinig indrukwekkend maar eenmaal binnen weet je van gekkigheid niet waar je kijken moet. Heel fijn: alles mag je vastleggen zolang je geen flits gebruikt. De kathedraal is een nationaal monument en heel begrijpelijk: een van de belangrijkste toeristische attracties van het land. Houd er in de zomermaanden dan ook rekening mee dat je even in de rij moet staan voordat je binnen bent.

Er is een waslijst aan kunstwerken te vinden in de kathedraal. Variërend van beroemde schilderijen tot altaarstukken en wandtapijten. Ik heb al aardig wat mooie kerken van binnen gezien in mijn leven, maar de Sint-Janscokathedraal is ongetwijfeld een van de meest indrukwekkende.

Aandachtspuntje voor vrouwen: het wordt niet gewaardeerd als je te bloot gekleed gaat. Dat wil zeggen: geen rokken/broeken tot boven de knieën en geen ontblote schouders. Gelukkig zijn er bij de ingang omslagdoeken te leen dus mocht je er even niet aan gedacht hebben: no worries.

Valletta

Valletta

Zoals eigenlijk heel Malta heeft ook Valletta een heerlijk ouderwets sfeertje, ondanks dat een groot deel van de gebouwen niet eens zo oud is dus. Geniet van het uitzicht, slenter door de smalle straatjes (wel met goed schoeisel in verband met de hoogteverschillen!) en ga als je de kans krijgt het water op met een klein bootje. Want vanaf het water zie je de stad op haar mooist.

Join the Conversation

  1. Oh ja, Valletta is echt mooi! Wij zijn nog met een soort pontje naar de overkant geweest, waar een drie (?) inhammen/haventjes zijn, daar was het ook zo lekker zitten aan het water. Malta is leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close