Fastfood Friday: Citroenbrownies met creamcheese en lemoncurd

Het is bijna mei, een maand die normaalgesproken zo feestelijk moet zijn met mijn 30e verjaardag, verjaardagen van vrienden en natuurlijk Moederdag. Helaas een maand die door alle omstandigheden momenteel een stuk minder gezellig is dan normaal. Maar hé, we kruipen dichter naar de zomermaanden toe en daarom deel ik in de Fastfood Friday van vandaag een lekker zomers recept. Ik maak namelijk citroenbrownies met creamcheese en lemoncurd. Ik weet niet helemaal of ik dit recept wel echt brownies mag noemen aangezien er geen chocolade aan te pas komt, maar ach… Als je liefhebber bent van citroen moet je deze brownies echt maken. Een flinke hoeveelheid citroen in het beslag, zelfgemaakte lemoncurd en een zoete roomkaaslaag, hier ga je je vingers bij aflikken.


Klik hier als je de video niet kunt zien

Citroenbrownies met creamcheese en lemoncurd

Citroenbrownies met creamcheese en lemoncurd

4.39 van 21 stemmen

Citroenbrownies met lemoncurd-creamcheese

Porties16 stuks

Ingrediënten

Voor de brownies

  • 225 gr boter
  • 300 gr kristalsuiker
  • rasp van 4 citroenen
  • sap van 2 citroenen
  • 4 eieren
  • 200 gr bloem
  • 1 tl bakpoeder

Voor de lemoncurd*

  • 2 citroenen
  • 150 gr ongezouten roomboter
  • 2 eieren
  • 125 gr witte basterdsuiker

Voor de creamcheese

  • 200 gr naturel roomkaas - op kamertemperatuur
  • 50 gr poedersuiker
  • 75 gr ongezouten roomboter - op kamertemperatuur
  • 100 gr lemoncurd

Instructies

Lemoncurd

  • Begin met het maken van de lemoncurd, dit heeft even tijd nodig om in de koelkast dikker te worden. Doe hiervoor de boter in een steelpannetje en laat deze smelten.
  • Pers de citroenen boven het pannetje uit en klop ondertussen in een kom de eieren met de basterdsuiker luchtig.
  • Schenk het botermengsel bij de eieren terwijl je blijft kloppen. Schenk vervolgens alles weer terug in het steelpannetje.
  • Breng de lemoncurd aan de kook en laat het op laag vuur een minuut of twee zachtjes doorkoken tot de curd dikker wordt. Blijf goed roeren om klontjes te voorkomen.
  • Schenk de lemoncurd in een kommetje en zet weg in de koelkast om af te koelen en op te laten stijven.

Brownies

  • Verwarm de oven voor op 175℃ boven- en onderwarmte. Vet een vierkante bakvorm van 20x20cm in en bekleed de bodem met bakpapier.
  • Klop de boter met de suiker romig en voeg hier een voor een de eieren aan toe. Klop dit tot een luchtig mengsel.
  • Voeg de citroenrasp en -sap toe en klop door.
  • Doe tot slot de droge ingrediënten in de kom en spatel het geheel tot een klontvrij beslag.
  • Stort het browniebeslag in de bakvorm. Strijk de bovenkant glad en bak de brownies in het midden van de oven in 25 minuten gaar.
  • Laat de brownies volledig afkoelen.

Creamcheese

  • Maak terwijl de brownies afkoelen het roomkaasglazuur. Klop hiervoor de roomkaas en de boter tot een glad, klontvrij mengsel. Zeef de poedersuiker boven de kom en klop deze erdoor.
  • Smeer de bovenkant van de citroenbrownies rijkelijk in met de roomkaas en swirl met een lepel de lemoncurd erdoor.

Notities

*Met het recept van de lemoncurd maak je meer curd dan je nodig hebt voor deze brownies. Een beetje overhouden maakt helemaal niet uit, je kunt het goed bewaren in de koelkast en er bijvoorbeeld deze heerlijke no bake lemoncurd & frambozencheesecake mee maken.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

Citroenbrownies met creamcheese en lemoncurd

Join the Conversation

  1. Eline says:

    Lijkt me heerlijk!

  2. Ghislaine says:

    Klinkt goed, het zijn eerder blondies dan brownies!

  3. Frieda says:

    Bij mij werd het deeg vloeibaar. Ik heb het toch maar in de oven gedaan op 175 graden onder- en bovenwarmte. Maar na 25 minuten was de cake nog kleddernat, toen heb ik de temperatuur op 160 hetelucht gezet en nogmaals 25 minuten gebakken. Toen was hij heerlijk!

  4. Karen says:

    Bewaar je deze in de koelkast of op het aanrecht?

    1. Sabine Author says:

      Ik bewaar ze in de koelkast.

  5. De cake was na 25 minuten nog nat. Is 25 minuten baktijd wel genoeg?
    Na 3 x proberen gelukt maar wel met langere baktijd. Ongeveer een uur onder en bovenwarmte

    1. Sabine Author says:

      25 minuten moet zeker genoeg zijn, het zijn brownies dus die mogen wel wat smeuïg blijven. Mocht jouw oven wat minder power hebben dan kan het zijn dat de baktijd wat langer moet zijn, maar meer dan 10-15 minuten is dan echt niet nodig.

  6. Jacqueline says:

    Klinkt heerlijk. Heb hem net gebakken maar ook bij mij is de cake nog nat en volledig vloeibaar in het midden na 25 min. Nu is mijn vorm wel 18×18 cm maar dat zou niet zoveel verschil
    Moeten geven. Heb hem nu 13 min langer in de oven gedaan. Ben benieuwd

    1. Sabine Author says:

      Als je een kleinere bakvorm gebruikt zou het heel goed kunnen dat de cake wat langer nodig heeft hoor. De brownies worden immers hoger waardoor het wat langer duurt om te garen. Hopelijk is het gelukt!

  7. FREDDY says:

    ik vond een heerlijk dessert om bij groot bezoek of bij vier uurtje te geven met een heerlijk lekker koffie

    1. Sabine Author says:

      Fijn! :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close