Zomerstamppot met ijsbergsla

Stamppotjes in de zomer, ik kon me er heel eerlijk niet écht iets bij voorstellen. Maar toen bedacht ik me: wacht eens even… Stamppot rauwe andijvie is een stamppot die ook prima zou kunnen in de zomermaanden, juist omdat de andijvie rauw blijft. Dat heeft me aan het denken gezet en gaandeweg kwam ik op het idee voor deze zomerstamppot met ijsbergsla. Het is een beetje een stamppot meets salade geworden denk ik. Met hamblokjes, gekookt ei, frisse bieslook en uiteraard een flinke hoeveelheid rauwe, frisse ijsbergsla. Lekker joh!

Normaal gesproken zou ik de aardappelpuree voor de stamppot maken met boter en melk, maar om het geheel wat zomerser te maken gebruikte ik crème fraîche. Dat heeft van zichzelf natuurlijk al een wat frissere/zuurdere smaak en ik vond dat persoonlijk heel erg lekker in deze zomerstamppot. Zeker in combinatie met de bieslook die ik ook gebruikte om de aardappelpuree te maken.

Een klein nadeel van deze stamppot is dat je ‘m niet zo goed kunt bewaren. Ik geloof dat dit met Stampandijvie ook niet kan, maar ijsbergsla wordt van zichzelf nogal gauw bruin en dat merk je ook aan de stamppot als je deze even in de koelkast weg zet. Ik raad je dus aan om de stamppot zo vers mogelijk te eten. Dan is ‘ie sowieso het lekkerst, mede omdat de ijsbergsla dan nog lekker knapperig is.

Zomerstamppot met ijsbergsla

3.86 van 7 stemmen

Zomerstamppot met ijsbergsla

Stamppot in de zomer? Kan zéker! Helemaal met deze zomerstamppot met ijsbergsla. Die is lekker fris, knapperig en daarmee ook heel erg lekker op een warme dag.
Porties4 personen
Moeilijkheidsgraad makkelijk
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Hoelang te bewaren bij voorkeur direct eten

Benodigdheden

  • aardappelstamper

Ingrediënten

  • 1 kg aardappelen - geschild en in stukken
  • 125 g crème fraîche
  • 2 el bieslook - fijngesneden
  • 400 g ijsbergsla - in reepjes
  • 250 g hamblokjes
  • 2 eieren - hardgekookt
  • peper en zout

Instructies

  • Breng een ruime pan met water aan de kook en kook hierin de aardappelen in 20 - 25 minuten gaar.
  • Giet de aardappelen af en stamp ze fijn met een aardappelstamper. Maak de aardappelpuree smeuïg met de crème fraîche en voeg de bieslook en peper en zout naar smaak toe.
  • Voeg de ijsbergsla en hamblokjes aan de aardappelpuree toe. Snijd de hardgekookte eieren grof en schep ook deze door de aardappelpuree.
  • Serveer de zomerstamppot met ijsbergsla direct.
Gang: hoofdgerecht
Keuken: Hollands
Trefwoord: eenpansgerecht, ijsbergsla, makkelijke maaltijd, stamppot, zomerstamppot

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

Zomerstamppot met ijsbergsla

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close