Waarschijnlijk heb je al lang een favoriet bananenbrood recept waar je iedere keer weer naar teruggrijpt als je zin hebt in bananenbrood.
Ik moet eerlijk bekennen dat ik dat niet per se heb. De bananenbrood muffins hier op OMF zijn sinds ik ze heb gemaakt onwijs populair en zelf ben ik enorm fan van het carrotcake bananenbrood.
Vandaag voeg ik weer een nieuw recept aan mijn favorietenlijstje toe. Het ontstond als experiment, want ik was namelijk héél benieuwd hoe bananenbrood met gekarameliseerde banaan zou worden.
Nou beste food fans, dat is een hit.
Bananenbrood maken
Ik denk dat ik je niet meer hoef te vertellen hoe makkelijk bananenbrood maken is, toch?
Zodra je een paar bananen op de fruitschaal hebt liggen die bruin beginnen te worden en die eigenlijk niet heel lekker meer zijn om zo te eten, zou je al aan bananenbrood moeten denken.
Met bananenbrood kun je keer op keer weer variëren, ik heb zelf ook al zó veel verschillende versies gemaakt. Bananenbrood met pumpkin spice en roomkaasvulling voor de wat koudere dagen, chocolade bananenbrood, bananenbrood met bosbessen voor de zomer…
Zoals altijd bij mij het geval is (helaas), vind ik bananenbrood het lekkerst als er échte suiker in zit. Het mag van mij wel dienen als een plak cake en niet per se als gezond tussendoortje.
Het onderstaande recept voor bananenbrood met gekarameliseerde banaan bevat dan ook gewoon ‘slechte’ ingrediënten.
Bananenbrood invriezen
Eén van de redenen waarom het zo perfect is om bananenbrood in het weekend te maken, is dat de snack zich zo makkelijk laat bewaren.
Als je bananenbrood in plakken luchtdicht wegzet dan blijft het zo een paar dagen goed. Maar bananenbrood invriezen is ook zéker een optie.
Zelf snijd ik het bananenbrood altijd in plakken en iedere plak pak ik dan afzonderlijk in, in een boterhamzakje of plasticfolie. Dan hoef ik ’s ochtends alleen een plak uit de vriezer te halen en tegen de tijd dat ik het, vaak ’s middags, wil eten is het perfect ontdooid.
Een ideaal recept om een vriezervoorraad mee aan te leggen dus!
Banaan karameliseren
Voor dit recept maakte ik eerst gekarameliseerde banaan. Banaan karameliseren gaat het makkelijkst in een koekenpan.
Omdat je de banaan voor het bananenbrood toch helemaal fijn prakt, is het niet nodig om de banaan eerst in kleine plakjes te snijden. Zelf sneed ik mijn bananen in hele grove stukken.
Voor het karameliseren smolt ik eerst een beetje boter in een koekenpan en daar voegde ik donkerbruine basterdsuiker en een snuf kaneel aan toe. Breng dit voorzichtig aan de kook tot het mengsel begint te bubbelen, dit is het moment om de banaan in de karamel te leggen.
Bak de banaan een paar minuten per kant zodat de karamel lekker aan het fruit blijft prakken. Laat de gekarameliseerde banaan daarna even afkoelen voordat je het in het beslag verwerkt.
De gekarameliseerde banaan geeft een lekkere diepe smaak aan het bananenbrood. YUM!
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.
Bananenbrood met gekarameliseerde banaan
Benodigdheden
- cakeblik (15×25 cm)
Ingrediënten
Gekarameliseerde banaan
- 30 g ongezouten roomboter
- 2 el donkerbruine basterdsuiker
- snuf kaneelpoeder
- 2 bananen – in grove plakken
Bananenbrood beslag
- 2 gekarameliseerde bananen
- 1 ei
- 75 ml zonnebloemolie
- 50 g crème fraîche
- 100 g lichtbruine basterdsuiker
- 50 g kristalsuiker
- 2 tl vanille-aroma
- 150 g bloem
- 1/2 tl bakpoeder
- 1/2 tl baking soda
- 1 tl kaneelpoeder
- 75 g walnoten
- snuf zout
- 1 banaan – gehalveerd
- 2 el amandelschaafsel
Instructies
- Smelt voor de gekarameliseerde banaan de boter in een koekenpan. Voeg hier de donkerbruine basterdsuiker en snuf kaneelpoeder aan toe en breng dit op middelhoog vuur aan de kook.
- Voeg de grove plakken banaan aan de karamel toe wanneer dit een beetje begint te pruttelen. Bak de banaan een paar minuten aan beide kanten tot ze stroperig zijn. Laat afkoelen naar kamertemperatuur.
- Prak de gekarameliseerde bananen fijn en voeg hier het ei, de zonnebloemolie en crème fraîche aan toe. Klop met een garde tot een zo goed als klontvrij papje.
- Voeg dan beide soorten suiker toe en de vanille-aroma toe en klop nog even goed door.
- Spatel vervolgens de bloem, bakpoeder, baking soda, kaneelpoeder, walnoten en een snuf zout door de natte ingrediënten.
- Verwarm de oven voor op 180℃ boven- en onderwarmte en vet het cakeblik goed in.
- Schep het bananenbrood beslag in het cakeblik.
- Duw de twee halve bananen boven in het beslag en strooi het amandelschaafsel over het bananenbrood.
- Bak het bananenbrood in het midden van de oven in 60 minuten gaar. Laat volledig afkoelen voordat je het in plakken snijdt.