Franse uiensoep recept

‘Ik heb zin in een lekkere franse uiensoep!’ Liet mijn moeder mij vorige week weten via een appje. ‘Jij hebt toch eerder een recept voor franse uiensoep geschreven? Ik wil het ook maken’!

Heel scherp van haar want een paar weken geleden deed ik mijn beklag over de oude recepten, en dan met name de foto’s, op Ohmyfoodness.

Het recept van de uiensoep waar ze naar verwees is een recept van 2012. Dit was het tweede jaar waarin ik met Ohmyfoodness bezig was en ik had nog véél te leren. Ik had bijvoorbeeld geen idee dat je voor een goede uiensoep de uien écht goed moest laten karameliseren, het liefst zo lang mogelijk.

Enfin, ik had ook wel zin in een goede Franse uiensoep en besloot het recept opnieuw te maken. Zie hier mijn vernieuwde versie van een Franse uiensoep.

Franse uiensoep recept

Fransen uiensoep en haar populariteit

Franse uiensoep is een klassiek gerecht dat zijn oorsprong vindt in, uiteraard, de Franse keuken. Het is een eenvoudige maar zeer smaakvolle soep die bekend staat om zijn intense uiensmaak en heerlijke kaaslaag.

De soep wordt vaak geserveerd als voorgerecht in Franse bistro’s en restaurants. Ik weet nog wel dat mijn moeder het vroeger altijd bestelden als we bij het Van der Valk restaurant (de Cantharel) in Apeldoorn gingen eten als voorgerecht.

Maar goed, je hoeft dus niet per se naar een restaurant om uiensoep te een, je kunt het ook makkelijk thuis maken! Dat is helemaal niet zo ingewikkeld, je moet er alleen wat tijd voor uitrekken.

En ook fijn: het is helemaal niet zo’n dure soep om te maken. De kaas is het duurste ingrediënt dat gebruikt wordt, maar (en dit heb je niet van mij – sst), ook daar zou je op kunnen besparen door Hollandse kaas te gebruiken.

Franse uiensoep maken

Om Franse uiensoep te maken begin je met boter smelten in een soeppan. Je voegt dan direct de knoflook en uien toe en laat dit even mee sudderen.

Voor de smaak van de soep, moet je de uien goed karameliseren! Via deze link vind je een recept voor gekarameliseerde uien. Hier moet je echt even de tijd voor nemen hoor. Zo’n 30-40 minuten kan het wel duren voordat de uien echt goed zijn.

Roer de uien tijdens het bakken regelmatig om, om te voorkomen dat de uien aanbranden. Het karameliseren van de uien is een belangrijke stap, omdat dit de smaak en zoetheid van de uien versterkt. Niet overslaan dus en ook niet afraffelen. Dit ga je merken in het eindresultaat.

Daarna is de rest een fluitje van een cent. Je voegt de bloem toe en bakt dit 2 minuten mee. Doe dan een laurierblaadje, tijm en runderbouillon erbij. Goed doorroeren en nog 20 minuten laten koken. Dan is je soep klaar!

recept franse uiensoep

Stokbrood met kaas uit de oven

Terwijl de uiensoep staat te pruttelen, is het tijd om verder te gaan met het stokbrood. Een stokbroodje of twee kan, wat mij betreft, niet ontbreken bij een Franse uiensoep.

Snijd het brood in plakjes en rooster ze lichtjes in de oven of onder de grill. Zorg ervoor dat ze knapperig zijn, maar niet te hard.

Ik rooster de broodjes zelf als ze al in de soep liggen. Zo kan de kaas die je over de broodjes strooit namelijk lekker smelten en smelt dat ook over de soep heen.

Schep de soep in kommen en legt daar een plak stokbrood op. Bestrooi dit vervolgens met lekker veel kaas en zet ze 2-3 minuten in de oven op 250 graden Celsius. Klaar! Voor de échte Franse uiensoep met kaascroutons, gebruik je geraspte Emmentaler of Gruyère.

Variëren met de uiensoep

Met Franse uiensoep kun je niet zoveel kanten op, zul je wellicht denken. Maar niets is minder waar. Hier zijn een paar ideeën om mee te experimenteren:

  • Voeg wat rode wijn toe in plaats van witte wijn voor een diepere smaak.
  • Gebruik verschillende soorten uien, zoals rode uien of sjalotten, voor meer smaakvariatie.
  • Voeg wat verse kruiden toe, zoals peterselie of bieslook voor wat frisheid en kleur.

