5x Waarom ik Gili Meno vond tegenvallen

Bounty-eilandjes, witte stranden, helderblauw water.. we dromen er allemaal van. Zo ook wij toen we tijdens onze vakantie op Bali dit jaar besloten om drie dagen naar Gili Meno te gaan. Gili Meno maakt deel uit van de Gili’s, drie eilanden die vlak voor de kust van Lombok liggen. Gili Meno is het middelste eiland dat volgt na Gili Trawanang, hét eiland waar de echte Ibiza vibe hangt en waar je heen moet als je wilt feesten. Een stukje verderop ligt Gili Air, het kleinste eiland van de Gili’s en qua drukte ligt het tussen Gili Meno en Gili Trawanang in. Het heeft even geduurd voordat we eruit waren waar we heen wilden. We hadden geen zin om te feesten maar wel zin in het echte bounty gevoel. Volgens diverse reizigers zou Gili Meno het mooiste eiland moeten zijn en ook het meest rustig, iets voor honeymooners. Klonk goed vonden wij! Maar eenmaal aangekomen en na twee nachten te hebben gespendeerd op Gili Meno is het eiland ons toch iets tegengevallen. Ondanks dat de foto’s die ik in dit artikel deel prachtig zijn, zullen wij niet zo snel teruggaan. 5x Waarom ik Gili Meno vond tegenvallen.

5x Waarom ik Gili Meno vond tegenvallen

1. ‘Bounty’ was voor mij niet écht Bounty

Als ik denk aan een Bounty eiland dan denk ik aan witte stranden, helder water en palmbomen. Dat er niet mega veel palmbomen te vinden waren op Gili Meno vind ik nog wel te overzien. En dat het water helder was is een feit. Vanaf het strand waren de verschillende kleuren blauw goed zichtbaar. Het strand vond ik echter een ander verhaal. Ik ben op bounty eilanden geweest waar het zand echt wit was. Alsof je in een zandbak liep zo zacht dat het was. Op Gili Meno was dit niet het geval. Hoewel het strand er op de foto’s wit uitziet was het in het echt meer vaal geel. Lang niet zo geel als de stranden in Nederland hoor, maar wit vond ik het zeker niet.

Daarbij was het zand ook alles behalve zacht. Sterker nog, er lag zó veel koraal op het strand dat je echt moest opletten waar je je blote voeten neerzette. In de drie dagen dat wij over het strand liepen hebben we meerdere malen onze voeten gestoten en geschaafd. Niet heel relaxt. Bovendien kijk ik liever naar de omgeving dan naar waar je loopt.

Oja, en kijk maar naar de foto hierboven wat er gebeurt als het water zich terugtrekt. Toch iets minder bounty, niet waar?

2. De mensen zijn niet zo vriendelijk

Waar de mensen op Bali geweldig zijn en ontzettend behulpzaam, was dit op Gili Meno totaal niet het geval. We werden van kastje naar de muur gestuurd toen we probeerden een bootticket te kopen  voor de overtocht van Gili Meno naar Gili Trawanang en de eeuwige lach die mensen op Bali op hun gezicht hebben staan, was op Gili Meno ver te zoeken. Jammer.

5x Waarom ik Gili Meno vond tegenvallen

5x Waarom ik Gili Meno vond tegenvallen

5x Waarom ik Gili Meno vond tegenvallen

3. Gili Meno is wel érg rustig

Hoewel we van te voren wisten dat Gili Meno het meest rustige eiland zou zijn van de Gili’s, vonden we het uiteindelijk wel héél rustig. Veel restaurantjes zijn er niet te vinden en als je iets te drinken of te eten wilt halen moet je het doen met één supermarktje. Bovendien is ’s avonds om 23.00 uur alles donker en sluiten de meeste resto’s hun deuren. Als je dan, zoals wij, op het meest zuidelijke puntje van het eiland zit is er niet zoveel te beleven. Nu vind ik dit punt nog wel te overzien voor drie dagen, maar ik drink tijdens mijn vakantie ’s avonds graag nog een drankje en vind het ook leuk om nog even naar het strand te gaan. Op Gili Meno is dat er ’s avonds niet bij.

