Travel Tuesday: Het lekkerste vliegtuigeten

Vorige week vertelde ik jullie al dat ik een hekel heb aan vliegen. Ik vind het eng, word altijd ziek als ik geen tabletjes van te voren inneem en ik ben nooit zo’n held in stilzitten. En ondanks dat ik een foodie ben en altijd blij word van eten, word ik eerder triest van het vliegtuigeten. Ik kan met zekerheid zeggen dat het vliegtuigvoer de afgelopen jaren al stukken beter is geworden, maar nog steeds word ik onpasselijk van de geur dat het verspreid. Voor Travel Tuesday deed ik ‘onderzoek’ naar het eten in een vliegtuig en zette ik het lekkerste vliegtuigeten voor je op een rij. Bij welke vliegtuigmaatschappij ben je verzekerd van een lekker maaltje?

British Airways Gourmet BurgerBritish Airways – Gourmet Hamburgers
Hoewel er weinig culinairs is aan een hamburger, zijn dit soort ‘snacks’ maar wat welkom in een vliegtuig wat mij betreft. British Airways gaat deze zomer nog een stapje verder en introduceert Gourmet Hamburgers. Het ‘Flying Burger’-recept is de afgelopen 10 maanden speciaal ontwikkeld door chef koks van British Airways, waarbij het team op zoek ging naar de ideale combinatie van Brits rundvlees om een volle smaak te garanderen, zelfs op 10.000 meter hoogte (waar het proefvermogen tot 30% lager ligt). De burger bestaat uit 100% Brits rundvlees, Monterey Jack Cheese, augurken en tomatensaus en alles wordt geserveerd op een brioche. De burger wordt bovendien geserveerd met driedubbel gebakken frietjes en een assortiment sausjes. Score!

Emirates Bron foto: Kenneth Lu

Emirates – Crab Meat Appetizer
Ok, heel eerlijk moet je bij de vliegtuigmaatschappij Emirates wel een seat hebben in de business class wil je kans maken op dit maaltje, maar jongens kijk nou! Hoe waanzinnig goed ziet dit voorgerecht met krab eruit? Het is dat je kunt zien dat het klein tafeltje is (of zelfs een dienblad) waarop het eten wordt geserveerd, maar je kun je toch bijna niet voorstellen dat dit soort eten hoog in de lucht geserveerd kan worden? Groot pluspunt is wat mij betreft ook dat dit eten eens niet in een plastic bakje wordt geserveerd maar gewoon op fatsoenlijke borden. En er zit zelfs een groene salade bij, nice!

British Airways couscousBron foto: George Ruiz

British Airways – Couscous
British Airways doet het goed op gebied van vliegtuigeten. Naast de Gourmet Burger die deze zomer speciaal wordt geserveerd, worden er tijdens de lunch ook lekkere gerechten geserveerd. En gezond ook! Geen vette pasta met tomatensaus of gekookte aardappelen met een gehaktbal en een schep jus, maar een heerlijke couscoussalade in een fancy plastic kommetje. Gepaard met een flesje wijn ook nog eens. Ook een verademing: wijn kan dus wel in flesjes geserveerd worden in plaats van ingeschonken glazen. Want glaasjes rode wijn en turbulentie gaan helaas nog altijd niet samen in een vliegtuig.

All Nippon AirwaysBron foto: Jun Seita

All Nippon Airways – Diverse lunchgerechten
Ook een verademing: vliegtuigeten kan ook op een prachtige manier geserveerd worden zolang er maar een beetje aandacht aan besteed wordt. Wanneer je business class met All Nippon Airways reist, een Japanse vliegtuigmaatschappij, heb je tijdens de lunch niets te klagen. Sterker nog, je krijgt meerdere gangen geserveerd! Zoals we kunnen verwachten bij de Japanners wordt er veel gebruik gemaakt van verse vis maar ook van verse groenten. Iemand in voor een retourtje Japan?

