Yotam Ottolenghi – Plenty More

Ik heb jullie al eens eerder een uiteenzetting voorgeschoteld over mijn liefde voor Yotam Ottolenghi toen ik jullie een kijkje gunde in zijn kookboek JeruzalemInmiddels zijn we alweer een poosje verder en werd ik verrast toen zijn allernieuwste parel Plenty More met een luide plof op mijn deurmat belandde. Als een kind op pakjesavond scheurde ik de doos los en werd nagenoeg hysterisch bij het omslaan van de eerste pagina’s. Want jongens, Yotam heeft het weer geflikt hoor…

Plenty More
Plenty More is het logische vervolg op Yotams’ wellicht meest bekende boek hier in Nederland: Plenty. In Plenty werden alle standaarden over boord gegooid en werd het gebruik van uitsluitend groenten nieuw leven in geblazen. Yotam bewees dat gerechten helemaal niet saai hoeven te zijn wanneer er geen gebruik gemaakt wordt van vlees of vis. Ook in Plenty More laat Ottolenghi weer een verrassende kant van zich zien.

Toen Ottolonghi acht jaar geleden wekelijks een vegetarisch recept voor The Guardian produceerde werd hij gegrepen door twee verlammende angsten. Als eerste wilde hij niet in een hokje gestopt worden als iemand die alleen maar groenten klaarmaakte en ten tweede het gebrek aan goede ideeën want hoever gaat je creativiteit wanneer je enkel met groenten kookt? In 2006 waren ook de grote chefs niet zo happig op het gebruik van peulvruchten en andere groenten, vis en vlees speelden de hoofdrol in vrijwel ieder gerecht. Gelukkig is er sindsdien een hoop veranderd.

Terwijl Ottolenghi met Plenty licht probeerde te werpen op groepen ingrediënten, neemt Plenty More dezelfde favorieten mee maar richt zich vervolgens op kooktechnieken- en methoden die de groenten het best tot hun recht kunnen komen. Geen indeling op basis van ingrediënt dus, maar op basis van bereidingswijze.

De recepten
Zoals ik net al zei is dit boek ingedeeld op basis van bereidingswijze maar laat ik allereerst stellen dat de recepten van Ottolenghi niet geschikt zijn voor een doordeweekse dag. De ingrediëntenlijsten zijn wat aan de lange kant en veelal heb je producten nodig die uitsluitend bij toko’s te vinden zijn. Een beetje moeite is dus vereist wanneer je je gaat wagen aan één van de vele spannende recepten die het boek te bieden heeft.

Maar dat de recepten wederom alles behalve saai zijn staat vast. Exotische ingrediënten zorgen voor spannende smaakcombinaties en de foto’s in het boek doen mij watertanden en ervoor zorgen dat ik direct de keuken in wil duiken.

Dat groenten prima de hoofdrol kunnen spelen in een gerecht en dat je hiervoor geen aanvulling van vis of vlees nodig hebt bewijst Ottolenghi wederom met dit nieuwe kookboek.

Goed, genoeg gekletst. Kijk mee naar de inhoud van het boek.

Yotam Ottolenghi Plenty More

Yotam Ottolenghi Plenty More

Yotam Ottolenghi Plenty More

Yotam Ottolenghi Plenty More

Yotam Ottolenghi Plenty More

Yotam Ottolenghi Plenty More

Yotam Ottolenghi Plenty More

Wanneer jij net zoals ik af en toe van een uitdaging houdt in de keuken en niet vies bent van een bezoekje aan de toko, dan is Plenty More zeker een boek voor jou. Liever makkelijk en wil je niet meer dan vijf ingrediënten gebruiken voor een gerecht, dan kun je dit boek beter laten liggen.

Plenty More van Yotam Ottolenghi kost € 29,95. Je kunt het boek onder andere hier bestellen.

Join the Conversation

 1. Eline says:

  Ik wil deze ook zo graag!

 2. MySimplySpecial says:

  Het ziet er mooi uit, maar ik denk niet dat dit een boek voor mij is.

 3. Marcella says:

  Een vriendin van me kreeg hem 10 dagen te vroeg omdat ze hem had gepre-orderd. We hadden een vriendinnen weekend en daar hebben we uitgebreid gedineerd en gepicknicked met alleen recepten uit dit boek. Alles was heerlijk!! Ik weet niet meer zo goed wat we allemaal hadden gemaakt. In ieder geval bloemkoolcake, courgette baba ganoush, tomaten-watermeloen gazpacho, bloemkoolcake, walnoten halva cake en bosvruchten pistache gebakjes. Het boek was goed ingewijd in ieder geval!

  1. Sabine Author says:

   Haha wauw, dat is wel heel tof!

 4. Marije says:

  Ik zag hem al liggen in de boekhandel. In plastic. Grrrr! Leuk om even in het boek zelf te kunnen kijken via jouw site. Ik heb Plenty ook en ik vrees dat deze ook op mijn verlanglijstje gaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close