Heerlijk boek: Jeruzalem van Yotam Ottolenghi

Spuitelf, laatbloeier… dat zijn wel benamingen die ik verdien want eigenlijk pas sinds kort ben ik megafan van Yotam Ottolenghi. Echt een beetje laat, want mijn collegafoodies koken al maanden zoniet jaren van deze chef en hebben al meerdere malen lyrisch tegen mij over hem gesproken. Inmiddels heb je al twee keer een recept van Ottolenghi voorbij zien komen: Kip-Courgetteburgertjes en Gevulde Aubergines en beide gerechten waren hier thuis een regelrechte hit. En ondanks dat Yotams’ nieuwste boek over enkele weken alweer in de schappen ligt, wil ik jullie toch meenemen naar een ‘ouder’ boek: Jeruzalem. By far een van mijn meest favoriete boeken en een boek waar ik zeker nog heel veel uit zal gaan koken.

Ottolenghi
Eerst even wat achtergrondinformatie voor degenen die nog nooit van Ottolenghi hebben gehoord of alleen bekend zijn met de naam. Yotam Ottolenghi werd op 14 december 1968 geboren in Jeruzalem. Hij begon als journalist voor Haaretz (een liberaal en onafhankelijk Israëlisch dagblad) maar week in 1997 uit naar Londen om daar de koksopleiding van Le Cordon Bleu te doen. Vanaf dat moment opende Yotam diverse sterrenrestaurants en werkte hij onder diverse chefs tot hij Sami Tamini tegen kwam waarmee hij later zijn geroemde kookboeken zou schrijven. In 2008 verscheen Ottolenghi: The Cookbook gevolgd door het in 2010 verschenen Plenty en Jerusalem uit 2012 dat een jaar later in het Nederlands werd vertaald. Dit jaar zal het vervolg op Plenty ook in Nederland verkrijgbaar zijn.

Ottolenghi wordt geroemd om zijn vegetarische gerechten met een Israëlische twist.

Jeruzalem
Voor Ottolenghi’s derde boek Jeruzalem keerde Yotam terug naar zijn geboortestad en nam hij de mooiste gerechten, smaken, kleuren en geuren mee terug. In ruim 120 recepten nemen Yotam Ottolenghi en Sami Tamini (die Palestijns van afkomst is) je mee in een mediterraans klimaat. In dit boek komen zowel soep,- vlees-, vis- en vegetarische recepten aan bod alsmede diverse recepten voor taarten en desserts. Wanneer je een liefhebber bent van recepten die hoog op smaak zijn, spannende gerechten met een mediterraanse twists en gerechten die mijlenver af staan van wat wij in Nederland gewend zijn dan is Jeruzalem een boek dat je op de plank moet hebben staan. Ieder recept is een culinaire uitdaging en een ware sensatie op het bord en in je mond. Volgers van OMF die mij al langer volgen weet ik dat ik een liefhebber ben van post-its plakken bij recepten die ik graag wil maken, maar met Jeruzalem is hier geen beginnen aan. Ieder recept klinkt geweldig of ziet er smaakvol uit op de foto’s. De bereidingswijzen zijn in duidelijke taal opgeschreven, de ingrediëntenlijsten zijn te overzien en ieder recept is het proberen waard. Ja, Ottolenghi heeft met Jeruzalem mijn hart echt gestolen en daarom is dit boek wat mij betreft echt een aanrader.

Jeruzalem is voor € 34,95 onder andere verkrijgbaar op Bol.com.

Hieronder een paar snapshots uit het boek.

Ottolenghi - Jeruzalem

Ottolenghi - Jeruzalem

Ottolenghi - Jeruzalem

Ottolenghi - Jeruzalem

Ottolenghi - Jeruzalem

Ottolenghi - Jeruzalem

Ottolenghi - Jeruzalem

Ottolenghi - Jeruzalem

Join the Conversation

  1. MySimplySpecial says:

    Een mooi boek zo te zien!

  2. Dit boek heb ik mezelf voor kerst cadeau gedaan en ik ben nog steeds niet klaar met de zeer uitgebreide extra informatie te lezen. Echt uit koken zal ik niet zo gauw, te veel ingrediënten en vriend houd meer van de hollandse pot. Ook zijn het bijna altijd grote hoeveelheden die de recepten worden dat ik dat maar niet voor mezelf ga maken en voor invriezen is het meeste niet geschikt. Geeft allemaal niet het is gewoon een boek om te hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close