Als er één gerecht is dat altijd een tikkeltje fancy aanvoelt – ook al heb je het in je joggingbroek op de bank gegeten – dan is het wel risotto. Deze risotto met garnalen & groene asperges is perfect voor deze tijd van het jaar. Fris van smaak, lekker van kleur en niet moeilijker om te maken dan de andere risotto recepten die je al kunt vinden op OMF.
Deze romige risotto is perfect voor lente-achtige avonden waarop je iets lichts maar toch vullends wilt. De knoflookgarnalen geven een heerlijke bite, terwijl de groene asperges zorgen voor frisheid en een knapperig textuurtje. En het fijne? Je hoeft écht geen chef te zijn om dit op tafel te toveren.
Of je nu doordeweeks wat indruk wil maken of een easy maar indrukwekkend etentje organiseert: deze risotto heeft het allemaal. En o ja, niet geheel onbelangrijk, de kinderen genoten er ook van. Win win!

Tips voor de perfecte garnalen risotto
Risotto maken heeft een beetje een reputatie: “Oeh, moeilijk”, “Oeh, daar heb je tijd voor nodig.” Maar geloof me, dat imago mag nu echt wel een keer verdwijnen. Ik heb al ZO vaak risotto gemaakt en er is er nog nooit eentje mislukt. Een paar tips om je iets meer zelfvertrouwen te geven:
1. Geduld is key. Risotto kook je natuurlijk niet zoals gewone rijst. Af en toe rustig roeren en beetje bij beetje bouillon toevoegen. En blijf erbij want zodra de rijst de bouillon heeft opgenomen, mag er weer een nieuwe lepel bij.
2. Gebruik warme bouillon. Koude bouillon zorgt ervoor dat het kookproces steeds stilvalt. Warm houden dus – bijvoorbeeld in een pannetje ernaast. Of, als je net als ik een inductieplaat hebt, kun je ook het warmhoudpitje gebruiken. De bouillon hoeft niet kokend heet te zijn, maar wel warm.
3. Voeg de garnalen pas op het einde toe. Zeker als je al voorgegaarde (knoflook)garnalen gebruikt. Zo blijven ze lekker sappig en worden ze niet rubberachtig.
4. Citroen is de smaakmaker hier! Een beetje citroensap aan het einde zorgt voor een frissere smaak aan deze garnalen risotto en dat past echt perfect bij de rest van de ingrediënten.
5. Flink wat Parmezaan om het af te maken. UITERAARD! Want een risotto zonder kaas is gewoon… rijstepap.


Risotto met garnalen uit de slowcooker
Voor de fans van de slowcooker, jaaaa je kunt deze risotto met garnalen óók in de slowcooker klaarmaken! In mijn Slowcooker boek kon je al een risotto recept vinden, maar ik leg je nog graag even uit hoe je deze risotto met garnalen & groene asperges klaarmaakt.
Doe de ui, knoflook, risottorijst, groene asperges en bouillon in de slowcooker. Laat dit op lage stand zo’n 2,5 uur garen. Houd na ongeveer 1,5 uur de rijst in de gaten. De ene slowcooker is de ander niet, dus het kan maar zo zijn dat jouw rijst een stuk sneller gaar is!
Roer er op het einde de garnalen, Parmezaanse kaas en citroensap doorheen. Laat nog 10 minuutjes staan met de deksel op de pot en klaar is je risotto.
De structuur is nét wat anders dan traditionele risotto – ietsje minder romig vaak, maar nog steeds heerlijk. En het allergrootste voordeel? Je hoeft er niet bij te blijven dus je kunt rustig de tafel dekken. Handig!

Risotto met groene asperges uit de instant pot
Ben je meer team Instant Pot? Dan kun je deze risotto echt supersnel klaarmaken. Serieus, binnen 10 minuten zit je aan tafel. Hoe chill is dat?
Fruit ui en knoflook even op de sauté-stand. Voeg de risottorijst toe en bak kort mee. Dan de bouillon erbij, deksel erop, en 6 minuten op hoge druk. Daarna snel ontluchten, roeren, kaas erdoor, en op het laatst de kort gekookte asperges en garnalen toevoegen.
Pro tip: houd de asperges een beetje knapperig. Zo krijg je die lekkere bite die perfect combineert met de romige risotto. Daarom zou ik ze in het geval van de instant pot even voorkoken. Kun je eventueel ook doen voor het slowcooker recept als je dat lekkerder vindt!

Wat te doen met leftover risotto met garnalen?
Heb je nog wat over? Niet weggooien! Want leftover risotto kun je op héél veel manieren opnieuw gebruiken.
1. Maak arancini: Rol kleine balletjes van de risotto, haal ze door paneermeel en bak of frituur ze. Mega crispy buitenkant, smeuïge binnenkant = de hemel.
2. Opbakken in een pan: Gewoon een klontje boter in de pan en de risotto op middelhoog vuur verwarmen. Wordt misschien nog wel lekkerder dan dag 1. Je kunt de risotto weer romig krijgen door er een scheutje water aan toe te voegen tijdens het opwarmen.
3. Risotto wafels (!): Jep, dit is een ding. Druk restjes in je wafelijzer en bak tot een krokant goudbruin wafeltje. Beetje gek, maar èrg lekker.
Kortom: Deze risotto met garnalen en groene asperges is écht een topper. Makkelijk te maken, heerlijk fris en romig tegelijk, en perfect voor elk moment van de week. Of je ‘m nou op het fornuis maakt, slowcooked of lekker snel in de Instant Pot – het resultaat is altijd een feestje op je bord.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.


Risotto met garnalen & groene asperges
Ingrediënten
- 1 ui – gesnipperd
- 2 teentjes knoflook – fijngehakt
- 200 g Arborio risotto rijst
- 400 g groene asperges – in stukken
- 1 liter groentebouillon – warm
- 50 g Parmezaanse kaas – geraspt
- sap van 1/2 citroen
- 1 el verse peterselie – fijngehakt
- 200 g knoflookgarnalen
- peper en zout
Instructies
- Verhit een lepel olie in een ruime pan en fruit hierin de ui en knoflook.
- Voeg de risotto rijst toe en bak deze mee tot de korrels glazig beginnen te zien.
- Doe de stukken groene asperge in de pan en schep even goed om.
- Voeg nu soeplepel voor soeplepel de warme bouillon aan de rijst in de pan toe. Laat de rijst eerst bijna alle bouillon opnemen voordat je weer een nieuwe lepel toevoegt.
- Herhaal dit tot de rijstkorrels gaar zijn.
- Voeg als laatste de Parmezaanse kaas, citroensap, peterselie en knoflookgarnalen toe.
- Roer alles goed door en verwarm nog even 5 minuten door, tot de garnalen gaar zijn.
- Breng de risotto op smaak met peper en zout.