Mexicaanse tacolasagne – Fastfood Friday

Lasagne met Mexicaanse vibes, zo kun je deze tacolasagne denk ik het beste omschrijven. Het is een heerlijke mix tussen een traditionele lasagne en de smaken van de Mexicaanse keuken. Ik bouwde het hele gerecht op zoals ik dat ook met lasagne zou doen, maar gebruikte ingrediënten die perfect passen bij een Mexicaanse lasagne. Denk aan lekker gekruid gehakt, maïs, zwarte bonen, crème fraîche in plaats van bechamelsaus, en geraspte cheddar in plaats van mozzarella. Het enige dat nog écht aan lasagne doet denken, zijn de lasagnebladen – haha! Een ultieme Fastfood Friday als je het mij vraagt, en absoluut een guilty pleasure.

Wat is een tacolasagne?

Een tacolasagne is eigenlijk precies wat de naam doet vermoeden: een heerlijke combinatie van tacosmaken en de opbouw van een traditionele lasagne. Laag voor laag bouw je het gerecht op met lasagnebladen, gekruid gehaktmengsel, romige crème fraîche, en natuurlijk een flinke laag kaas. Dit gerecht is ideaal als je een keer iets anders wilt proberen en toch bekend comfort food wilt eten.

Ik heb het recept voor de Tacolasagne geschreven voor zes personen, maar eerlijk gezegd denk ik dat je er ook met z’n achten prima van zou kunnen eten. Het is dankzij de lasagnebladen en bonen een behoorlijk stevig gerecht en al te grote porties zijn daardoor niet aan te raden. Mocht je dat lekker vinden dan zou je de lasagne kunnen serveren met een eenvoudige salade en/of een flinke kwak zelfgemaakte guacamole.

Zo maak je een Mexicaanse lasagne

Wat deze taco lasagne zo leuk maakt, is dat je eindeloos kunt variëren. Heb je restjes groenten in de koelkast, zoals paprika, courgette of spinazie? Voeg ze gerust toe aan je Mexicaanse lasagne. Wil je extra pit? Strooi wat jalapeños over de bovenkant voordat je de taco lasagne in de oven schuift. Een handje verkruimelde tortillachips als topping geeft een knapperige bite die perfect past bij de romige lagen eronder.

Daarnaast kun je spelen met de kaas. Hoewel cheddar fantastisch werkt in een taco lasagne, kun je ook experimenteren met andere kazen, zoals gerookte Gouda of een pittige Mexicaanse kaas. En als je het helemaal af wilt maken, serveer je de taco lasagne met een flinke schep guacamole en een frisse tomatensalade.

Tacolasagne

Handig voor drukke dagen

Deze Mexicaanse lasagne is ideaal voor drukke dagen. Je kunt hem namelijk makkelijk van tevoren bereiden. Maak de lasagne bijvoorbeeld in de ochtend of een dag van tevoren, bewaar hem afgedekt in de koelkast, en schuif hem ’s avonds simpelweg in de oven. Zo heb je een heerlijke maaltijd op tafel zonder stress.

Wil je het nóg sneller aanpakken? Gebruik een kant-en-klare Mexicaanse kruidenmix en voorgesneden groenten. Hoewel zelf maken altijd lekker is, bewijst deze lasagne dat gemak en smaak prima hand in hand kunnen gaan.

Taco lasagne aanpassen voor kinderen?

Wil je de taco lasagne wat milder maken voor de jongere eters? Voeg dan een beetje extra tomatensaus toe of laat de pittige specerijen weg! Maar ik moet zeggen dat het recept zoals hieronder bij mijn kinderen er goed in gaat. Terwijl één van de twee absoluut niet de makkelijkste eter is. Een frisse salade erbij of een portie nacho’s met guacamole passen super goed bij deze Mexicaanse lasagne. Je hebt geen grote porties nodig, want de stevige combinatie van lasagnebladen, bonen en gehakt vult ontzettend goed.

Variatietips voor taco lasagne

Wil je jouw eigen twist geven aan deze Mexicaanse taco lasagne? Hier zijn een paar ideeën om te variëren:

  • Vegetarische taco lasagne: Vervang het gehakt door vegetarisch gehakt of extra zwarte bonen, kikkererwten en linzen.
  • Glutenvrije taco lasagne: Gebruik glutenvrije lasagnebladen of vervang de bladen door plakjes courgette of zoete aardappel.
  • Extra spicy: Voeg een snuf cayennepeper of een scheutje hot sauce toe aan het gehaktmengsel voor een pittige kick.

Bewaren en opwarmen

Een groot voordeel van deze tacolasagne is dat hij uitstekend te bewaren is. Luchtdicht verpakt blijft hij twee tot drie dagen goed in de koelkast. Je kunt hem ook invriezen voor een later moment. Verwarm de lasagne opnieuw in de oven op 180 graden, ongeveer 20 minuten, en hij smaakt weer heerlijk vers. Heb je haast? Snijd de tacolasagne in stukken en warm ze op in een pan. Zo heb je in een mum van tijd een warme, smaakvolle maaltijd.

Mexicaanse lasagne

5 van 1 stem

Tacolasagne

Lasagne met Mexicaanse vibes, zo kun je deze Tacolasagne het beste noemen. Ultiem comfortfood en daarmee een hele fijne Fastfood Friday.
Porties6 personen
Moeilijkheidsgraad gemiddeld
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Totale tijd 40 minuten
Waar te bewaren in de koelkast of vriezer
Hoelang te bewaren 3 dagen of 3 maanden

Benodigdheden

  • ovenschaal van 20x30 cm

Ingrediënten

  • 500 g rundergehakt
  • 2 el tacokruiden
  • 200 g mais uit blik
  • 200 g zwarte bonen uit blik
  • 1 groene paprika - in blokjes
  • 1 rode paprika - in blokjes
  • 1 ui - gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook - fijngehakt
  • 700 ml gezeefde tomaten
  • 250 g verse lasagnebladen
  • 200 g crème fraîche
  • 150 g cheddar - geraspt

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180℃.
  • Bak het gehakt met de tacokruiden in een ruime pan rul.
  • Voeg de mais, zwarte bonen, paprika's, ui en knoflook toe en bak het geheel mee tot de paprika zacht wordt.
  • Schenk de gezeefde tomaten in de pan en roer het geheel goed door.
  • Schep een flinke lepel van de lasagnesaus onderin de ovenschaal, strooi er wat van de cheddar overheen en leg hier lasagnebladeren bovenop. Herhaal deze stap tot de saus helemaal op is. Probeer te eindigen met een een dun laagje van de saus bovenop.
  • Verdeel de crème fraîche over de ovenschaal en strooi de rest van de cheddar over het gerecht.
  • Schuif de tacolasagne 15 minuten in het midden van de oven tot de kaas helemaal gesmolten is en de pasta gaar.
Gang: hoofdgerecht
Keuken: Italiaans, Mexicaans
Trefwoord: fastfood friday, foodporn, guilty pleasure, lasagne, mexicaans, ovengerecht, ovenschotel, tacolasagne

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

Tacolasagne

Join the Conversation

  1. Katja says:

    Zou je de lasagnebladen ook kunnen vervangen voor wraps, door ze wat op maat te snijden?

    1. Sabine Author says:

      Dat kan zeker!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close