Franse uiensoep

Mijn moeder stuurde me laatst een appje: ‘hé Bien, kun je dit recept een keer opnieuw maken? Ik wil het ook maken’! Heel scherp van haar want iets eerder deed ik mijn beklag over de oude recepten, en dan met name de foto’s, op Ohmyfoodness. Het recept van de uiensoep waar ze naar verwees is een recept van 2012. Dit was het tweede jaar waarin ik met Ohmyfoodness bezig was en ik had nog véél te leren. Ik had bijvoorbeeld geen idee dat je voor een goede uiensoep de uien écht goed moest laten karameliseren, het liefst zo lang mogelijk. Ik was het dus wel met haar eens en besloot het recept opnieuw te maken. Zie hier mijn vernieuwde versie van een Franse uiensoep. Met stevig gekarameliseerde uien en dus ook véél meer smaak. En natuurlijk een stokbroodje (of twee) bovenop. Dat oude recept moet ik maar eens verwijderen denk ik, haha.

Franse uiensoep

Franse uiensoep

2.67 van 3 stemmen

Franse uiensoep

Porties4 flinke kommen
Moeilijkheidsgraad gemiddeld
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 50 minuten
Waar te bewaren in de koelkast (zonder stokbrood)
Hoelang te bewaren 3 dagen

Ingrediënten

  • 50 g roomboter
  • 1 teentje knoflook
  • 1 kg uien - in halve ringen
  • 50 g bloem
  • 1 laurierblaadje
  • 3 takjes tijm
  • 1 liter runderbouillon
  • 4 dikke plakken stokbrood
  • 100 g Emmentaler of gruyère - geraspt
  • peper en zout

Instructies

  • Smelt de boter in een soeppan en doe hier de knoflook en de uien bij. Karameliseer de uien door ze op middelhoog vuur te bakken. Zorg ervoor dat de uien niet aanbakken, schep ze daarom regelmatig om. De uien worden vanzelf zacht en kleuren bruin. Dit proces kan wel 30-40 minuten duren.
  • Doe zodra de uien goed zijn gekarameliseerd de bloem in de pan en bak deze al omscheppend twee minuten mee.
  • Doe dan het laurierblaadje, de takjes tijm en de runderbouillon in de pan. Roer goed door en breng de soep aan de kook. Kook de soep nog eens 20 minuten zachtjes door.
  • Breng de soep op smaak met peper en zout en verwijder de takjes tijm en het laurierblaadje.
  • Verwarm de grillstand van de oven voor op 250℃.
  • Schep de uiensoep in ovenbestendige soepkommen en leg in iedere kom soep een plakje stokbrood.
  • Bestrooi de stokbroodjes en de soep rijkelijk met kaas en schuif de soepkommen nog even 2-3 minuten onder de hete grill zodat de kaas kan smelten.
  • Serveer de soep vervolgens direct.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

Franse uiensoep

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2020 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close