In deze korte video ga ik je laten zien dat uien karameliseren echt niet moeilijk is!
En ik durf je één ding te beloven, het mislukt nooit. Ik heb namelijk een manier gevonden die altijd werkt. En dat is fijn, zeker als het om een tijdrovend klusje als uien karameliseren gaat.
De video duurt maar 2 minuten dus je kunt snel aan de slag! Het resultaat van de uien vond ik echt heel lekker. Gekarameliseerde uien zijn geschikt als topping op een burger. Bijvoorbeeld bij deze burger a la Burger King. Of serveer ze met een romige Franse uiensoep. Stevig gekarameliseerde uien geven een franse uiensoep veel meer smaak!
De ingrediënten die ik gebruik zijn als volgt:
- klontje boter
- 2 el olijfolie
- 6 normale uien
- 1/2 tl zout
- zo’n 30 – 40 gr witte basterdsuiker
Lees je liever hoe je gekarameliseerde uien maakt?
We beginnen met de uien, verwijder de kontjes en de schil van de ui.
Vervolgens schil je de ui in plakken.
Pak een koekenpan en voeg een klontje boter toe. Je wacht tot de boter gesmolten is en voegt dan de olijfolie toe.
Als alles goed heet is dan mogen de uien in de pan. Deze fruit je aan.
Zodra deze gefruit zijn, dat zie je doordat de uien zacht zijn geworden, voeg je een flinke lepel zout toe. Zout onttrekt namelijk vocht uit de ingrediënten en dat is precies de bedoeling bij gekarameliseerde ui.
Schep het om en bak vervolgens de uien verder, onder af en toe doorscheppen.
Na een kwartier voeg je de lichte basterdsuiker toe. Dan draai je het vuur iets hoger en bak het suiker mee met de uien. Dat zorgt er voor dat de uien lekker zoet worden en mooi bruin van kleur.
Nu laat je de uien nog minimaal 15 minuten op staan en schep je het regelmatig om. De uien zijn nu super zacht geworden en hebben een goudbruine kleur.