4. Je kunt er niet lekker in zee zwemmen

Dat koraal dat op het strand ligt? Dat is in de zee nog véél erger. De golfslag is op Gili Meno best behoorlijk en hoewel ik daar normaal echt fan van ben, is het niet relaxt met al het dode koraal dat onder je voeten ligt. Twintig centimeter kun je de zee in lopen voordat je op hele dijken aan koraal stapt. Mocht je ooit naar de Gili’s gaan: neem waterschoenen mee! Koraal is echt heel scherp namelijk. En lekker in de branding liggen is er dus ook niet bij. Tenzij je het niet erg vindt om onder de schrammen de zee uit te klimmen natuurlijk.

5x Waarom ik Gili Meno vond tegenvallen

5x Waarom ik Gili Meno vond tegenvallen

5. Niet alleen maar pracht en praal

Tot slot, en dit is eigenlijk typerend voor heel Azië: de foto’s kunnen prachtig zijn maar je weet niet wat zich achter de fotograaf bevindt. Kijk maar eens naar de prachtige zeefoto’s in dit artikel. Draai je om en je ziet zoiets als hierboven. Een vervallen hotel, afgebrokkelde gebouwen, afval everywhere en een verlaten zwembad dat nog een laagje groenig afvalwater bevat. Ik ben wel wat gewend qua rommel en krotten vanuit Thailand, Vietnam en Cambodja, maar op een ‘bounty eiland’ zoals Gili Meno zo mooi wordt genoemd, verwacht je toch iets anders.

Begrijp me niet verkeerd hoor, het was heerlijk om te ontbijten bij de zee en prachtig om een snorkeltour te doen op Gili Meno want de onderwaterwereld is er fantastisch. Houd je echter niet van snorkelen en wil je het liefst met een boek op het strand liggen, ’s avonds gezellig een drankje doen en lekker in de zee zwemmen, dan kun je beter niet naar Gili Meno gaan. Ik vond het belangrijk om dit ook eens te vermelden. Overal lees je hoe fantastisch Gili Meno is, hoe mooi de stranden zijn en hoe helder het water. En dit zie je vooral ook terug op foto’s die gedeeld worden. Maar staar je niet blind want onder al dat moois schuilt (voor ons dan) toch een hoop minpunten.

Nee, Gili Meno zal ons niet meer terugzien maar we zijn nog steeds benieuwd naar Gili Air. Wie weet, ooit!

Join the Conversation

 1. Margot says:

  Wat goed om zo een eerlijk beeld te krijgen! Vooral dat koraal is jammer!

 2. Mmm.. Wij zijn afgelopen zomer wel naar trawagan geweest, en dat was echt geweldig. En echt niet zo party als je denkt! en wel heel veel te doen, zoals buiten bioscoop met zitzakken, tekencursus fietstochten en een heleboel tentjes om savonds wat te drinken! Zijn zelfs langer dan de geplande 4 dagen gebleven!

 3. Lotte says:

  Wat jammer dat het niet aan jullie verwachtingen voldeed. Vreselijk als de stranden niet zacht niet zacht zijn:( Ik vind dat zo naar! Ooit was ik ergens in Griekenland waar het strand zó zeer deed om te lopen (steentjes, rotsen, schelpen) dat we maar ergens anders naar toe zijn gegaan. Goed dat je een eerlijk beeld schetst van Gili Meno.

 4. Julia says:

  Wat zonde dat het zo tegen viel.. De foto’s zijn wel echt prachtig!

 5. Laura - Dagelijkse hap says:

  Wat jammer zeg :( Ik snap dat het tegenvalt als je iets anders in je hoofd hebt. ..

 6. Farah says:

  Ik denk dat de andere gili’s ook tegen gaan vallen als je Meno vond tegenvallen. Zelf ben ik op Gili Air geweest en kan me wel vinden in wat je hier schrijft. Ik heb er wel echt van genoten om lekker te relaxen. Maar het strand is niet zo prachtig en inderdaad het koraal maakt het niet echt geschikt om te zwemmen. Ook op Gili Air vind je wat lelijke dingen en rotzooi.

  Maar op Gili Air wel een stuk meer restaurantjes en barretjes om wat te drinken!