P.s.: het oude recept voor Franse uiensoep heb ik inmiddels verwijderd!

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

franse uiensoep maken
3.83 van 34 stemmen

Franse uiensoep

Porties4 flinke kommen
Moeilijkheidsgraad gemiddeld
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 50 minuten
Totale tijd 1 uur 10 minuten
Waar te bewaren in de koelkast (zonder stokbrood)
Hoelang te bewaren 3 dagen

Ingrediënten

  • 50 g roomboter
  • 1 teentje knoflook
  • 1 kg uien – in halve ringen
  • 50 g bloem
  • 1 laurierblaadje
  • 3 takjes tijm
  • 1 liter runderbouillon
  • 4 dikke plakken stokbrood
  • 100 g Emmentaler of gruyère – geraspt
  • peper en zout

Instructies

  • Smelt de boter in een soeppan en doe hier de knoflook en de uien bij. Karameliseer de uien door ze op middelhoog vuur te bakken. Zorg ervoor dat de uien niet aanbakken, schep ze daarom regelmatig om. De uien worden vanzelf zacht en kleuren bruin. Dit proces kan wel 30-40 minuten duren.
  • Doe zodra de uien goed zijn gekarameliseerd de bloem in de pan en bak deze al omscheppend twee minuten mee.
  • Doe dan het laurierblaadje, de takjes tijm en de runderbouillon in de pan. Roer goed door en breng de soep aan de kook. Kook de soep nog eens 20 minuten zachtjes door.
  • Breng de soep op smaak met peper en zout en verwijder de takjes tijm en het laurierblaadje.
  • Verwarm de grillstand van de oven voor op 250℃.
  • Schep de uiensoep in ovenbestendige soepkommen en leg in iedere kom soep een plakje stokbrood.
  • Bestrooi de stokbroodjes en de soep rijkelijk met kaas en schuif de soepkommen nog even 2-3 minuten onder de hete grill zodat de kaas kan smelten.
  • Serveer de soep vervolgens direct.
Gang: bijgerecht
Keuken: Frans
Trefwoord: franse uiensoep, gekarameliseerde ui, soep, uiensoep

Ga terug naar alle soep recepten.

Join the Conversation

  1. Is deze uiensoep ook geschikt om 2 dagen voor te bereiden? Of worden de uien daar niet lekker. En zou het anders werken om het in te vriezen? Ben benieuwd naar je advies.

    1. Sabine Author says:

      Je zou deze soep prima van tevoren kunnen bereiden. Wel even bewaren in de koelkast natuurlijk! Invriezen is ook zeker een optie.

  2. Iris van Boxtel says:

    Je schrijft in de variatie tips over wijn maar ik zie dit niet terug in het recept.
    Kun je zeggen hoeveel wijn en wanneer je deze toevoegt?

    1. Sabine Author says:

      Bij stap 3 kun je wijn toevoegen! Ong. een glas of minder. En naar believen dus wit of rood.

  3. Carien says:

    Hoi, is het nu wel of niet de bedoeling om suiker toe te voegen om de uien te karamelliseren?

    1. In principe hoeft dat nooit. Tenzij je de uien echt heel erg zoet wil. Maar door ze zo langzaam te bakken komen de natuurlijke suikers uit de uien vrij, waardoor ze al zacht en zoet worden van zichzelf.

  4. Claudia says:

    Volgens mij is 50 gr bloem echt te veel. Mijn soep is helemaal wit ban kleur geworden.

    1. Heb je de bloem wel goed met de uien meegebakken? Als de soep wit is, is er toch echt iets niet helemaal goed gegaan namelijk.

  5. William Vermeulen says:

    Vandaag de uiensoep gemaakt, en hij is prima gelukt gelukt maar nog belangrijker hij is superlekker.
    Bedankt voor het recept.

    1. Wat fijn!

  6. Jacqueline says:

    Ik maak deze uiensoep tegenwoordig in de slowcooker, dat werkt heel goed. 5 uurtjes de uien laten karamelliseren op low en daarna het water erbij en nog 3 uurtjes op low. Geheim ingrediënt: een klein beetje bruine suiker en 2 eetlepels ketjap bij de uien, dat zoete én zoute geeft de smaak net wat meer diepgang. Ik doe er trouwens geen bloem door, ik vind het juist lekker als de soep zelf dun is, maar dat is een kwestie van smaak natuurlijk. Heerlijke soep, vooral door de tijm!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close