Austrian AirlinesBron foto: Andrew Nash

Austrian Airlines – Knoedels met zuurkool
Ik sluit af met een vliegtuigmaatschappij die iets dichterbij huis te vinden is: Austrian Airlines. Deze Oostenrijkse vliegtuigmaatschappij is de grootste van het land en voert vluchten uit vanuit Wenen. Leuke bijkomstigheid is dat het eten tijdens de vluchten typisch Oostenrijks is. Deze knoedels met zuurkool worden in een hartstikke leuk plastic pannetje geserveerd en gaat uiteraard gepaard met een vers gebakken broodje. Ik krijg spontaan zin in zuurkool!

Hoewel ik het eten in het vliegtuig meestal oversla, de kans dat ik ziek word is al vrij groot en dus drink ik (ook op lange vluchten) eigenlijk alleen maar water, kan ik me herinneren dat ik het vliegtuigeten van China Airlines op weg naar Thailand wel ok vond. Ik at gebakken rijst met ei en kip en er werd een schaaltje kroepoek en een broodje bij geserveerd. Dikke prima!

Ook KLM deed het onderweg naar Rome vrij goed, zij serveerden rond lunchtijd kleine verpakte sandwiches belegd met diverse vleeswaren en kaas. Hoewel de broodjes in plastic waren verpakt, was het duidelijk te proeven dat ze voor die tijd wel vers waren klaargemaakt. Smaakten prima!

Wat is het lekkerste vliegtuigeten dat jij ooit hebt gegeten?

Join the Conversation

 1. Elsbet | La Vie Pure says:

  Lekker!

 2. Hatice says:

  Bij Turkish Airlines kan je van te voren zelf reserveren wat je wilt eten en dan kan je kiezen uit heerlijke gerechten! En als je dat niet doet kan je meestal kiezen tussen kofte, kip, pasta en groenten maaltijden. Ook zit daar standaard een broodje, salade, water en een toetje bij en het smaakt altijd. Bovendien word er met verschillende allergieën en geloven rekening gehouden en is het helemaal gratis

  1. Sabine Author says:

   Wooow! Dat is ook bijzonder. Moet ik maar een keer uitproberen ;)

 3. MySimplySpecial says:

  Leuk onderwerp! Ik sla het eten ook vaak over, maar ik heb ooit eens businessclas mogen vliegen en toen heb ik toch verassend lekker gegeten!

 4. Brenda says:

  Erg leuk artikel! Zelf vind ik het eten bij Emirates vergeleken met andere maatschappijen prima te eten. Ik eet zo’n 20 Emirates maaltijden per maand schat ik haha.
  Het menu hangt trouwens wel af van welke route je vliegt (ze passen de maaltijden aan op de bestemming en de ‘voorkeuren’ van de passagiers). Op vluchten naar bijv. India wordt er bijvoorbeeld Biryani geserveerd en op een vlucht naar Korea bijvoorbeeld Kimchi.
  In economy class is er keuze uit twee maaltijden, in business is er meer keuze. Verder is vrijwel ieder soort ‘dieet’ vooraf te bestellen. Kosher, ‘vegetarian jain’, een speciale maaltijd voor mensen met diabetes, glutenvrij enzovoort!
  Etihad heeft trouwens in First Class een ‘on-board chef’, blijkbaar hebben ze een kok die bepaalde maaltijden ter plekke klaarmaakt ;)

 5. Hester says:

  Ik vind het altijd best bijzonder dat vliegtuigeten zó vies wordt gevonden, maar van wat ik hoor ís het ook echt vies, haha. Dit ziet er wel goed uit!

 6. Ruurdje says:

  Ik moet zeggen dat ik vliegtuigeten nooit écht vies heb gevonden, hooguit een beetje saai ofzo. Maar deze maaltijden zijn wel een stuk beter natuurlijk!

 7. milou says:

  Haha, ik vind dit altijd leuk om te zien!

  Ik heb zelf eigenlijk nog nooit in een vliegtuig gegeten!

 8. Farah - Food and other Friends says:

  Ik vloog vorig jaar met de Emirates en wat een verademing was dat zeg. We kregen eerst zelfs een menukaartje en het eten was echt goed (voor vliegtuig voedsel dan haha).
  Bij British Airways vond ik het wel oke.

  Ik vloog ook een keer met South African airways (zoiets dan toch) en dat was slechts een korte vlucht maar kregen we wel water, drinken, chips, gedroogd fruit enz. Ook echt heel netjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close