‘Ik heb zin in een lekkere franse uiensoep!’ Liet mijn moeder mij vorige week weten via een appje. ‘Jij hebt toch eerder een recept voor franse uiensoep geschreven? Ik wil het ook maken’!
Heel scherp van haar want een paar weken geleden deed ik mijn beklag over de oude recepten, en dan met name de foto’s, op Ohmyfoodness.
Het recept van de uiensoep waar ze naar verwees is een recept van 2012. Dit was het tweede jaar waarin ik met Ohmyfoodness bezig was en ik had nog véél te leren. Ik had bijvoorbeeld geen idee dat je voor een goede uiensoep de uien écht goed moest laten karameliseren, het liefst zo lang mogelijk.
Ik had ook wel zin in een goede franse uiensoep en besloot het recept opnieuw te maken. Zie hier mijn vernieuwde versie van een Franse uiensoep.

Franse uiensoep maken
Om Franse uiensoep te maken begin je met boter smelten in een soeppan. Je voegt dan direct de knoflook en uien toe en laat dit even mee sudderen.
Voor de smaak van de soep, moet je de uien goed karameliseren! Via deze link vind je een recept voor gekarameliseerde uien. Hier moet je even de tijd voor nemen (ca 30-40 minuten).
Daarna is de rest een fluitje van een cent. Je voegt de bloem toe en bakt dit 2 minuten mee. Doe dan een laurierblaadje, tijm en runderbouillon erbij. Goed doorroeren en nog 20 minuten laten koken. Dan is je soep klaar!

Stokbrood met kaas uit de oven
Een stokbroodje of twee kan, wat mij betreft, niet ontbreken bij een Franse uiensoep. Hiervoor verwarm je de oven op 250 graden.
Je schept de soep in kommen en legt daar een plak stokbrood op. Bestrooi dit vervolgens met lekker veel kaas en zet ze 2-3 minuten in de oven. Klaar!
Eet smakelijk!
P.s.: het oude recept voor Franse uiensoep heb ik inmiddels verwijderd!
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.


Franse uiensoep
Ingrediënten
- 50 g roomboter
- 1 teentje knoflook
- 1 kg uien – in halve ringen
- 50 g bloem
- 1 laurierblaadje
- 3 takjes tijm
- 1 liter runderbouillon
- 4 dikke plakken stokbrood
- 100 g Emmentaler of gruyère – geraspt
- peper en zout
Instructies
- Smelt de boter in een soeppan en doe hier de knoflook en de uien bij. Karameliseer de uien door ze op middelhoog vuur te bakken. Zorg ervoor dat de uien niet aanbakken, schep ze daarom regelmatig om. De uien worden vanzelf zacht en kleuren bruin. Dit proces kan wel 30-40 minuten duren.
- Doe zodra de uien goed zijn gekarameliseerd de bloem in de pan en bak deze al omscheppend twee minuten mee.
- Doe dan het laurierblaadje, de takjes tijm en de runderbouillon in de pan. Roer goed door en breng de soep aan de kook. Kook de soep nog eens 20 minuten zachtjes door.
- Breng de soep op smaak met peper en zout en verwijder de takjes tijm en het laurierblaadje.
- Verwarm de grillstand van de oven voor op 250℃.
- Schep de uiensoep in ovenbestendige soepkommen en leg in iedere kom soep een plakje stokbrood.
- Bestrooi de stokbroodjes en de soep rijkelijk met kaas en schuif de soepkommen nog even 2-3 minuten onder de hete grill zodat de kaas kan smelten.
- Serveer de soep vervolgens direct.
Ga terug naar alle soep recepten.
Is deze uiensoep ook geschikt om 2 dagen voor te bereiden? Of worden de uien daar niet lekker. En zou het anders werken om het in te vriezen? Ben benieuwd naar je advies.
Je zou deze soep prima van tevoren kunnen bereiden. Wel even bewaren in de koelkast natuurlijk! Invriezen is ook zeker een optie.