 7. Daphne says:

  Heel herkenbaar, wij zijn snel weer terug gegaan naar het mooie Bali :)

 8. Anoes says:

  Wij zaten op Gili Air en zijn 1 middag naar Meno geweest. En dat was inderdaad genoeg. Op Air kan je kiezen voor rust of gezellige drukte. Absoluut een aanrader om daar nog eens naar toe te gaan.

 9. Marvin says:

  Jammer dat het tegenviel! Inderdaad niet fijn als je niet eens normaal de zee in kunt door al het koraal…

 10. Edmee says:

  Wat een zeikstralen zijn jullie zeg

 11. Elseniek says:

  Gili Trawagan is wel heel mooi! Het is klein maar heeft wel leuke restaurantjes en leuke bungalowtjes. Tenminste toen ik er 4 jaar geleden was.

 12. eline says:

  Jammer dat je Gili Meno tegen vond vallen.
  Ik ben afgelopen zomer op Gili Air en Gili T geweest en vond T juist tegenvallen.
  Ik was nog niet eerder op bounty-eilandjes geweest en vond het ook jammer dat zand vooral heel fijn koraal was en hierdoor niet zo fijn was om over te lopen. Ook de zee in gaan was wel een uitdaging, maar met schoenen (wij hadden nike free’s mee) of flippers ging het prima en inderdaad uitkijken dat je met laag water al aan de kant bent. Heb veel mensen met schaafwonden gezien. Desondanks vond ik Gili Air een heerlijke afwisseling tijdens onze reis door Bali en Java. Duiken was prachtig, veel leuke tentjes langs het strand (gingen ook vroeg dicht, maar vonden wij geen probleem) en vooral lekker niks doen haha.
  Gili T vonden wij te toeristisch, maar ik denk dat dit ook echt voor iedereen verschilt.

 13. Kirsten says:

  Wat een pech dat het zo tegenviel, volgende keer beter hoop ik.

 14. Sandra says:

  Oh zó herkenbaar! En zo fijn dat je dit ter sprake brengt! Ik heb dat dus met Sanibel Island. Echt een heerlijke plek om te zijn, maar de foto’s zijn misleidend. Prachtige witte stranden en helderblauw water. Totdat er mensen opstaan, dan is het strand meer grauw. Een foto bewerken met mensen erop is gewoon lastiger en dan zie je hoe het er echt uitziet. Ik check dus ook altijd foto’s met mensen erop, dan krijg je een echter beeld. Sanibel is fantastisch, maar niet vanwege de witte stranden haha!

 15. Vharlotte says:

  Hoe ben van Bali naar de gili’s gereisd? Wij twijfelen heel erg over vliegen of toch met de boot.. Zitten nu in het vliegtuig naar Bali!

  1. Sabine Author says:

   Wij zijn met de (snel)boot gegaan. Was goed te doen!

 16. Wij zijn nu op air. En het klop helemaal scherp koraal en wat mij persoonlijk het meest tegenviel is dat er overal vuilnis ligt op het eiland en dat word regelmatig verbrand. En dan ruikt het naar
  Verbrand plastic! Wel lekker gegeten trouwens. En een mooie zonsondergang.

 17. Linda | travellersoftheworld says:

  Ik kwam uit bij dit artikel omdat ik dus hoopte dat Gili Meno beter zou zijn dan Gili Air. Dit is namelijk precies waarom wij Gili Air op dit moment zo ontzettend vinden tegenvallen. Echt jammer. Wij hebben nu dus vier nachten geboekt en echt spijt. Lopen over het strand doet zoveel pijn door al het koraal en er ligt veel puin (natuurlijk ook door de aardbeving). Op de foto’s lijkt het strand wit, maar het is inderdaad, zoals jij ook al zegt, gewoon gelig en sommige delen zelfs grijs / zwart achtig. Ook op de foto’s die ik vandaag maakte lijkt het een soort paradijsje, nou niet dus :p

  1. Sabine Author says:

   Oef, wat jammer dat het op Gili Air ook zo tegen is gevallen. Ik kan me voorstellen dat het door de aardbeving/tsunami helemaal anders is. Hopelijk gaan jullie nog mooiere plekken tegenkomen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close