Stamppot recepten: Hollands comfortfood
Stamppot is bij ons thuis een geliefd gerecht, vooral tijdens de koude wintermaanden. Eigenlijk zijn we er ook nooit klaar mee, omdat je eindeloos kunt experimenteren met smaken en texturen. Waardoor stamppot nooit saai wordt. De variaties die ik tot nu toe allemaal uitgeprobeerd hebt, vind je op deze pagina. Een schat aan stamppot recepten, variërend van traditionele klassiekers zoals zuurkoolstamppot en andijviestamppot tot verrassende creaties met pompoen.
Klassieke stamppotrecepten
In deze categorie vind je verschillende traditionele stamppot recepten, waaronder:
1. Zuurkoolstamppot
Zuurkoolstamppot is een geliefde klassieker in Nederland. Het zure van de zuurkool combineert perfect met de romige aardappelpuree. Een snufje nootmuskaat en een rookworst maken dit gerecht compleet.
2. Andijviestamppot
Andijviestamppot is een andere topper. De frisse smaak van rauwe andijvie past goed bij de warme aardappelpuree. En een klontje boter geeft het geheel een rijke smaak.
3. Boerenkoolstamppot
Boerenkoolstamppot is een stevige maaltijd die je lekker warm houdt op een koude dag. De boerenkool en aardappelen worden gestampt tot een heerlijke puree, en rookworst en spekjes voegen extra smaak toe.
Verassende stamppotten
Naast de klassiekers, zijn er ook verrassende stamppotten om van te genieten. Hieronder licht ik en paar van mijn favoriete recepten uit om je alvast te inspireren:
1. Pompoenstamppot met broccoli en bacon
Pompoenstamppot krijgt een unieke draai door de frisheid van broccoli en het knapperige, zoute van bacon. Het is ook nog eens een eenvoudige stamppot om te maken!
2. Indonesische stamppot met pittige gehaktballetjes.
De pittige gehaktballetjes die ik erbij serveerde vormden een perfecte combi met de bijzondere andijviestamppot. Echt het proberen waard!
3. Doperwten & spinaziestamppot met varkenshaas en mosterd
Doperwten- en spinaziestamppot met varkenshaas en mosterd is een heerlijk gerecht dat gezonde groenten combineert met malse varkenshaas en de pittigheid van mosterd.
FAQ’s stamppot
Zijn er vegetarische of veganistische stamppotopties?
Ja, je kunt stamppot ook vegetarisch of veganistisch maken door vleesvervangers te gebruiken of vlees volledig achterwege te laten. Je kunt ook plantaardige melk en boter gebruiken.
Kun je stamppot maken zonder stamper?
Ja! Leg de gekookte aardappelen op een bord en stamp met een ander bord de aardappelen plat/klein. Een andere manier is met een hittebestendige vershoudzak. Daar stop je de aardappelen in de zak, leg ‘m op het aanrecht en sla met de palm van je hand de aardappelen klein.
Kun je stamppot maken zonder melk?
Ja, je kunt puree smeuïg maken zonder melk en boter door in plaats daarvan aardappelkookvocht of bouillon te gebruiken.
Kan ik stamppot gezonder maken?
Je kunt stamppot gezonder maken door minder boter en zout te gebruiken, en groenten te stomen of te koken in plaats van ze te bakken.
Kan ik stamppot van tevoren maken en opwarmen?
Ja, stamppot kan van tevoren worden bereid en afgesloten in de koelkast worden bewaard (ca. 3-4 dagen). Je kunt het opwarmen in de magnetron of op het fornuis.