CITY GUIDE | CORK – TO DO

Cork heeft heel veel te bieden. Ik was er 3 dagen en eigenlijk was dat nog te kort om de hele stad en omgeving echt te ontdekken. Het blijft namelijk niet alleen bij het stadscentrum, daar waar je meestal te vinden bent tijdens een citytrip. Maar ook in andere delen van de stad zijn bezienswaardigheden die je niet wilt missen én buiten de stad zijn prachtige plekken die je eigenlijk ook niet over mag slaan. Dus wat doe je dan? Een dagje extra boeken? Is geen verkeerd idee. Zeker als je op je gemak de stad wilt ervaren en niet alles in een te korte tijd wilt proppen. De ultieme citytrip is namelijk wat mij betreft nog steeds die ene die niet te vol is gepropt met plannen. Maar ja, als er zoveel te zien is.. Dan er maar gewoon de tijd voor nemen.

Foto 31 07 17 12 33 30

English Market

Deze markt staat absoluut op nummer 1 van mijn favoriete plekken in Cork. Niet zo gek natuurlijk, hier spreekt een foodie. Maar ook al ben je dat niet, dan nog is het leuk deze foodmarket te bezoeken. Hartstikke centraal gelegen en wel zo’n beetje het middelpunt van Cork te noemen. Besluit je hier rond lunchtijd een kleine wandeling te maken, dan is dat een perfecte timing. Je kunt ter plekke namelijk allerlei lekkers kopen. Ook lokaal eten (zie mijn Foodie in Cork artikel) is er volop aanwezig en lekkers om mee te nemen (brood, chocolade, fudge etc.) mist uiteraard niet.

High Tea

Mijn voornemen voor Cork was; een high tea doen. Of in ieder geval ergens thee drinken met een gigantische scone. Door het volle programma was er geen tijd voor en die ene keer dat ik in een theetentje belandde, waren de scones uitverkocht. Wél hebben we Tara’s Tea Room getipt gekregen als perfecte plek voor een high tea. Ik zou ‘m inplannen.

Foto 31 07 17 17 26 39

Cork City Gaol

Een bezoekje waard deze gevangenis. Al zou je niet direct zeggen dat het hier om een gevangenis gaat, maar misschien eerder om een klein kasteel. Een gids vertelt je bij de cellen het een en ander over gevangenen die er verbleven waardoor je een klein beetje een beeld krijgt van hoe het er was, zo’n 140 jaar geleden.

Foto 31 07 17 13 52 39

Crawford Art Gallery

Mocht je interesse hebben in een uitstapje naar wat kunst, hou dan de website van de Crawford Art Gallery in de gaten om te zien welke tentoonstellingen er te zien zijn. Combineer een bezoek met een lunch, dat kan namelijk meer dan prima in het café van de gallery.

Foto 01 08 17 17 25 52
Foto 01 08 17 18 17 30

Blarney Castle

Op zo’n 8 kilometer van Cork vind je in Blarney het Blarney Castle. Om het kasteel te kunnen bezoeken wandel je eerst een stukje door het mooie park wat er omheen ligt. Eenmaal bij het kasteel kun je in een rij aansluiten om een steen te kussen. Een steen kussen? Ja, wordt je goedgebekt van;

De Blarney Stone is een blok blauwsteen dat ingemetseld is in de borstwering van Blarney Castle. Volgens de legende krijgt iemand die de steen kust the gift of gab (de gave van grote welsprekendheid of kunst van het vleien; gab betekent kletspraat). De steen is in 1446 in een toren van het kasteel gezet. Het kasteel is een populaire toeristische trekpleister in Ierland; van over de hele wereld komen bezoekers om de steen te kussen en het kasteel en de mooie tuinen te bezichtigen. – Wikipedia

Foto 01 08 17 11 48 44

Kinsale

Op het moment dat ik een nog voor mij onbekende stad bezoek, dan wil ik het liefste zoveel mogelijk van de stad zelf zien. Wat Cork betreft moet je daar een uitzondering voor maken. De omgeving van Cork is namelijk mínstens zo mooi als de stad en echt wel een must om te bezoeken. De ritjes er naartoe zijn al prachtig want Cork is omgeven door groene heuvels.

Kinsale is een karakteristiek havenstadje en ik omschreef het meerdere malen als een filmdecor. Omdat alles er zo stijlvol, eigen en sfeervol uitziet. Gekleurde en pitoreske huisjes, charmante steegjes en winkels vol ambacht van de lokale bewoners. Drink koffie met een enorm stuk taart bij het Lemon Leaf Café en shop bij een van de antiekwinkeltjes.

Foto 01 08 17 15 21 15

Charles Fort

Voor of na je bezoek aan Kinsale kun je het historische monument Charles Fort bezoeken, dit ligt namelijk bij elkaar. Dit stervormige fort is gebouwd tussen 1670 en 1690 en genoemd naar Koning Charles ll. Hoewel delen van het fort in 1922 zijn afgebrand, is het door een grondige restauratie weer tot leven gebracht. Een gids kan je er ter plaatse alles over vertellen.

Foto 02 08 17 12 10 56

Cobh

Nog zo’n plaatsje die er op je lijstje bij mag; Cobh. Spreek uit als ‘Koow’. Een heuvelachtig stadje met behoorlijk steile straten, maar waar gewoon de mooiste huizen op gebouwd zijn. Gekleurd, ook hier. Maar bovenal is Cobh bekend vanwege de Titanic. Die hier namelijk haar laatste stop voordat zij op 11 april 1912 de Atlantische oceaan opging voor haar reis naar New York. En precies op die plek, de stop, is nu de Titanic Excperience gebouwd. Hier kun je zien hoe een 3e klas en een 1e klas hut eruit zagen, wat de passagiers aten en hoe de Titanic precies gezonken is. Voordat je naar binnen gaat krijg je een ticket met een naam van 1 van de passagiers erop en na afloop van de experience kun je zien of ‘je’ de ramp hebt overleefd. Bijzonder en informatief.

INHOUDSOPGAVE CITY GUIDE

Join the Conversation

  1. Nienke - The London Tester says:

    Cork is echt zo’n leuke stad! Helaas ben ik er maar één keer even kort geweest, maar door deze blog heb ik echt weer zin een keer terug te gaan binnenkort. Ook het Blarney Castle moeten overslaan, dus die staat zeker nog hoog op de bucket list!

    1. Vivian Author says:

      Doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close